Se donorens som mener Trump bør skjelve i buksene i vinduet øverst!

ATLANTA/OSLO (Nettavisen): Ron DeSantis vant over demokraten Charles Crist med om lag 20 prosentpoeng. DeSantis seiler nå opp som en soleklar utfordrer til Donald Trump i presidentvalget 2024.

Hilmar Mjelde er forsker 1 ved NORCE forskningssenter og har forsket på amerikansk politikk i en årrekke. Han beskriver brakseieren til DeSantis som «et grønt lys til å utfordre Trump».

– En uventet stor seier for DeSantis. Dette vil skremme Trump, sier Mjelde til Nettavisen.

– DeSantis gir nå republikanerne et reelt alternativ, et reelt valg i 2024. DeSantis tilbyr trumpisme uten Trump-drama, og appellerer til mer tradisjonelle republikanere Trump støtet fra seg, sier han.

Anders Magnus: Demokratene gjør det bedre enn ventet i USA

– Eliten vil helst ha DeSantis

Mye tyder på at det kan bli en tøff valgkamp internt i Det republikanske partiet mellom DeSantis og Trump fram mot presidentvalget i 2024.

Mjelde sier at presset på DeSantis til å utfordre Trump vil nå øke kraftig.

– Republikanske eliter ønsker seg helt klart heller DeSantis enn Trump som presidentkandidat i 2024, men spørsmålet er hva de egenrådige republikanske velgerne vil, sier han.

Les også: Slik gikk det med de mulige presidentkandidatene for 2024

– Vi bør merke oss at DeSantis har bygget en multietnisk koalisjon bak seg. Han viser at han har appell hos såkalte latino-velgere, altså spansktalende velgere med latinamerikansk bakgrunn. Det vil republikanske eliter merke seg, for republikanerne trenger sårt å utvide velgermassen sin, som et parti med tradisjonelt liten appell blant ikke-hvite velgere, sier Mjelde.

– DeSantis vil nå ha et suverent argument, nemlig at han kan vinne over en majoritet av velgerne nasjonalt, mens Trump aldri klarte det. Trump vant med en minoritet av velgerne i 2016, sier han.

Les også: Amerikansk professor tror Biden kan komme styrket ut av valget selv med tap

– Han blir USAs neste president

Nettavisen møter den republikanske donoren J.B. Vick i Atlanta i delstaten Georgia sent på valgnatten.

– Jeg tror at han blir USAs neste president. Han er veldig oppriktig og frimodig, og snakker om saker som folk er opptatt av, sier Vick til Nettavisen.

– Han kommer til så slå Trump. Det blir en tøff kamp. Trump vil kanskje prøve å gjøre ham til visepresident, men DeSantis kommer til å slå ham fordi han er yngre, sier Vick.

– Et frampek mot presidentvalget

Eirik Løkke, som er seniorrådgiver for tankesmia Civita, mener også at brakseieren kan bane vei for et mulig presidentløp i 2024.

– Florida ser ut til å gå skikkelig republikansk. Ron DeSantis har gjort det kjempebra, og det kan være et frampek mot presidentvalget i 2024. Han har i hvert fall styrket aksjer for muligheten til å bli presidentkandidat for Republikanerne, sier Løkke til Nettavisen.

Trump har den siste tiden gjentatte ganger uttrykt stor misnøye med at DeSantis flørter med tanken om å stille som kandidat i 2024.