I forkant av det amerikanske mellomvalget var det mange analytikere som spådde at en «rød bølge» ville skylle over landet. Men Republikanerne gikk som kjent på en uventet smell og tapte en rekke avgjørende valg.

Ekspresident Donald Trumps håndplukkede kandidater var blant republikanerne som gjorde det relativt dårlig i mellomvalget. Dette har slått tilbake på Trumps posisjon i Det republikanske partiet.

Én av Trumps håndplukkede kandidater var kjendislegen dr. Mehmet Oz, som tapte senatsvalget mot demokraten John Fetterman i den viktige nøkkelstaten Pennsylvania.

Demokratenes seier i Pennsylvania kan bidra til at paritet kanskje kan beholde et knepet flertall i Senatet (resultatet i tre senatsvalg er i skrivende stund ikke avklart).

Les også: Republikanerne nærmer seg syltynt flertall i Kongressen

– Skylder på kona

Da Trump våknet dagen derpå, skal han ha vært spesielt frustrert over at han nå knyttes til dette konkrete tapet, og klandrer angivelig andre folk for at han valgte å støtte den kontroversielle kjendislegen, deriblant kona - tidligere førstedame Melania Trump.

«Trump er virkelig frustrert denne morgenen, og spesielt over Mehmet Oz, og han skylder på alle som rådet ham til å støtte Oz, inkludert hans kone, og beskriver det som ikke en av hennes beste beslutninger, ifølge folk som står ham nær,» skriver The New York Times-journalisten Maggie Haberman på Twitter.

Haberman er kjent for å ha gode kilder innad i Trump-kretsen. Hun har fulgt Trump tett som journalist gjennom karrieren hans. Først som journalist i New York Post, og deretter som korrespondent i Det hvite hus for The New York Times.

Haberman er også forfatteren bak bestselgeren «Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America».

– Ifølge mange folk jeg har snakket med, var han veldig sint, og mye av sinnet var spesielt rettet mot Oz-valget fordi det ikke var et naturlig valg for ham, og at han ble overbevist til å gjøre det (støtte Oz red.anm.), at medarbeiderne hans lurte ham. Han tar aldri ansvar for egne handlinger, sier hun til CNN.

– Det med Oz har virkelig irritert ham

Det relativt nyoppstartede nyhetsstedet Semafor (som er grunnlagt av The New York Times-spaltist Ben Smith og Bloomberg-toppsjef Justin Smith), skriver at Trump også var rasende på alt fra donorer til Fox News-anker Sean Hannity, ifølge to personer som er nært knyttet til ekspresidenten.

– Han er frustrert, sier en kilde til nettstedet.

– Det med Oz har virkelig irritert ham, sier person.

Trump har blitt utsatt for uvanlige offentlige angrep fra en rekke republikanere på onsdag, skriver The New York Times.

– Republikanere har fulgt Trump utfor stupet, sier tidligere Trump-rådgiver David Urban i et intervju.

Tidligere kongressmedlem og støttespiller av Trump, Peter King, tar nå til orde for et lederskifte i partiet.

– Jeg mener virkelig at han ikke lenger skal være partiets ansikt utad, sier King og legger til at partiet «ikke kan være en personkult».

Les også: «Spikeren i Trump-kista»: – Hva i helvete skjedde?

– Kan svekke Trumps stilling

Det var knyttet stor spenning til hvordan Trumps håndplukkede kandidater ville klare seg i mellomvalget.

– Hvis de ikke skulle vinne, vil det kunne svekke Trumps stilling i Det republikanske partiet, uttalte USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, til Nettavisen dagen før valgdagen.

The Hill skrev tidligere denne uken at et flertall av Trumps håndplukkede kandidater måtte vinne dersom ekspresidenten skulle komme styrket ut av mellomvalget.

«Hvis Trump-støttede kandidater taper, vil det garantert så tvil om hans fiendtlige og polariserende tilnærming, selv innad i Det republikanske parti. Et slikt utfall vil også bevise at en av Trumps interne hovedfiender, Senatets minoritetsleder Mitch McConnell, var på trygg grunn da han bekymret seg for kandidatenes kvalitet i august måned,» skrev nettstedet.

Allerede i sommer advarte Mitch McConnell mot det han omtalte som «uvalgbare» kandidater.

Les også: – Dette vil skremme Trump

Ron DeSantis

På toppen av dette gjorde republikaner og guvernør Ron DeSantis et brakvalg i Florida.

DeSantis anses som en reell presidentkandidat til 2024. Den overlegne seieren med nesten 20 prosentpoeng foran motstanderen, gjør at DeSantis utgjør en enda større trussel mot Trumps eventuelle ambisjoner om å stille til gjenvalg i 2024.

Dagen før valgdagen opplyste Trump at han ville komme med en «virkelig stor» kunngjøring tirsdag 15. november. Dette har blitt tolket som at han trolig vil kunngjøre sitt kandidatur som republikansk presidentkandidat.

«Det er folk som presser Trump til å utsette kunngjøringen neste uke, og flere republikanere har sendt ham tekstmelding og spurt om han kommer til å gjøre det. Men dette er risikofylt og vil være en erkjennelse på at han ble skadet i går,» skriver Haberman på Twitter.