Gå til sidens hovedinnhold

Nå får du rekordbillig New York-ferie

Dollaren har ikke vært svakere siden 1981. Se hva du sparer på drømmeferien nå.

Sjelden har det vært bedre å være norsk turist i USA enn nå.

Fredag ble dollaren omsatt til 5,16 kroner opplyser Norges Bank til Nettavisen. Det er den laveste vekslingskursen på 27 år. Vi må helt tilbake til 12. januar 1981 for å finne en svakere dollar, da var kursen 5,15. Siden den gang har kursen flere ganger vært godt over 9-tallet, senest i februar 2002.

- Hvis man noensinne har hatt et ønske om å besøke USA, så er tiden inne nå, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki Norge til Nettavisen.

Se nederst i artikkelen for regneeksempler over hvor mye du kan spare.

«Hvis man noensinne har hatt et ønske om å besøke USA, så er tiden inne nå.»

Jan Andreassen

Tror på enda svakere dollar
Men du trenger ikke kjappe deg, ifølge Andreassen. Han tror dollaren skal enda lavere.

- Hvis jeg skal svare helt ærlig, så tror jeg det bare er dager før vi ser firetallet, sier Andreassen.

Og det nivået kan holde seg lenge.

- Vi legger til grunn at dollarkursen er mellom 4,80 og 4,90 ved årsskiftet, også fordi vi tror på en videre generell styrking av kronen, sier han.

DnB Nor tror det snur
Like overbevist er de ikke i DnB Nor.

- Vi tror i utgangspunktet ikke at dollaren skal mye lavere enn dagens nivåer. Kanskje litt ned på kort sikt, og muligens så vidt innom firetallet, men på lengre sikt tror vi den styrker seg mot kronen. Våre kursestimat for både 1, 3 og 6 måneder ligger på rundt 5,40, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor til Nettavisen.

«Den amerikanske økonomien er verre stilt i dag enn hva den var før resesjonen.»

Ben Bernanke i følge DnB Nor

- Hva er årsaken til at dollaren nå snuser på rekordlave nivåer?

- De siste dagene har de høye herrer i FED (den amerikanske sentralbanken, red.anm.) indikert at de er mer urolige for svakere vekst. FED-sjef Ben Bernanke sa i går til det amerikanske senatet at den amerikanske økonomien er verre stilt i dag enn hva den var før resesjonen (økonomisk tilbakegang, red.anm.) i 2001. Dermed forventer markedet at sentralbanken setter renten videre ned, sier Viland.

Halvering av renten på seks måneder
En lav rente fører til en svakere valuta, siden investorer da flytter pengene sine over til en annen valuta med høyere rente. Når mange vil selge seg ut av en valuta synker verdien av denne.

Landsbankis Jan Andreassen utdyper.

- Markedet har priset inn et kutt på 0,5 prosentpoeng på det amerikanske rentemøtet i midten av mars, men det er stor sannsynlighet for at kuttet blir på hele 0,75 prosentpoeng, sier han.

Det vil si i så fall si at rentenivået i USA er mer enn halvert på seks måneder, noe som er svært drastisk.

Konsekvensen blir altså en svakere dollar, noe som er svært hyggelig for deg som turist, men svært farlig for norske bedrifter som eksporter varer og får betalt i dollar, siden de da får mindre norske kroner igjen for varene sine.

Langweekend i New York
Nettavisen har satt opp et regnestykke over hva en langweekend i New York koster. Vi har sett på et lavbudsjett, et middels budsjett og et høybudsjett for to personer.

Vi har regnet om dollarbeløpene i norske kroner, og sett på forskjellen på kursen i starten av 2002 (9,1 kroner), kursen i starten av 2007 (6,4 kroner), kursen i dag (5,2 kroner) og en eventuell ytterligere dollarsvekkelse til 4,8 kroner.

Grunnlaget er som følger:

HTML EMBED
Days Hotel Broadway ** Radisson Lexington Hotel *** The Plaza *****
Beløp i USD Lavt budsjett Middels budsjett Høyt budsjett
Dobbeltrom 5 døgn 815 1 429 3 875
Forbruk 600 1 200 3 000
Shopping 400 1 000 4 000
Totalpris USD 1 815 3 629 10 875
Alle tre hotellene ligger på Manhatten i New York, og prisene gjelder fra tirsdag 11.3 – søndag 16.3.

De forskjellige kronebeløpene blir:

HTML EMBED
Beløp i NOK Lavt budsjett Middels budsjett Høyt budsjett
2002 16 517 33 024 98 963
2007 11 616 23 226 69 600
2008 9 438 18 871 56 550
Estimat 08/09 8 712 17 419 52 200
Gitt samme dollarpris på oppholdet i USA i 2002 som i dag, kan vi sammenligne tallene fritt. I realiteten må man regne med at prisene har steget litt i denne perioden.

20 prosent spart på ett år
Vi ser at prisen i norske kroner er betraktelig lavere i dag enn den var for bare et år siden. På et lavbudsjett sparer du drøye 2000 kroner, noe som er snaut 20 prosent. Drar du til New York med tanke på litt høyere komfort og mer løssluppen shopping sparer du nesten 4500 kroner på å dra nå kontra for ett år siden.

Størst kroneforskjell får du naturlig nok på høybudsjettet. 13.000 kroner sparer du da, men velger du 5-stjernershotellet ”The Plaza” og shopping for drøye 20.000 kroner på fem dager, så har du kanskje nok penger til at besparelsen blir som lommerusk å regne.

Halve prisen
Ser vi på prisen i 2002 kontra prisen ved et ytterligere dollarfall, er USA-turen blitt halvparten så billig bare på seks år. Når i tillegg kjøpekraften til nordmenn i samme periode har økt kraftig, er det lett å argumentere for at dette er tiden å ta turen over there.

Også andre steder i verden blir det billigere som følge av den lave dollarkursen. For eksempel brukes dollar som betalingsmiddel i Karibia, og flere av valutaene i østasia er knyttet sterkt opp mot dollaren.

Stadig flere handler dessuten fra amerikanske nettbutikker, noe som vil være ekstra lønnsomt i disse dager.

Hva tror du om dollaren fremover? Kommer du til å dra på ferie til USA, eller på annet vis benytte deg av den lave dollarkursen? Kommenter under.