5. desember 2020 ringer president Donald Trump til Georgia-guvernør og partifelle Brian Kemp. Han ber, ifølge The Washington Post, guvernøren om å overtale republikanerne i delstatsforsamlingen til å omgjøre valgresultatet og gi delstatens 16 valgmenn til Trump.

Det etter at Trump tapte valget i Georgia med 11.779 stemmer (0,23 prosentpoeng). Som kjent ble valgresultatet aldri omgjort. Det gjorde Kemp til «Trumps fremste fiende», skriver Cook Political Report.

Les også: Kunne unngått abortkrisen i USA med ett enkelt grep

Trump har deretter forsøkt seg på hevn ved å rekruttere tidligere senator David Perdue til å stille mot Kemp i republikanernes nominasjonsvalg foran guvernørvalget i november. På sin side var Kemp støttet av Trumps visepresident, Mike Pence.

I natt vant Kemp, som tok hele 74 prosent av stemmene mot Perdues 22 prosent. «Resultatene avslører hvor begrenset Trumps kontroll over partiets grasrot er», skriver New York Times.


Trump innså nederlaget og dro ikke til Georgia for å drive valgkamp for Perdue i innspurten. Det gjorde dog konspirasjonsteoretiker og Georgia-representant Marjorie Taylor Greene.

I USA er det ukentlig valg til å nominere partienes kandidater til mellomvalget i november. Det er nå tydelig at Trumps støtte ikke er nok i seg selv til å vinne tidligere Trump-velgeres stemmer. I tillegg til Perdue har også andre slitt:

  • Senatsvalg, Pennsylvania: Trumps kandidat, TV-stjernen Dr. Oz, tok kun 31.2 prosent i det republikanske primærvalget. Han leder med litt under 1000 stemmer mot tidligere hedgefund-sjef Dave McCormick med noen få tusen stemmer igjen å telle.
  • Guvernørvalg, Idaho: Den Trump-støttede viseguvernøren i Idaho ble blåst av banen av guvernøren i delstaten.
  • Guvernørvalg, Nebraska: Trumps kandidat, som stod i en liten Metoo-storm, tapte 34-30 mot kandidaten som hadde den avtroppende guvernørens støtte.

Les også: Republikanere stevnet av granskningskomité

Flere steder har Trumps kandidater vunnet viktige valg, men natt til onsdag overlevde en av Trumps mest forhatte partifeller et hett valg i Georgia:

Talte Trump midt imot

Republikaneren Brad Raffensperger har så langt tatt 52 prosent av stemmene og vunnet sitt valg. Trumps utvalgte fikk 34 prosent.

Raffensperger er administasjonsminister («Secretary of State» på engelsk) og har ansvar for gjennomføringen av valgene på delstatsnivå i Georgia. Nå stiller han til gjenvalg.

Les også: Biden: Trump-tilhengere er ekstreme

2. januar 2021 ble også han ringt av Trump. Formålet med samtalen var den samme som da Trump ringte Kemp en måned tidligere.

«Alt jeg ønsker er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer. Si meg, hva skal vi gjøre, Brad? Vi vant valget og det er ikke rettferdig å ta det fra oss på denne måten» sier Trump i samtalen.

Videre anklager han valgmedarbeidere for å makulere hans stemmer og å legge til Biden-stemmer sent på kvelden.

Nyhetsanalyse: Utkastet som kan knuse abortbeskyttelsen i USA

«Utfordringen du har er at tallmaterialet ditt er feil» svarer Raffensperger, som fullstendig avviser Trump i den lekkede telefonsamtalen.

Sannheten er at det aldri ble funnet bevis for omfattende valgjuks i delstaten. Valgresultatene tyder heller på at Trump ikke klarte å overbevise alle velgere som stemte på republikanere om også å stemme på han. Senatskandidat Perdue fikk nemlig 763 flere stemmer enn Trump og partiets kandidater til Representantenes hus fikk til sammen 29.000 flere stemmer enn Trump.

I natt ble Raffensperger utfordret av tre andre kandidater i kampen om partiets nominasjon. I Georgia må man ha over 50 prosent av stemmene for å unngå en andre valgrunde mellom de to fremste kandidatene i juni. Dette klarte Raffensperger, som feiret med Champagne.

På demokratisk side i guvernørvalget vant Stacey Abrams nominasjonen uten motstand. For fire år siden tapte hun samme valg mot Kemp med 55.000 stemmer.

I senatsvalgene vant sittende senator Raphael Warnock demokratenes nominasjon mens Trump-støttede Herschel Walker, som var stjerne i amerikansk fotball på 1980-tallet, den republikanske nominasjonen.