Gå til sidens hovedinnhold

Kongelig besøksrush til USA

«Alle» skal over dammen i oktober.

(SIDE2): Torsdag denne uken starter kong Harald og dronning Sonja sitt ti dager lange besøk til USA. Besøket starter i Iowa, fortsetter til Minnesota og avsluttes i New York.

I Iowa skal kongeparet først besøke Luther College i byen Decorah, og senere på torsdagen er det Vesterheim Norwegian-American Museum samme sted som får kongelige gjester. Fredag er kongen og dronningen i Minnesota, først på besøk ved St. Olaf College i Northfield, deretter Mayo Clinic i Rochester.

Feirer Amundsen
Lørdag er det hviledag, men søndag er det igjen fullt program. Dagen starter med besøk på Augsburg College i Minneapolis, og på ettermiddag er det mottakelse hos guvernør Mark Dayton. Søndag kveld er kongeparet æresgjester når Norges USA-ambassadør Wegger Strømmen inviterer til offisiell bankett, også denne i Minneapolis.

Besøket i Minnesota fortsetter mandag med besøk til byen Duluth. Neste tirsdag skal kongeparet besøke en utstilling til minne om 100-årsjubileet for at Roald Amundsen nådde Sydpolen, før kong Harald og dronning Sonja setter seg på flyet til New York.

Onsdag i neste uke er uten offisielt program, men torsdagen er kongeparet til stede under en lunsj i regi av det norsk-amerikanske handelskammeret.

Tung nordisk delegasjon
Torsdag ettermiddag besøker kongeparet utstillingen «Luminous Modernism: Scandinavian Art Comes to America, 1912» på Scandinavian House, og her får de følge av en tung nordisk delegasjon: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige, Islands president Olafur Ragnar Grimsson, Finlands president Tarja Halonen og danskenes kronprins Frederik og kronprinsesse Mary vil også være til stede.

New York-programmet fortsetter neste fredag, hvor hele den nordiske delegasjonen først skal sammen til Ground Zero for å legge ned kranser. Deretter besøker det norske kongeparet MoMa – Museum of Modern Art, og fredag kveld er de til stede under 100-årsjubileet til American Scandinavian Foundation.

Boston og Virginia
For kong Harald og dronning Sonja avsluttes det offisielle USA-besøket med gudstjeneste i den norske sjømannskirken søndag 22. oktober.

Det danske kronprinsparets besøk i USA varer i seks dager, og Frederik og Mary drar videre til Boston etter New York.

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia drar fra New York til Jamestown i Virginia, hvor de søndag 22. oktober deltar under markeringen av 100-årsjubileet til den nordiske foreningen – Nordic Club.

Prins Daniel drar alene
Som om ikke det var nok, skal svenske prins Daniel også til USA denne måneden. Opprinnelig skulle kronprinsesse Victoria også vært med på denne turen, men på grunn av at hun venter barn, ble det bestemt at hun skulle bli hjemme.

Prins Daniel besøker USAs hovedstad Washington DC 24.-27. oktober, og deretter New York 31. oktober til 2. november.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken