I november er det mellomvalg i USA, som betyr at hele Representantenes Hus og en tredjedel av Senatet er på valg. Joe Biden og demokratene har i dag skjøre flertall i begge kamre.

Først skal partiene velge sine nominerte til høstens valg og for å holde makta bruker demokratene en taktikk som nå får sterk kritikk fra flere hold: Nemlig å hjelpe ytterliggående republikanere med å vinne valg.

Mange steder skal republikanere velge mellom kandidater som er uenige om hvorvidt presidentvalget i 2020 ble vunnet av Biden etter omfattende valgfusk, eller ikke. For å få Trumps støtte må man si seg enig i hans falske anklager om valgfusk.

Her kommer demokratene inn: Partiets valgkamparm produserer og betaler nå for TV-reklamer som støtter kontroversielle, Trump-lojale kandidater som er enig i eks-presidentens anklager.

Les også: Trump: – Landet vårt er en pøl av kriminalitet

Målet er at disse skal vinne sine nominasjonsvalg mot republikanere som enten er i Trumps unåde eller vurderes som sterkere kandidater i hovedvalgene i november. Blir de mer kontroversielle kandidatene nominert, vil det styrke demokratenes sjanser til å vinne disse valgene i november.

Demokrater ofte sier at Trumps konspirasjonsteori om valgfusk i 2020 er en trussel mot demokratiet. Derfor bør ikke demokratene hjelpe kandidater som fremmer denne konspirasjonen, mener enkelte kritikere.

– Anti-demokratisk

Hvordan er det demokratene hjelper disse Trump-kandidatene? I Michigan finner man et ferskt eksempel som har fått en del medieoppmerksomhet i USA de siste dagene.

Republikaneres Peter Meijer, som representerer det 3. distriktet i Michigan, var én av 10 republikanere i Huset som stemte for å stille Donald Trump for riksrett etter angrepet mot Kongressen 6. januar 2021. Han utfordres nå av John Gibbs, som mener Biden ikke ville vunnet valget i 2020 uten juks. Gibbs har støtte fra Trump.

I en TV-reklame betalt for av demokratenes valgkampgruppe, fremmes Gibbs som en «håndplukket» Trump-kandidat med tette bånd til eks-presidenten.

Les også: Ukjent Trump-video vist under høringen

Reklamen er av typen som later som den er kritisk mot Gibbs, mens den i realiteten er laget for å styrke hans kandidatur blant konservative velgere i nominasjonskampen.

I reklamen sier fortelleren blant annet at «Gibbs kalte Trump for «den største presidenten» og jobbet i Trumps administrasjon. Han har lovet å fremme den samme konservative agendaen i Kongressen: En streng innvandringspolitikk og såkalt «patriotisk utdanning» i våre skoler».

«Gibbs er for konservativ Vest-Michigan», avslutter reklamen.

«Demokratene leker med anti-demokratisk ild», skriver CNNs Jake Tapper på Twitter. Tapper hadde nylig et kritisk innslag om fenomenet på sitt program The Lead.

«Det er en del av en nasjonal strategi for å styrke ytterliggående kandidater i nominasjonsvalgene, samtidig som de kaller dem en trussel mot demokratiet», forklarer CNNs politiske reporter Manu Raju i reportasjen.

Flere eksempler

Taktikken er det man i USA kaller «ratfucking». Et begrep som stammer fra skitne triks flere Nixon-rådgivere brukte i sin tid som studentpolitikere, skriver AmerikanskPolitikk.no.

Demokratene har gjort dette flere ganger i år. I Pennsylvania kjørte de en «kritisk» reklame som sa at en seier for republikaner Doug Mastriano vil være en seier for det Trump står for. Mastriano vant nominasjonen og er nå partiets kandidat til høstens guvernørvalg.

Det anerkjente, politiske nettstedet Cook Political Report skriver i sin analyse at Mastriano er en så svak kandidat at demokratene nå er favoritter til å vinne dette valget.

I juni raljerte USA-kjenner og Minerva-skribent Jan Arild Snoen på Facebook mot demokratenes fremgangsmåte, med henvisning til et nominasjonsvalg i California.

«Det er rett og slett drittsekkvirksomhet når de i Californias 22. distrikt forsøkte å bli kvitt David Valadao, en av bare 10 republikanere i Huset som hadde guts til å stemme for i riksrettssaken mot Trump» mener Snoen.


Snoen viser til en TV-reklame fra demokratene i juni, der Valadaos mer ytterliggående utfordrer løftes fram som en næringslivsmann og veteran som er «en sann konservativ og 100 prosent pro-Trump».

– Legg merke til karakteristikken: Veteran og lokal forretningsmann mot «politikeren». Ingen tvil om hvem de vil at folk skal stemme på», sier Snoen, som kaller det en «farlig taktikk» fra demokratene.

Les også: Nå har bookmakerne begynt å miste troen på Trump: – Kommer til å tape igjen

Valado overlevde nominasjonsvalget i juni med en margin på 2,5 prosentpoeng mot sin Trump-frelste motstander.

Undergraver budskapet

Politisk journalist i Axios, Jonathan Swan, skriver på Twitter at han skulle likt og hørt hvordan demokratenes taktikk passer med budskapet om å sette nasjonens interesser foran partipolitikken.

Swan, som er mest kjent fra da ansiktsuttrykket hans under et intervju med Trump i 2020 gikk viralt, mener demokratenes taktikk undergraver deres eget budskap om at landets demokrati er i fare.

Les også: Trump i sorg: – Hun var en fantastisk kvinne

– Hvis demokratene mener trumpister er en eksistensiell trussel mot det amerikanske demokratiet - og at dette er større enn partipolitikk - så virker det å støtte en av dem mot en republikaner som sier at Biden vant og risikerte sin karriere ved å stemme for riksrett mot Trump etter 6. januar, å undergrave det argumentet, skriver han videre på Twitter.

Swan får støtte fra FiveThirtyEight-redaktør Nate Silver, som skriver på Twitter at demokratenes problem er at de får et hvert problem til å virke som en eksistensiell trusel.