Gå til sidens hovedinnhold

Oljeprisen under press

Investorene biter negler på grunn av den økonomiske utviklingen i USA.

Fredag formiddag faller oljeprisene for tredje dag.

Nedgangen skyldes torsdagens amerikanske nøkkeltall som skuffet investorene. Investorene er bekymret for at oljeetterspørselen skal bli svakere enn det man hadde beregnet.

Nordsjøolje med levering i januar omsettes for 78,25 dollar per fat på råvarebørsen i London. Det tilsvarer en nedgang på 0,14 prosent. Et fat amerikansk WTI med januarlevering omsettes for 75,61 dollar i elektronisk handel på råvarebørsen i New York. Det tilsvarer en nedgang på 1,1 prosent.

- Et ruglete oppsving
De amerikanske nøkkeltallene som utløste videre prisfall var ISM-indeksen for tjenestesektoren i USA. Den falt overraskende fra 50,6 i oktober til 48,7 i november. På forhånd var det ventet oppgang til 51,5.

- Et fall i ISM-indeksene for industrien og tjenestenæringen i november er et tegn på at oppsvinget blir ruglete. Vi tror vi i alle fall må langt uti 2010 før vi får solid vekst i USA som ikke er understøttet av midlertidige faktorer som politikk og lagersykelen, skriver makroøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB Nor Markets i en rapport.

Arbeidsmarkedet
I tillegg er mange investorblikk i dag vendt mot den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra USA for november. Resultatet av denne publiseres klokken 14.30 norsk tid fredag.

- Oljeprisene er under press nå. Og det skyldes ganske enkelt de siste økonomiske nøkkeltallene fra USA. Bekymringene er at sysselsettingstallene også vil vise vak utvikling. Noen av disse forventningene er priset inn i oljeprisen, sier analytiker Victor Shum hos Purvin & Gertz Inc. i Singapore til nyhetsbyrået Bloomberg.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken