Gå til sidens hovedinnhold

USAs presidentvalg påvirker børsen

Kampen om presidenttittelen kan påvirke aksjemarkedet.

Amerikanerne har alt tatt sitt første skritt i presidentvalget som avgjøres 4. november. Etter første runde med nominasjonsvalg gikk Barack Obama og Mike Huckabee av med delseieren. Det kan bety dårlig nytt for aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

For ifølge aksjemegler Trym Riksen i DnB Nor Markets har presidentvalget mye å si for utviklingen i aksjemarkedet.

- Kan ha stor påvirkning
Han har sett på utviklingen i Industriindeksen Dow Jones fra 1901 til 2008 og sammenlignet dette med utfallet av alle presidentvalg i samme periode.

Og dommen er klar.

- Dersom historien gjentar seg vil valgåret i USA kunne ha stor innvirkning på det amerikanske aksjemarkedet, som igjen er toneangivende for det globale aksjemarkedet, sier Riksen til NA24.

Ifølge hans analyse tenderer aksjemarkedet til å øke mer under demokratenes perioder enn republikanerne. Dette kan imidlertid forklares med høy inflasjon i de årene demokratene satt med makten.

Koalisjoner er best
På den annen side har aksjeavkastningen økt med 0,42 prosent under demokratene og hele 1,06 prosent under republikanerne. Men best av alt er koalisjonsregjeringer der presidenten er demokrat og kongressen er republikanere. Da trives aksjemarkedet best.

- Det har historisk i alle fall ikke vært en gulloppskrift for aksjemarkedet med et partibytte, sier Riksen.

Han forklarer at dersom det sittende partiet taper valget viser historien at aksjemarkedet vil kunne gjøre det dårligere enn om de ble sittende.

Det er ikke nødvendigvis snakk om et fall i markedet, men i alle fall en faktor som kan hemme utviklingen i markedet, sier han.

Ifølge det elektroniske markedet Intrade er det nå 60 prosent sjanse for at demokratene vinner valget i 2008.Om det skulle skje kan altså aksjemarkedet få lide.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter