Usenet, nyhetsgrupper eller news. Kjært barn har mange navn.

Begynte som diskusjonsforum
Teknologien var svært populær i tidlige internettider som enkle diskusjonsforum på internett, og var i gamle dager noe som var en selvfølge at enhver internettleverandør tilbød sine brukere. Enkelt forklart fungerte Usenet som en slags strukturert e-post-liste der en postet meldinger på en oppslagstavle som alle kunne lese.

De siste årene har forskjellige nettbaserte diskusjonsforum tatt helt over for denne typen diskusjoner, og brukes i dag primært av to grupper: Nerder som nekter å bytte – og pirater.

En frihavn for pirater
Usenet har vært piratenes relativt ukjente frihavn. Mens fildelingstjenester som Napster, Kazaa og mange flere har blitt saksøkt over en lav sko, så har Usenet gått under radaren. Såkalte binære grupper, «oppslagstavler» der en kan poste innlegg med enorme filvedlegg, har blitt brukt til å spre piratkopiert materiale i store mengder, med enorme hastigheter – på en overraskende anonym måte.

Men etter hvert som Usenet har fått stadig mindre popularitet blant vanlige brukere, og blitt et piratreir, har det blitt stadig vanskeligere å få gratis tilgang til grupper poster annet enn rene tekstmeldinger. Det har ført til at det har vokst opp en lang rekke tjenester på nett som har solgt deg ubegrenset tilgang til Usenet til en relativt overkommelig pris.

Samtidig har det dukket opp løsninger, som ligner litt på søkemotorene til BitTorrent, som gjør det enklere å finne fram til det innholdet du vil laste ned.

Saksøkte en av de store
Det har bare vært et tidsspørsmål før underholdningsbransjen også satt fokus på denne typen tjenester, og en sak har gått mot nettstedet Usenet.com i noe tid noe, som har solgt tilgang til Usenet for mellom 5 og 19 dollar i måneden.

I amerikansk lovgivning har tjenestetilbydere i praksis fått full immunitet for hva brukerne benytter tjenestene til, så lenge de forholder seg passivt til bruken. I utgangspunktet er for eksempel YouTube ikke ansvarlige for at brukerne laster opp ulovlig innhold, men fjerner videoer på oppfordring fra rettighetshavere.

Fikk ikke lov til å forsvare seg
Ars Technica melder at Usenet.com hadde store planer om å beskytte seg bak denne lovgivningen i rettssaken mot dem, men det gikk ikke spesielt godt. Dommeren nektet dem å benytte dette trumfkortet i rettssaken.

Usenet.com har blant annet aktivt markedsført tjenesten mot ungdom som et alternativ for å skaffe seg film og musikk gratis, og de har jobbet med å gjøre det enklere å søke opp det ulovlige innholdet ved å legge på metainformasjon på filer.

Ansatte i selskapet har også ifølge Ars Technica jobbet med å markedsføre tjenesten som «Piratvirksomhet, porno og bilder – Usenet» og «Usenet er full av musikk og filmer, så sett i gang piraten i deg!»

Hindret etterforskningen
Kundeservicen til selskapet hjalp også aktivt kunder som slet med å få piratkopiert materiale til å fungere skikkelig.

I rettergangen mot selskaper har også selskapet aktivt drevet med bevisforspillelse, sendt ansatte til utlandet for å gjøre de utilgjengelig for intervjuer og mye, mye mer. Det er ikke slik dommere i USA setter spesielt pris på.

Selskapet som i praksis har tatt seg godt betalt av brukerne for å bedrive piratvirksomhet ble dømt for stort sett alle former for brudd og medvirkning til brudd på opphavsretten som finnes.

Erstatningen vil avgjøres i løpet av de neste ukene.