Gå til sidens hovedinnhold

Usikkerhet preger Wall Street

Nedtur i aksjemarkedet etter kraftig børsjubel.

Wall Street klarer ikke holde tempoet oppe. Aksjemarkedet i USA blir sendt ned etter en positiv start.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones åpner helt flat på 12.156,24 poeng, mens teknologiindeksen Nasdaq Composite faller 0,20 prosent til 2.251,14 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,18 prosent til 1.318,26 poeng.

Synkende tillit
Tilliten blant finansfolket synker. I forbindelse med en undersøkelse gjennomført av Bloomberg blir utsiktene til verdensøkonomien stadig svekket. For fjerde måned på rad falt tillitsindeksen til nyhetsbyrået i mars.

Bloombergs globale tillitsindeks falt til 13,1 i mars fra 14,3 i februar.

Respondentene i undersøkelsen er blitt mer usikre på Asias evne til å stå i mot nedturen i den amerikanske økonomien. De asiatiske deltagerne er mest pessimistiske når det gjelder forventingene knyttet til global vekst etter at tilliten til egen økonomi fikk nok en knekk i mars.

Kortvarig jubel
Gleden etter sentralbankenes tiltaksplaner for å bedre likviditeten i kredittmarkedet ser ut til å bli kortvarig. Nyheten om at den amerikanske sentralbanken stiller 200 milliarder dollar til disposisjon for banker og andre finansinstitusjon førte til at aksjemarkedet hadde sin beste dag på fem år.

Antallet boliglånssøknader falt med 1,9 prosent i forrige uke. Dermed fortsetter tendensen der amerikanerne skyr boligmarkedet, det viser en indeks fra foreningen for boligutlånsbankene i USA. Søknadene om å lånefinansiere et boligkjøp eller refinansiere eksisterende lån falt til 671,7 fra 684,9 uken i forveien.

Refinansieringsandelen falt 4,7 prosent samtidig som renten på lån som løper i 30 år steg til det høyeste nivået på fem måneder. Dette skjer samtidig som eiendomsprisene stuper og at kredittkrisen presser utlånsrentene fra bankene oppover.

Aksjemarkedet ønsker at den amerikanske sentralbanken vil fortsette å kutte rentenivået i verdens største økonomi, men fortsatt er det skeptikere som mener dette ikke vil være nok for å hjelpe økonomien. Faren for resesjon er fortsatt stor.

Dollaren faller
Valutamarkedet er heller ikke helt overbevist. Dollarkursen faller mot euroen og yen på spekulasjoner om at den amerikanske sentralbankens plan om å tilføre midler til bankene ikke er nok til å bedre den skremmende situasjonen i pengemarkedet og at det ikke er nok til å hindre nye tap i kredittmarkedet. Det skriver Bloomberg News.

Den amerikanske valutaen blir også svekket av at enkelte satser på at rentenivået i USA skal ytterligere ned. Tidligere i uken gikk det spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken kan komme til fremskynde et rentekutt i forkant av møtet til neste uke, men etter tiltakspakken som ble fremlagt tirsdag er det færre som satser på dette nå. Likevel prises det i større grad i markedet inn et rentekutt på 0,75 prosentpoeng.

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobilabonnementet