Gå til sidens hovedinnhold

Usikkerhet senker børsen

Rekordhøy oljepris og et oppkjøpsfond i problemer skaper uro på børsene.

Oslo Børs satte retningen oppover, men like før klokken halv to bærer det utfor igjen. Hovedindeksen faller 0,77 prosent til 423,74 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Futureshandelen i USA indikerer at det går mot en svak start på Wall Street. I forkant av viktige makrotall faller kontraktene på Nasdaq-indeksen og S&P 500-indeksen.

I Europa er også bildet nitrist. Den tyske DAX-indeksen på Frankfurt-børsen faller 1,51 prosent, mens FTSE 100 i London blir sendt ned 1,85 prosent. Franske CAC 40 i Paris faller også markert. I Sverige og Danmark faller henholdsvis Stockholm-børsen og København-børsen 1,34 prosent og 1,53 prosent.

I trøbbel
Oppkjøpsfondene til Kohlberg Kravis Roberts & Co har problemer med å betjene de løpende låneforpliktelsene. KKR har måttet utsette betalingen av et kommersielt lån, og nyheten om dette sendte de asiatiske børsene rett ned. Oppkjøpene som KKR foretar seg er store og er i høy grad gjeldstynget. Ved å lånefinansiere oppkjøp løper fondene stor risiko hvis det blir tørke i kredittmarkedet. Det er nettopp dette som nå har rammet KKR.

Investorene har begynt å fokusere på ulempene med rekordhøy oljepris. Tirsdag kveld steg den amerikanske lettoljen WTI til over 100 dollar fatet og stengte over den psykologiske grensen da den ordinære handelen på råvarebørsen i New York var over. Dette er første gang i historien at råoljekontraktene havnet over 100 dollar fatet.

Gevinstsikring
Onsdag ettermiddag faller oljeprisen noe tilbake. Gevinstsikring etter den voldsomme prisoppgangen tirsdag er med på å trekke kontraktsprisene ned både i den elektroniske handelen i New York og ved råvarebørsen i London. Onsdag er det normalt duket for ukentlige oljelagertall fra de amerikanske myndighetene, men grunnet fridagen i forbindelse med feiringen av Presidents Day er denne rapporten blitt utsatt til torsdag ettermiddag. I tillegg styrker dollarkursen seg mot de viktigste sammenlignbare valutaene.

Nordsjøkontrakter med levering i april omsettes for 97,10 dollar fatet, og det er ned 1,50 prosent rekordhøye 98,56 dollar ved råvarebørsen i London.

Til tross for den rekordsterke oljeprisen faller StatoilHydro 0,69 prosent til 157,80 kroner. StatoilHydro kan vente seg mer olje- og gass fra norsk sokkel. Operatøren ENI skal ha gjort lovende funn ved «Afrodite-feltet» vest for Sognefjorden, i tillegg har StatoilHydro funnet 3 til 5 millioner kubikkmeter utvinnbar olje like ved Grane-feltet.

Topp og bunn
Verre går det med Tandberg Data. Selskapet har sendt ut et resultatvarsel og avslører at de er et selskap i krise. Etter aksjonæropprøret rett før nyttår har IT-selskapet fått nytt styre og ledelse. Nå starter ryddejobben, og allerede er det varslet store nedskrivninger. I et ledd for å bedre lønnsomheten kommer det til å gå ut over de ansatte. Totalt skal 80 ansatte bort, og samtidig må de hente inn frisk kapital. Det kan by på store utfordringer med tanke på situasjonen i finansmarkedet. I tillegg skal de forhandle med obligasjonseierne for å få dem til å konvertere gjelden til aksjer. Tandberg Data-aksjen faller 11,82 prosent til 1,94 kroner.

Det lille oljeselskapet Transeuro Energy viser langt bedre takter. Aksjen stiger 24,07 prosent til 0,67 kroner. DnB Nor Markets er største nettokjøper i aksjen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted