Gå til sidens hovedinnhold

Usikre utsikter i USA

Nervøse investorer famler i mørket.

Av: Gulbrand Øverbye


Etter en fryktelig tirsdag er investorer i villrede om hva onsdagen vil bringe.Tirsdag ble en svært mørk dag på Wall Street. Indeksene var ned mellom 1,1 og 1,4 prosent. Resultatvarsel, problemer i boligmarkedet og høy oljepris ble for mye for amerikanerne.Nå står S&P 500-futuren uendret på 1.520,00 poeng, Nasdaq-futuren er ned 0,05 prosent til 1.991,00 poeng, mens Dow Jones Industrial-futuren er opp 0,1 prosent til 13.515,28 poeng. Usikkerheten knyttet til om det blir oppgang eller videre nedgang er stor.Oljeprisen er rekordsterk i USA. Futurene indikerer en pris på 73,03 dollar for den amerikanskhandlede oljen som tradisjonelt ligger lavere enn nordsjøoljen. Oljen blir en viktig sak onsdag, siden lagertallene blir presentert 16.30 norsk tid.Aluminiumsgiganten Alcoa vil fortsatt være på dagsorden, ettersom det har blitt rapportert at oppkjøpsmålet Alcan er i snakk med gruvekjempen Rio Tinto om en fusjon for å hindre Alcoas oppkjøpsplaner.Aksjeeiere i bioteknologiaksjer bør følge med i kveld. USAs kanskje viktigste biotekselskap, Genentech, presenterer resultater etter Wall Street stenger. Yum Brands, som eier fastfoodgiganten Pizza Hut, kommer også med tall.Røde Oslo Børs

Børsen makter ikke komme seg ut av uføret.Av: Gulbrand Øverbye


Børsen klarer ikke riste av seg signalene fra USA. Det er fortsatt røde tall.Hovedindeksen faller 0,76 prosent til 508,86 poeng. Den har vært mer enn en halv prosent ned i hele dag.Børsen trekkes ned av et betydelig fall på USA-børsene tirsdag. Indeksene var ned mellom 1,1 og 1,4 prosent. Resultatvarsel, problemer i boligmarkedet og høy oljepris ble for mye for amerikanerne. Asia ga heller ingen drahjelp.Sterke Acergy-tall


Resultatsesongen fortsetter å gjøre sitt inntog, Tidligere har VMetro og Profdoc kommet med tall, nå er Acergy også ute med sine.Acergy melder om lavere omsetning enn forventet, men høyere driftsresultat. Selskapet guider opp for året som helhet. Aksjen hopper fra røde tall til å være opp 2,88 prosent sammenlignet med i går, til 143 kroner.Knallsterk olje


Oljeprisen er enormt sterk. Tirsdag kveld skjedde det et rally i prisen på spekulasjoner om bensintilgangen i USA. Etter at BP måtte stenge tre oljeenheter ved sitt raffineri i Whiting, Indiana, begynte spekulasjonene om at det ikke vil bli produsert nok bensin i forbindelse med kjøresesongen å florere. Oljen holder seg over 76 dollar, ned 0,37 prosent til formidable 76,12 dollar fatet.Dette er tydeligvis ikke nok for våre børslokomotiv. Statoil faller 0,8 prosent til 185 kroner, Norsk Hydro er ned 0,43 prosent til 233,5 kroner.I tillegg til fallet i på Wall Street kan valutakurser være med å forklare dette. Kronen begynner å stå farlig sterkt mot dollaren, én dollar koster nå under 5,8 kroner.


Dagens børstaper så langt er Q-Free-avleggeren Fara, med et fall på 4,47 prosent til 2,35 kroner. I morgen presenterer de kvartalsresultatet.Lettelse for børstaper


Alt er likevel ikke mørkt. Blant annet kan prøvede aksjonærer i Aker Yards kan trekke et lettelsens sukk. Det kan se ut til at nedgangen i børstaperen er over. Fondsforvalterne i Gradient Capital Partners følger ledelsen og har plukket tre millioner aksjer de siste to dagene, og eier dermed 10 prosent av selskapet. Aksjen er opp 3,4 prosent til 76 kroner.Best går NutriPharma med en oppgang på 10,7 prosent til 3 kroner. Aksjen har vært en hyppig gjest både på vinner og taperlisten i det siste dagene, og nettmeglerne Nordnet og NettFonds er svært aktive, noe som tyder på at tradere styrer aksjen.Bekmørk sommermorgen.

Høyere oljepris hjelper ikke, USA sender Oslo Børs rett ned.Av: Gulbrand Øverbye


Med dårlig vær og fall på børsen drømmer nok mange investorer om sydligere bredder.Oslo Børs begynner dagen ned 0,64 prosent til 509,49 poeng.Børsen trekkes ned av et betydelig fall på USA-børsene tirsdag. Indeksene var ned mellom 1,1 og 1,4 prosent. Resultatvarsel, problemer i boligmarkedet og høy oljepris ble for mye for amerikanerne.Resultatsesongen fortsetter å gjøre sitt inntog, VMetro og Profdoc kommet med tallProfdoc melder om fortsatt sterk vekst i omsetningen, men det har gått utover marginene, noe som gir mindre igjen på bunnlinjen enn før. Aksjen er foreløpig ikke omsatt.I VMetro begynner kostnadsbesparelsesprogrammet å komme på plass, og de meldte om økt etterspørsel, og en hyggelig økning av resultatet. Aksjen er opp 1,19 prosent til 17 kroner.Oljeprisen er enormt sterk. Tirsdag kveld skjedde det et rally i prisen på spekulasjoner om bensintilgangen i USA. Etter at BP måtte stenge tre oljeenheter ved sitt raffineri i Whiting, Indiana, begynte spekulasjonene om at det ikke vil bli produsert nok bensin i forbindelse med kjøresesongen å florere. Oljen holder seg godt, ned 0,14 prosent til formidable 76,29 dollar fatet.


Dette er tydeligvis ikke nok for våre børslokomotiv. Statoil faller 0,4 prosent til 185,75 kroner, Norsk Hydro 0,43 prosent til 233,5 kroner.


I tillegg til fallet i på Wall Street kan valutakurser være med å forklare dette. Kronen begynner å stå farlig sterkt mot dollaren, én dollar koster nå under 5,8 kroner.Toppledelsen i Grieg Seafood har vært i markedet å kjøpt aksjer. Tilsammen har fire av de øverste lederne i Grieg Seafood kjøpt 45.000 aksjer i konsernet over børs tirsdag, til 22,30 kroner aksjen. Grieg stiger 0,9 prosent til 22,5 kroner.
Bredt fall i Asia

Utviklingen i USA er igjen til bekymring for asiatiske investorer.Av: Gulbrand Øverbye


Onsdag morgen ser det særdeles mørkt ut i Asia.Morgan Stanleys Asia-indeks faller 0,7 prosent til 157,48 poeng. Et rally på slutten av gårsdagen ga indeksen ny toppnotering. Alle industrigrupper var ned, og alle indekser i regionen falt.I går sa kredittratingsselskapet StanStandard & Poor’s at de vil senke kredittratingen på obligasjoner for 12 milliarder dollar (696 milliarder dollar) fra forskjellige såkalte subprime lånetagere. Dette er obligasjoner utstedt av selskaper med dårlig kreditthistorikk, med tilsvarende høy rente.- Subprime-lånespørsmålet skaper den største frykten blant investorer, fordi det er en risiko de fleste folk ikke forstår, sa Winson Fong, Kinasjef i SG Asset Management, til Bloomberg News.- Det er en unnskyldning til å selge aksjer.Nikkei 225 i Japan faller én prosent. Eksportører leder fallet, etter at yenen i går hadde årets nest største hopp mot dollar, på formidable 1,4 prosent. I tillegg er boligmarkedet i USA til bekymring. D.R. Horton, USAs nest største boligbygger, kom med resultatvarsel i går.- Boligproblemet er en negativ påvirkning på konsumentrelaterte innenlandske sektorer i USA, sa Masaki Iso, sjef for japanske aksjer hos Yasudo Asset Management i Tokyo, til Bloomberg News.- Eksportører, særlig produsenter av konsumentvarer, er svært avhengig av det amerikanske markedet, og hvis boligmarkedet er svakere enn ventet er det dårlig nytt.Metallprodusenter fikk også unngjelde. BHP Billiton, verdens største gruveselskap, falt 1,7 prosent etter at den viktigste metallindeksen på råvarebørsen i London falt 1,3 prosent i går.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?