Gå til sidens hovedinnhold

Uspesifisert risiko

Bestiller du uspesifisert ferie, kan du havne på de merkeligste steder. Dette måtte vi teste.

Følg oss på FACEBOOK

6 TIPS FOR USPESIFISERT FERIE

Det eneste som lyser opp i den sør-tyrkiske natta er månen og bensinstasjonene som suser forbi bussvinduet. Uret blinker stødig mot tre, og de andre charterturistene blir sluppet av i klynger. Jeg er den eneste fra flyet som skal bo på mitt hotell viser det seg. Jeg stiger omsider ut og går spent de få skrittene mot resepsjonen.
Sannhetens øyeblikk er her.

Uspesifisert ferie - gambling

Det heter seg at ekte reisende ikke vet hvor de skal, mens turister ikke vet hvor de har vært. Den som bestiller ferietur med uspesifisert bosted risikerer således å havne i begge kategorier.
Helt i det blå er det selvsagt ikke. Du vet for eksempel når og hvor flyet går, men herfra er det meste åpent.
«Tyrkias sørkyst» var for eksempel alt undertegnedes billett ville ut med av hint om hvor jeg skulle tilbringe den neste uka, og den kysten er lang. Videre ble jeg blant annet informert om at standarden på innkvarteringen kunne være svært enkel, at det ikke fantes garanti mot mye bråk utenfor vinduet, at stedet ikke nødvendigvis stod i selskapets katalog, at ingen måltider var inkludert, og at jeg kanskje måtte flytte på meg i løpet av oppholdet. Jeg hadde dog – mot et lite tillegg i prisen – garantert meg mot å måtte dele rom med fremmede. Den slags forbehold er ikke alltid mulig.

Charter på billigsalg

Hvordan man bor i ferien blir for mange stadig viktigere. Selve flyreisen er ofte så rimelig at en relativt større del av feriebudsjettet brukes på innkvartering, som gjerne velges med stort omhu. Vi studerer brukeranmeldelser, bilder og hotellets fasiliteter før vi klikker «bestill». Reiser du uspesifisert avstår du derimot fra alle slike muligheter. Det er gambling, men det er billig og fristende om reisekassa er slunken. Man kan jo ha flaks.
Charteroperatørene tjener selvsagt ikke på å selge sine reiser billigst mulig, så hvorfor tilby uspesifisert til lavere pris enn de billigste spesifiserte turene? Først og fremst for å utnytte ledig kapasitet maksimalt. Selskapene har gjerne forhåndsreservert hotellrom og flyseter som de må forsøke fylle, og kan justere etter behov og kapasitet når en viss andel reiser uspesifisert. Det er selvsagt også kjekt å kunne annonsere med forlokkende lave minstepriser, siden de aller fleste uansett vil velge dyrere alternativ med spesifisert bosted.
Reiser & ferie har selvsagt hørt skrekkhistoriene om ferierende som har havnet milevis fra strand og sentrum på lugubre hotell med byggebråk, tvilsom hygiene og en ufrivillig romkamerat. Det er gjerne slike eksempler media trekker fram når reiseformen omtales, og for å minimere antallet klager understreker reiseselskapene at man risikerer både det ene og det andre ved å reise uspesifisert.
I realiteten er likevel de aller fleste fornøyd, og en del velger utelukkende å reise på denne måten.

Færre klager på uspesifisert ferie

– I dag er det svært få som klager til oss etter å ha reist uspesifisert, kanskje ti stykker i året, forteller Johnny Eikrem i Reklamasjonsnemnda for pakkereiser, som årlig behandler oppunder 300 mer eller mindre betimelige klager fra norske charterturister.
For få år siden var det annerledes. Da rant det inn klager fra skuffede feriegjester, men det skulle mye til å få gjennomslag.
– Det er to hovedårsaker til nedgangen i antall klager. Den viktigste er at reiseselskapene har blitt mye flinkere til å informere om hva de reisende risikerer og hva de har krav på, som i bunn og grunn er en seng å sove i og tak over hodet. Den andre årsaken er en generell heving av standarden på reisemålene, mener Eikrem.
Hans fremste råd til de som vurderer ferieformen er å lese betingelsene nøye.
– Uspesifisert er så mangt, og varierer fra selskap til selskap. Det er ikke for alle, men om du vil bruke hotellet som base for å utforske omgivelsene kan det være et godt og rimelig alternativ.

Uspesifisert ferie - Greit nok

Hvordan gikk det så med Reiser & feries Tyrkia-eventyr?
Greit nok, og vi fikk det vi betalte for. Rommet var riktignok svært spartansk – for å si det mildt – og uspesifisert er ikke å anbefale for dem som planlegger å tilbringe mest tid på hotellrommet. Hotellets beliggenhet i turistbyen Side var god, i gangavstand til strender, restauranter, butikker og historisk bysentrum. Det var lite støy, hotellet hadde fint basseng samt en enkel restaurant og bar.
Det kunne gått langt verre. Det kunne også gått langt bedre, for håpet om å havne på et femstjerners luksushotell var der til siste stund.
Slik er nå engang gamblerens hjerte.

Vår uspesifiserte ferie

Vi betalte 2395 kr for én uke med uspesifisert bosted på Antalya-kysten med Ving 19.–27 september.
Prisen inkluderte ingen måltider, men garanti for enkeltrom med dusj og wc.
Vi fikk rom på Hotel Emirkan i Side, et av de enklere hotellene i Vings katalog.
Vi spurte selskapets stedlige representant om oppgradering, og ble i løpet av ett døgn tilbudt å flytte til Sarihan Hotel i samme by mot et tillegg på 876 kr.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Kommentarer til denne saken