Gå til sidens hovedinnhold

10 ting du burde vite før du flytter hjemmefra

Joda, du kommer til å sette fyr på noe.

(SIDE2): Det er klart det er fristende å flytte ut hjemmefra. Endelig ingen som vekker deg med sure miner på søndagen, eller tvinger deg til å støvsuge når det egentlig passer deg som minst. Endelig kan du ha store fester uten å spørre om tillatelse, tenker du.

Men, sammen med friheten kommer også et stort ansvar. Det er heller ingen som fyller kjøleskapet med friske grønnsaker, vasker badet, eller tømmer søpla for deg.

Vi i redaksjonen har samlet noen råd og tips vi mener alle burde vite før de flytter hjemmefra.

1. Du må ta søpla med én gang

Det er ingen mor som sørger for at søpla forsvinner av seg selv, eller en lillesøster som gladelig bærer den ut døra for en femmer. Du er nødt til å ta søpla med en gang, hvis ikke får du skadedyr, og leiligheten stinker.

2. Rens sluket jevnlig

Og jevnlig er mye oftere enn du tror. Ideellt sett må du faktisk montere sluket fra hverandre for å fjerne hår og matrester manuelt, men om du ikke har kompetanse til det kan du bruke en avløpsrens.

3. Få deg verktøy

Du tror kanskje ikke du er typen som noensinne kommer til å få bruk for en skrutrekker, men stol på oss, det vil du. Du trenger verktøy til alt mulig! Kanskje skal du åpne noe for å sette i nye batterier, eller henge opp en enkel hylle på soverommet? Dessuten er møblene fra Ikea litt av et prosjekt å sette sammen. Du kan like gjerne investere i et vater og en drill med en eneste gang.

4. Finn ut hvor stoppekranen er

Stoppekran, hva er det for noe, tenker du kanskje? Det er kranen som sørger for at alt vannet skrur seg helt av, om kranen skulle springe lekk og det spruter vann utover hele kjøkkengulvet. Det kan redde deg fra en totalskadet leilighet, og dermed en kjedelig tørkeprosess med bråkete maskiner i flere måneder.

5. Bytt batteri i røykvarsleren

Batteriet i røykvarsleren skal faktisk byttes minimum én gang i året, uavhengig av om den piper eller ikke. Det kan være greit å ha noen store batterier liggende, så slipper du å huske på det når du løper til butikken senere i år.

6. Vask sengetøyet annenhver uke

Så ofte, tenker du kanskje? Realiteten er faktisk at det er anbefalt å skifte sengetøy så mye som én gang i uka, men hver 14. dag er det lengste du burde vente. Det er bare å få inn vaskerutinene med en eneste gang, med andre ord. Og ha flere sett med sengetøy, selvfølgelig. Det holder ikke med ett.

7. Det å handle mat er vanskelig

Kjøleskapet fyller seg ikke opp på magisk vis lenger, du er faktisk nødt til å handle den inn på egenhånd. Det er vanskeligere enn du tror! Før du vet ordet av det har all maten din gått ut på dato, eller så er alt du har igjen i kjøleskapet en ketchup-flaske og en øl. Det er helt umulig å finne den rette balansen, og du tar deg selv i lure på hvordan i all verden moren din fikk det til.

8. Sett opp et budsjett

Det å handle mat koster overraskende mye penger, og før du vet ordet av det har du brukt opp hele lønna på potetgull og cola. Derfor er det lurt med et budsjett til å begynne med, sånn at du får kontroll på strømregningen, telefonregningen, de næringsrike matvarene, og alle de andre kjedelige utgiftene som følger med det å flytte hjemmefra.

9. Du vil sette fyr på noe

Joda, tross alle tidligere advarsler om å skru av stekeovnen etter du har laget mat, så kommer du til å glemme det en gang. Du kommer til å glemme pizzaen i ovnen, eller svi pastaen svart. Ikke ta det for tungt, det har skjedd oss alle. Det som imidlertid er viktig, er at du dermed har husket punkt nummer fem, og byttet batterier i røykvarsleren.

10. Ta en kopi av husnøkkelen

Med mindre du har noen som bor sammen med deg som også har en lik nøkkel, burde du ta en kopi med en eneste gang. Du kommer til å miste den, og det å få byttet lås er dyrt. Ta en kopi og gjem den på et lurt sted, så er du i det minste forberedt.

Kommentarer til denne saken