(SIDE2): Det er et velkjent fenomen at måltidene er noe av det første som ryker når du lever på stipend fra Lånekassen, og har en tendens til å prioritere festing og sosialisering fremfor næringsrike middager.

Men, hva om noen fortalte deg at det å lage en næringsrik middag fra bunnen av kan være like billig, hvis ikke billigere, enn å leve på nudler og Grandiosa?

Vi har snakket med en rekke studenter, og samlet sammen deres beste tips for å lage god og billig hybelmat, som også inneholder både vitaminer og mineraler.

Kjøp råvarer

Det er overraskende hvor billig det faktisk er å kjøpe råvarer, i stedet for å kjøpe ferdigproduktene. Om du skal lage havregrøt, kjøp havregrynen i stedet for en liten ferdigporsjon som er tre ganger dyrere. Du kan handle ganske mye grønnsaker og frukt for den samme prisen som en ferdig Grandiosa, for eksempel. Ved hjelp av et raskt Google-søk kan du lage det meste fra bunnen av på egenhånd.

Bruk opp alle ingrediensene

Når du kaster mat i søpla, kaster du også penger ut av vinduet. Aldri kast ingredienser. Planlegg middagen for noen dager fremover, og sørg for at du får brukt opp alle ingrediensene du har liggende. Det er ingenting som er mer irriterende enn å kaste en pakke med skinke fordi den har gått ut på dato.

Frys ned det som blir til overs

Om du bare lager mat til deg selv, ender du som regel opp med en del mat til overs. De fleste oppskrifter og råvarer er beregnet på fire store porsjoner, men noen ganger har du ikke lyst til å spise den samme middagen fire eller fem dager på rad. Det er da det er gull verdt å ha en fryser og porsjonsposer. Frys det ned, så har du middag i løpet av ti minutter den dagen du bestemmer deg for å varme det opp igjen. Like kjapt som fasfood, men hjemmelaget og bedre!

Bruk sansene

Det er ikke alle produkter som blir dårlig bare fordi det har gått forbi datomerkingen på pakningen. Lukt på melka, smak på yoghurten. De fleste produkter holder nemlig flere dager etter datostemplingen, og da er det heller ingen grunn til å kvitte seg med det.

Benytt deg av tilbud

Følg med på tilbudene rundt omkring på matbutikkene. Om det plutselig er halv pris på hakkede tomater, kan du like så godt fylle opp skapet mens det er tilbud. Hakkede tomater kan brukes til det meste, og inneholder masse sunne næringsstoffer. Og om du først skal kjøpe Grandiosa kan du like gjerne gjøre det mens det er tilbud.

Last ned «Mattilbud»

Helt klart den kjappeste og beste måten å holde seg oppdatert på tilbudene på. Her velger du hvilke butikker du vil ha i feeden din, og deretter oppdateres det fortløpende med tilbud etterhvert som de kommer. Genialt, enkelt, og helt gratis.

Sett opp budsjett, og ta vare på kvitteringer

Ingenting er farligere enn å gå på butikken hver dag for å finne noe du har lyst på. Hver gang du plukker med deg en ekstra brus, eller noe annet godt du får lyst på, mister du noen kroner. I løpet av en uke kan det tilsvare større summer. Derfor burde du alltid skrive en handleliste, sette opp et planlagt budsjett, og deretter holde oversikt over hvor mye penger du egentlig bruker på mat hver måned.

Tre sunne og billige oppskrifter:

For å hjelpe deg i gang, har vi her samlet tre oppskrifter som alle inneholder relativt billige ingredienser, og som tilsvarer mellom fire og fem midagger.

Brasiliansk Risotto

Dette trenger du:

- 4 fedd hvitløk

- 2 gule løk

- 5 sjampinjong

- 4 laksefileter (First Price har de billigste)

- Ca. 200 gram Byggris

- 2 bokser hakkede tomater

- Grønnsaksbuljong

Slik gjør du:

Hakk løken, hvitløken og sjampinjongen i små biter, og brun dem i olje nederst i gryten. I mellomtiden kutter du laksen i store terninger og gnir den inn i grønnsaksbuljong, før du også legger den i gryta. Når laksen virker gjennomstekt tilsetter du de to boksene med hakkede tomater, pluss en boks med vann, og tilsetter byggrisen. Tilsett to terninger til med grønnsaksbuljong, og la det putre under lokk i 20 minutter. Vips - ferdig middag!

Protein-miks

Dette trenger du:

- 3 bokser tunfisk i olje

- 9 egg

- 250 gram ris (gjerne fullkorn)

- Salt, timian og koriander

- Hvitløksdressing

Slik gjør du:

Kok risen for seg, og stek eggene som en eggerøre i pannen ved siden av. Når risen begynner å bli ferdig steker du tunfisken raskt i panna, og deretter blander du alle hovedingrediensene sammen i en ildfast form. Smak til med krydder, og sleng hvitløksdressing på toppen. Dette høres ut som en merkelig kobinasjon, men det smaker overraskende godt, og er nok noe av det billigste og sunneste du kan lage. Metter godt gjør det også!

Tunfisksalat

Dette trenger du:

- 1 boks med tunfisk i olje

- Grønn salat

- Sitron

- Tomat

- Gul løk

- Fritt valg av grønnsaker

Slik gjør du:

Dette er nok noe av det enkleste, sunneste og kjappeste du kan lage. Bygg grunnmuren i salaten ved hjelp av grønn salat, løk, tomat og tunfisk, og tilsett deretter alt du har hjemme av restemat som kan passe i en salat. Paprika, oliven, agurk og spinat er alle gode kandidater. Eller kanskje du har noen bønner i skapet? Topp til slutt med litt sitrondråper, salt og pepper, og du har en knallgod salat!