Gå til sidens hovedinnhold

Studer deg til toppkarakterer

Dette kan du gjøre for å bli en bedre student.

(SIDE2): Som student må du hvert semester ta fatt på bøkene og prøve ditt beste for å tilegne deg mest mulig informasjon fra pensum. Dette kan være en stor utfordring for mange, og da gjelder det å finne fram til de elementene som gjør at din studiehverdag blir så enkel og effektiv som mulig.

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Wikihow.com har 65 studenter samlet informasjon om hva som fungerer aller best for å takle pensumlesing. Sjekk tipsene her:

1. Sett opp en tidsplan
Lag en ukesplan hvor du setter av noen timer hver dag til studier. Pass på så du setter av mer tid på de fagene du kanskje sliter mer med enn andre.

2. Studer i tidsintervaller
Bestem deg for å jobbe i 20–50 minutter i strekk før du tar ti minutter pause mellom hver økt. Gjør noe fysisk i løpet av pausene for å få i gang blodsirkulasjonen, og kvikne opp kropp og hode. Hopp for eksempel litt tau, ta noen situps, en spasertur eller vask gulvet, men ikke ta i så du blir sliten.

3. Få nok søvn
Se for deg at du bare sover 4–5 timer, da trenger du kanskje dobbelt så mye tid til studier for å være like effektiv som du blir med en normal natts søvn på 7–9 timer. Blir du trøtt i løpet av studieøkten, kan du ta deg en høneblund på maks 20 minutter. Ta deretter en liten fysisk økt før du setter deg ned med bøkene igjen.

Les også:

4. Finn ditt studiested
Finn et sted hvor du føler deg komfortabel til å studere. Litt støy er greit, men ikke sett deg et sted hvor du kan bli avbrutt av andre mennesker, ikke la TV-en stå på eller sett deg et sted hvor du er så komfortabel at du faller i søvn. Funker musikk for deg, så bruk gjerne det som motivasjon, men da er det ofte lurest å gå for instrumentalmusikk.

5. Tøm tankene
Dersom du har mange tanker svirrende i hodet som kan forstyrre deg, kan det være en idé og skrive ned tankene sine før man setter i gang med studiene.

6. Styr unna junk
Forbered noe å spise før du setter deg ned med pensum. Da unngår du å kaste i deg noe raskt og usunt når du plutselig blir sulten. Sørg også for at du får i deg «langsomme» framfor «raske» karbohydrater, dette gjør at blodsukkeret holder seg stabilt og gir deg energi som både kropp og hjerne er avhengig av for å fungere optimalt.

Hvilke yrker passer til din personlighet?
Ta Side2s karrieretest her.

7. Renskriv notatene
Notatene fra forelesninger bør fungere som en kladd, som du umiddelbart finpusser når du kommer hjem, på biblioteket eller lesesalen. Da kan du fylle ut eventuelle hull i notatene med det du nylig har memorisert fra forelesningen. Å renskrive notatene engasjerer hjernen mer enn å bare lese gjennom de, og gjør at informasjonen fester seg raskere.

8. Lær det viktigste først
Når du leser er det viktig at du stopper opp innimellom for å oppsummere og huske ny informasjon, og relatere dette til det du allerede har gått gjennom. Bruk gjerne en markeringstusj for å merke de viktigste delene av teksten og skriv notater i margen, slik at du finner raskere fram når du skal gå gjennom teksten i etterkant.

Les også:

9. Lag et lappespill
Bruk små lapper som du bretter i to, skriv et spørsmål på den siden du kan se og svaret på innsiden av lappen. Ha en quiz for deg selv, eller allier deg med en studiepartner.

10. Lær deg termene
Du trenger kanskje ikke å memorisere et helt avsnitt dersom du for eksempel bruker en ordbok til å slå opp termer som er viktige i pensum. Lær deg å bruke disse termene på en enkel måte, mange oppgaver på eksamen baserer seg ofte på disse.

11. Lag assosiasjoner
Den enkleste måten å huske ting på, er å knytte det til annen kunnskap og informasjon du allerede sitter på. Bruk for eksempel sanger, rim eller bilder i hodet. Tankekart er også veldig effektivt når du skal memorisere noe.

Hva er dine beste studietips?
Legg igjen dine råd i kommentarfeltet under.

Kommentarer til denne saken