(SIDE2): Tanken på studere ved hjelp av laptopen hjemmefra kan virke riktig så fristende. Hvorfor i all verden skal du dra deg opp av senga klokke åtte om morgenen med en kaffe i hånda, om du tross alt kan få bachelorgraden selv om du blir hjemme?

Joda, tanken er enkel og fristende, men virkeligheten er en helt annen. Det er nemlig overraskende hvor mye selvdisiplin en slik studieform kan kreve av deg.

Ulike personligheter

- Det å skulle studere på nett er ikke noe som passer alle. Du trenger absolutt en god porsjon med selvdisiplin, og det er jo en egenskap som er ulikt fordelt blant befolkningen, sier leder i Smart Karriere, Trude Kvammen Ekker til Side2.

Derfor kan det være lurt å tenke gjennom hvilken person du er, før du søker deg til studier på nett. Om du er den ekstroverte typen som henter motivasjon gjennom samhandling med andre, bør du tenke deg om to ganger.

Likevel er det absolutt positive aspekter ved det å studere på nett. Du har en fleksibilitet du ikke vil få ved noen andre studier, og du har faktisk mulighet til å ta en bachelorgrad fra sengekanten, eller fra strandsengen om du er på en ferie.

- Det at du kan sitte hvor du vil er jo også veldig demokratisk. Det er ikke alle byer i Norge som kan tilby utdanning på høyskole-nivå, og ved å tilby den utdanningen på nett blir den tilgjengelig for alle, sier Ekker.

Kontroller vitnemålet

Når du leter etter en potensiell utdanning på nettet burde du imidlertid sjekke om de tilbyr vitnemål fra kvalifiserte høyskoler. Høyskolen Kristiania nettstudier er blant annet en aktør som tilbyr både bachelor og master på nett, og gir deg vitnemål fra seriøse aktører.

- Det å få et vitnemål fra en skikkelig høyskole og en seriøs aktør er absolutt viktig, og noe arbeidsgivere ser på, sier Ekker.

Nettstudier kan også være en kjempefin løsning om du ønsker å studere ved tyngre utenlandske universiteter du ellers ikke ville fått muligheten til å studere ved.

- Du kan sitte hjemme i lille Norge og følge kurs fra andre anerkjente universiteter gjennom Mooc. Du kan følge alle forelesningene gjennom videoer, og deretter ta eksamen sammen med de andre elevene over nettet, sier Ekker.

Best for eldre

De nettbaserte løsningene er imidlertid ikke noe Ekker ville anbefalt til unge mennesker som skal begynne på sin første høyere utdanning.

- Det er mye å hente i den prosessen det er å gjennomføre et fysisk studie. Det handler ikke bare om faget du lærer, men også om det å bygge et nettverk og det å utvikle deg som et menneske. På mange måter kan man kalle det en dannelse, sier Ekker.

Nettbaserte utdannelser er derimot et fantastisk verktøy om man allerede er i fast jobb, eller allerede har noen utdannelser bak seg, og ønsker å ta en ekstra bachelorgrad, eller rett og slett bare bygge på en kompetanse.