Gå til sidens hovedinnhold

- Det er et uredelig salgstriks

Privatistskoler uenige om karaktergaranti.

(SIDE2:) Daglig leder ved Akademiet Privatistskole Oslo mener karaktergaranti i seg selv blir en motivasjon for eleven til å møte til undervisning. Men rektor ved Sonans Privatgymnas hevder det er mange betenkeligheter mot denne type markedsføring.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Pengene tilbake?

– Man kan ikke kjøpe seg til en sekser, sier Sonans-rektor Aina Gerner-Mathisen til Side2.

– Karaktergarantien er et uredelig salgstriks som undergraver bransjen vår. Den er særlig graverende fordi den henvender seg til relativt unge mennesker. Det er snakk om store summer med penger, og det er lett å kjøpe dette budskapet, uten egentlig å forstå hva du selv må bidra med for at garantien skal virke inn.

Gerner-Mathisen hevder også at det blir pussig å reklamere for at det er greit om man mislykkes.

– Det er jo det man gjør dersom man ikke får forventede resultater. Det hjelper lite å få pengene igjen dersom det fører til at man ikke kommer inn på det studiet man ønsker, og gjerne blir ytterligere ett år forsinket, mener hun.

Alf Erik Resmann, daglig leder Akademiet Oslo, synes det er uforståelig at Sonans kommer med disse beskyldningene.

– At vår konkurrent Sonans velger å forsøke å fremstille oss på denne måten sier mer om dem enn om vår undervisning. Vi har god dokumentasjon på kvaliteten på vår undervisning. Vi ville aldri gitt en slik garanti hvis vi ikke var sikre på kvaliteten på vårt pedagogiske opplegg. For at garantien skal gjelde, stiller vi kun ett krav, og det er at studenten møter opp og følger vårt pedagogiske opplegg. Vi kan ikke ta ansvar for folk som velger å ikke møte opp. Det bør være åpenbart at man må følge undervisningen for at en slik garanti skal gjelde, sier han til Side2.

Krever mye jobb
Resmann forklarer at Karaktergarantien ved Akademiet Privatistskole Oslo AS sier følgende: «Bedre karakter eller pengene tilbake» og at dette fungerer som en kvalitetsgaranti.

– Vi mener at når en person har karakter i faget fra før, følger undervisningen hos oss og ikke når målet sitt, tar vi vår del av ansvaret. Vi informerer inngående både skriftlig og muntlig om karaktergarantien ved oppstart av alle kurs, sier den daglige lederen.

– Man skal heller ikke se bort fra at akkurat det at vi fører fremmøte fører til at veien til sofaen for enkelte blir litt lenger og at karaktergarantien i seg selv er en motivasjon for å møte til undervisningen.

Administrerende direktør ved Bjørknes Privatskole, Sveinung Lunde, er også skeptisk mot karaktergarantien.

– Dette lyder useriøst. Det gir inntrykk av at så lenge man betaler så får man en bedre karakter. Sånn fungerer det ikke, man kan ikke bestille en karakter, sier Lunde til Side2.

– Vi har 2000 privatistelever hos oss i året og selvsagt er det av betydning for læringutbytte at vi har velkvalifiserte og engasjerte lærere, men egeninnsatsen til den enkelte elev er og blir det sentrale. Man kan ikke komme til undervisning og sitte passivt og tro man får bedre karakter av dette, fortsetter han.

Både Gerner-Mathisen, Resmann og Lunde påpeker derimot at det er viktig å huske at det alltid er elevenes egen innsats sammen med hardt arbeid som er avgjørende. Det privatistskolene ønsker å bidra med er gode lærere og et godt undervisningsopplegg til å hjelpe deg med å gjøre en god eksamen.

– Føler meg lurt
23 år gamle Diman Barzigar har vært elev både hos Sonas og Akademiet. Hun drømmer om å begynne på medisinstudiet og for å komme inn der må hun ha toppkarakterer. Derfor valgte hun å forbedre sitt vitnemål ved å begynne som privatist. Diman har til sammen brukt tre år på å ta opp fag og hun har blandet erfaring med de forskjellige skolene hun har gått på. Som 19-åring begynte hun på privatistundervisning på Sonans. Deretter søkte hun seg til Akademiet Privatistskole, og nå er hun tilbake som elev ved Sonans nok en gang.

– Jeg begynte på Sonans når jeg var nitten og jeg fikk forbedret karakterene mine. I noen fag fikk jeg 5, men selv om dette var bedre karakter enn utgangspunktet ville jeg fortsatt prøve å få karakter 6. Når jeg så en reklameplakat for Akademiet tenkte jeg at jeg skulle benytte meg av den muligheten. Fikk jeg ikke bedre karakter ville jeg jo få tilbake pengene mine, forklarer Diman til Side2.

Høsten 2011 begynte hun derfor på Akademiet Privatistskole og 23-åringen meldte seg opp til fire ulike fag. Diman mener det bare er tull at man skal få penger tilbake om karakterene ikke blir bedre.

– Jeg føler meg lurt. Selv måtte jeg for eksempel være hjemme på grunn av migreneanfall, resulterte dette i at jeg gikk glipp av flere dagers undervisning. Selv med sykemelding hadde jeg plutselig ikke krav på å få penger tilbake og i stedet tilbyr Akademiet deg å begynne på nytt uten å måtte betale for det. Men jeg er jo ikke interessert i å ta opp fag i flere år til heller. Jeg har kastet bort både tid og penger. Jeg har til sammen fått studielån på 250.000 kroner på å forbedre karakterene mine, og mange tusenlapper gikk til Akademiet hvor jeg føler jeg ikke fikk noe igjen for pengene.

Diman mener at uansett om karakterene blir gode så må man ha den kunnskapen som forventes når du begynner på universitet eller høgskole. Derfor vil hun tipse unge mennesker som ikke vet hvilken skole de skal gå på, enten om det gjelder forbedring av karakterer eller valg av høyere utdanning, til å spørre andre elever som har gått på de ulike skolene.

– Ingenting kommer gratis. Kunnskap er mer verdt enn karakterer så det viktigste er å finne en skole der du er fornøyd med den undervisningen og oppfølgingen du får, sier den ambisiøse 23-åringen.

51 elever fikk penger tilbake
Alf Erik Resmann ved Akademiet har følgende å si om Dimans utsagn:

– Dersom en elev blir talsperson for dårlig undervisning hos oss, blir det feil, spesielt siden de aktuelle klassene har gitt lærerne gode evalueringer.

Han informerer om at på høsten 2011 startet cirka 600 deltakere fordelt på cirka 1500 kurs ved Akademiet Privatistskole Oslo.

– Av disse søkte 73 om å benytte seg av karaktergarantien. 51 fikk innvilget karaktergaranti og har fått kursavgiften refundert. Av 22 elever som ikke har fått innvilget Karaktergaratien har over halvparten fått avslag på grunn av at kursavgiften ikke har vært betalt innen eksamensdatoen. Øvrige har fått avslag på grunn av fravær. Kursdeltakere som har høyt fravær dokumentert av lege får tilbud om å ta kurset på nytt, forklarer Resmann.

– Jeg minner også om at skriftlig eksamen sensureres av to eksterne sensorer utnevnt av Utdanningsdirektoratet og at verken vi, Bjørknes eller Sonans kjenner identiteten til disse og således kan påvirke resultatet. På samme måte som hos Bjørknes og Sonans antar jeg at faglærer håper kursdeltakeren gjør det bra på eksamen, men jeg føler meg trygg på at den faglige integriteten hos faglærer er god hos alle involverte lærere på alle skolene, avslutter den daglige lederen ved Akademiet.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken