(SIDE2): Det er overraskende lett å bruke opp hele lønningen før neste innbetaling er på vei. Før du vet ordet av det, har du brukt opp alle pengene på nye klær, dyre restaurantbesøk og en liten, men velfortjent ferie.

Men, hva om man virkelig prøver å spare, men likevel ikke får det til? Er det enkle grep man kan gjøre i hverdagen som gjør at pengene strekker litt bedre til?

Vi tok en prat med forbrukerøkonom i DNB, Elin Reitan, og hun ga oss ti tips som kan hjelpe alle med å spare litt ekstra i hverdagen.

1. Skaff deg oversikt

Noe av det viktigste for å få en god provatøkonomi er å skaffe seg en oversikt over hva som går inn og ut av kontoen din. Det er overraskende få som vet dette, til tross for at alt du trenger å gjøre er å besøke nettbanken en gang i ny og ne.

2. Skrell bort unødvendig forbruk

Ved et kjapt besøk i nettbanken kan du også skaffe deg en oversikt over forbruket du har hatt det siste halve året, og dermed skrelle vekk unødvendige utgifter. Det er tross alt ikke nødvendig å gå ut for å kjøpe en kaffe hver eneste morgen, du kan like så godt lage den hjemme. Kjøper du mat i kantina, blir det også store summer om du legger alle kjøpene sammen.

3. Skriv budsjett
Kun 16 prosent av alle nordmenn skriver et budsjett, og det til tross for at fordelene er mange. Velstandsøkningen har nok gjort oss litt sløve, men til tross for at budsjettering ikke høres sexy ut, så er det å anbefale - spesielt om du har en trang studentøkonomi. Dessuten vil du vite nøyaktig hvor mye penger du egentlig har til overs, og kan «sløse» på luksus.

4. Jobb uten skatteplikt

Visste du at du kan tjene opp til 6000 kroner per arbeidsgiver på såkalte skattefrie småjobber, så lenge arbeidet gjøres innenfor hjemmet? Om du har et eldre par som bor i naboleiligheten, kan det kanskje være en idé å høre om de trenger hjelp med vasking, eller handling av matvarer? Dette er en fin måte å spe på studieinntektene på.

5. Reduser bokostnadene

Joda, vi vet at dette høres veldig kjedelig ut, men det kan virkelig være dyrt å skulle bo midt i sentrum der hvor alt skjer. Selvfølgelig er det gøy, men om du ikke har økonomien til det kan det være lurt å flytte et lite stykke utenfor bykjernen. Du sparer mye penger, og vil dermed ha mer penger til å bruke på annen moro!

6. Planlegg matinnkjøp

Hver gang du besøker butikken blir du fristet til å kjøpe ting du egentlig ikke hadde planlagt. Kanskje du kjøper en halvliter med brus, eller plutselig fikk lyst på en pakke kjeks? Slike små innkjøp koster mye penger i lengden, og derfor kan det være lurt å planlegge alle matinnkjøpene dine. Kutt ned antall turer til butikken, og spar penger.

7. Bruk sansene

Det er ikke nødvendig å følge «Best før»-datoene slavisk. De fleste produkter holder i flere dager, og innimellom opp til uker, etter at merkingen har gått ut. Bruk derfor sa

nsene til å lukte og smake på rømmen eller melken før du kaster det i søpla. Om det derimot står «Siste forbruksdag» på produktet, burde du kaste det.

8. Søk om legater

Det er flere studier og andre prosjekter som kvalifiserer til legater og andre støtteordninger. Om du går inn på legatsiden.no kan du fort finne ut om du kvalifiserer til støtte eller ikke, og på den måten ha en sjanse til å få litt ekstra penger å rutte med.

9. Kutt unødvendige abonnement

Det er ofte lett å melde seg inn til en ny video- eller musikktjeneste, men så er gjerne terskelen høyere for å melde seg av den samme tjenesten. Om du er medlem hos både Netflix, Viaplay, TV 2 Sumo, Spotify og andre tjenester, så er det på tide å si opp noen av dem. Her kan du spare flere hundre kroner hver eneste måned, og det utgjør virkelig en forskjell.

10. Benytt delingsøkonomien

Del på ting! Bor du langt unna skolen eller jobben, og bruker en bil for å komme deg dit? Se om det er noen som bor i nærheten sånn at dere kan kjøre sammen. Bor du sammen med noen venner? Se om dere kan dele en Netflix-konto. Nå har jo til og med Netflix sagt at det er greit å dele, så da er det vel ingenting å vente med!