Gå til sidens hovedinnhold

Du kan få mer sommerferie

Her kan du lese hvorfor.

(YEYE): Om drøye to uker, på fredag 23. mai, kan du kanskje begynne sommerferien din. Grunnen er at læreren din krever mer i lønn.

Si din mening om den mulige lærerstreiken i bunn av saken!

Sommerferie fra mai?
Lærere over hele landet krever at de får en lønnsvekst på over sju prosent. I følge Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland, ønsker lærerne bare å få lik lønnsvekst som andre ansatte i kommuner og private bedrifter.

- Utfallet av meklingen må bli at lærerne får en like god lønnsøkning som resten av kommunal, privat og statlig sektor. Vi krever at vi får økt lønnen vår med sju prosent, men så langt har vi kun fått tilbud om 5,6 prosents økning. Det er for lite dersom vi skal løse de problemene vi har i norsk skole i dag, mener Hjetland.

Hun varsler nå en landsomfattende lærerstreik dersom partene ikke kommer til enighet.

- En eventuell streik vil skje over hele landet og i alle skoletrinnene; både barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole blir rammet ved en streik, sier hun.

Og det betyr at du kanskje kan belage deg på en veldig lang sommerferie.

- Meklingsfristen er satt til natt til 23. mai og innen da må partene være enige for å unngå streik, sier Hjetland til Yeye.

Vil ikke love ekstra ferie
Administrerende direktør i KS (tidligere Kommunenes Sentralforbund), Olav Ullern, sier han ikke vil utlove en ekstra sommerferiemåned til norske skoleelever.

- Det er ingen grunn til å glede seg til ekstra lang sommerferie enda, selv om det er en tung prosess frem mot en løsning. Jeg har tro på at vi skal kunne løse dette. Det må finnes en løsning, mener Ullern.

Nettavisen:Truer med lærerstreik

Han sier han forstår at lærerne vil ha mer penger for jobben de gjør, men er overrasket over at lærerne takket nei til tilbudet fra KS.

- Jeg har forståelse for lærernes krav. Det vi er opptatt av er at man har gode og dyktige lærere. I tillegg er det veldig viktig at det å være lærer skal være populært. Vi vil både på kort og lang sikt sørge for at vi skal ha en god skole. Men vi er overrasket over at lærerne takket nei til tilbudet vårt. Vi viste at vi er villige til å gi dem et lønnsløft, sier Ullern.

Frykter for eksamen
Dersom det blir en streik fra 23. mai blir det heller ingen eksamen å få for elever som har avgangsfag. Det vil kunne få alvorlige konsekvenser for inntaket til høyere utdanning.

- Vi ønsker ikke at det blir noen streik. Det vil gå ut over elevene, og da spesielt med tanke på at det jo er i eksamensperioden, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus.

Hva synes du om en mulig lærerstreik? Si din mening her!

Siste fra YEYE: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken