(iOslo.no) - Det er helt hårreisende, sier veterinærstudenten oppgitt til iOslo.no.

Knekket av kursen
De fleste studenter har dårlig råd og Annette Vindenes fra Nesbru er intet unntak. Hun studerer for tredje året på Aberistwith University i Wales. Om to år kan hun smykke seg med tittelen veterinær.

I mellomtiden må hun telle på knappene hjemme på hybelen i den walisiske byen Aberistwith. For etter at kursen på britiske pund gikk opp, strekker ikke de allerede beskjedne utbetalingene fra Lånekassen til.

- Før betalte jeg 110.000 kroner årlig i skolepenger, mens nå er det steget til 143.000 kroner på grunn av kursendringen. Og Lånekassen kompenserer ikke for om kursen er lav eller høy, forteller Vindenes.

- De burde hjelpe oss
Dermed sitter hun igjen med 33.000 kroner mindre i året. Det er mye for en student med en fra før skral økonomi. Hvert halvår får hun utbetalt 95.000 kroner i lån og stipend, men fordi den norske kronen er svekket betraktelig de siste månedene, får hun langt mindre til overs i britiske pund.

- I tillegg til skolepenger skal de også dekke levekostnader. Mange utenlandsstudenter har bedt om at lånet skal utbetales i valutaen i det landet de studerer i, men har aldri fått gjennomslag for det. Det er frustrerende. Lånekassen burde jo hjelpe oss som tar fag norske skoler ikke tilbyr, sier hun.

Les også: Norske gjeldsofre i Spania får mindre i trygd.

EU-regler
I slike tider ønsker 22-åringen at hun istedet var svensk statsborger.

- Svenske studenter slipper unna med en kursavgift på bare 1200 pund for nøyaktig det samme kurset som jeg må betale 3000 pund for. Bare fordi de er medlem av EU. At Norge er EØS-medlem spiller ingen rolle.

Etter endt studie blir 40 prosent av lånet hennes omgjort til stipend. Da sitter hun igjen med 400.000 kroner i lån. En Facebook-gruppe viser at hun er ikke den eneste som er frustrert over Lånekassens regler.

- Krav på justering
Gruppen «Stopp Statens Lånekasse for utdanning sin rentepolitikk» fikk i løpet av få uker 20.000 medlemmer, deriblant Vindenes. Og problemstillingen med valutaendringen er ikke ukjent for Lånekassen.

- Det har vært endel henvendelser om dette denne høsten, sier informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum.

For de fleste lånetakerne er det håp å hente.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken spesifikt, men i et slikt tilfelle vil en student ha krav på å få valutajustert stipendandelen av skolepengene sine, forklarer Mjærum.

Skal gå automatisk
Dersom valutaen har endret seg mer enn én prosent fra 1. april og til utbetalingstidspunktet, som normalt er semesterstart, skal valutajusteringen skje automatisk.

- En student trenger ikke å gjøre noen ting, dette går automatisk, sier Mjærum.

I undervisningsåret 2007-2008 var det tilsammen 11.793 nordmenn som studerte ved høyskoler i utlandet. 2472 av dem studerte i Storbritannia.

Les flere nyheter på iOslo.no