(YEYE):En ny rapport fra Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning viser at du kan få problemer med å få deg jobb når du returnerer til Norge etter å ha studert i utlandet.

Arbeidsledig i fire måneder
Rapporten viser at dersom du tar økonomiutdanning i utlandet, kan du måtte belage deg på å vente i nærmere fire måneder før du får skaffet deg inntektsgivende arbeid. Det er en måneds lenger ventetid enn hva som er snittet for dem som tar den samme utdanningen hjemme i Norge.

Media gir dobbel ventetid
Verst går det ut over dem som studerer mediefag i utlandet. Der er ventetiden opp mot dobbel så lang som den er for dem som tar mediefag her til lands.

Bedre lønn
Men det finnes også fordeler ved å studere i utlandet. Studenter med utdanning tatt i utlandet har i snitt åtte prosent høyere lønn enn hva studenter som kun har studert i Norge får. Dermed kan det kanskje være verdt ventetiden? Også studenter som har hatt utveksling i utlandet har en høyere lønn. Fem prosent mer sammenlignet med studenter med helnorsk utdanning er resultatene fra rapporten, skriver Bergens Tidene.

Og skal vi tro økonomistudent og styremedlem i ANSA, Arne Thorsen Kolle (29), så er trenden i ferd med å snu.

– Før kjente ikke arbeidsgiverne til skolene i utlandet. Det endrer seg nå. Det begynner å bli mer interessant med folk som har studert ute, sier han til Bergens Tidene.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!