Gå til sidens hovedinnhold

Det hvite hus: - Vi har ikke vært i kontakt med utenomjordiske

Det hvite hus legger kortene på bordet.

President Barack Obamas administrasjon kom med en uvanlig uttalelse mandag.

- Ingen av den menneskelige rasen har blitt kontaktet av et utenomjordisk nærvær, heter det i den offisielle uttalelsen.

Dette er første gangen Det hvite hus offisielt benekter at det finnes utenomjordiske vesener, skriver den britiske avisen The Telegraph.

- Myndighetene i USA har ingen bevis for at liv utenfor jorden eksisterer eller at noen av den menneskelige rase har blitt kontaktet av utenomjordiske, skriver Phil Larson på Det hvite hus sin offisielle nettside.

Han skriver samtidig at muligheten for liv utenfor jorden diskuteres og utforskes, blant annet gjennom NASA-prosjekt som SETI, romsonden Kepler og marsroveren Curiosity (Mars Science Laboratory).

Larson opplyser at Det hvite hus ikke utelukker at utenomjordisk liv kan eksistere.

- Mange vitenskapsmenn og matematikere har kommer til den konklusjonen at sannsynligheten er ganske stor for at det finnes en annen planet med liv blant de trillioner på trillioner av stjerner i universet.

Larson noterer seg samtidig at sannsynligheten for at vi får kontakt med intelligente utenomjordiske vesener er ditto liten.

- Men dette er bare statistikk og spekulasjon. Fakta er at vi ikke har troverdig bevis for at utenomjordisk liv har vært på jorden, skriver han.

Svarer på opprop fra folket

Kommentarene fra Larson kommer etter at flere opprop er blitt posten på nettsiden gjennom det ferske prosjektet «We the People». Gjennom prosjektet kan folket be om informasjon fra myndighetene, som på sin side lover å svare dersom et opprop får betydelig støtte.

Et av disse oppropene kom fra gruppen Paradigm Research Group som utfordret president Obama til å «erkjenne tilstedeværelsen av utenomjordisk liv på jorden» og til å frigi all informasjon regjeringen sitter på rundt dette.

Phil Larson benekter på vegne av Det hvite hus at myndighetene skjuler bevis.

- Det er ingen troverdig informasjon som tyder på at noen bevis holdes unna offentligheten, skriver han.

- Liv eksisterer på andre planeter

Så sent som i juni 2011 uttalte den russiske astronomen, professor Andrei Finkelstein, at menneskeheten vil oppnå kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner innen 20 år.

Professoren talte under en konferanse i Moskva mandag som omhandlet søket på utenomjordisk liv, skrev The Guardian.

Finkelstein sier ti prosent av kjente planeter som går i bane rundt stjerner i galaksen, ligner på vår egen planet.

- Hvis vann kan bli funnet på noen av disse planetene, så kan vi også finne liv, sier professoren.

- Det at liv oppstår er like uunngåelig som formasjonen av atomer. Liv eksisterer på andre planeter, og vi vil oppdage det innen 20 år, sier Andrei Finkelstein, som er direktør ved Det russiske instituttet for akademisk astronomi.

Videre sier Finkelstein at utenomjordiske vesener mest sannsynlig vil ligne på mennesker - med to armer, to bein og ett hode.

- De har muligens ulike hudfarger, men det har også vi, sier han.

- Venter på beskjeder fra rommet

Instituttet til Finkelstein har overvåket verdensrommet på leting etter utenomjordiske sivilisasjoner siden 1960-tallet. Instituttet har både sendt ut signaler i verdensrommet og søkt etter mulige beskjeder fra verdensrommet.

- Vi har hele tiden søkt etter utenomjordiske sivilisasjoner. Vi har i hovedsak ventet på beskjeder fra rommet, og ikke motsatt, sier han.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tror Finkelstein har rett i at det blir funnet liv innen 20 år.

- Jeg tror 20 år er ganske lang tid i denne sammenheng. Jeg tror vi kan finne det før hvis det finnes. Vi er allerede teknisk sett i stand til å oppdage slikt liv. Det er veldig mange planeter som ligner på jordkloden. Der har vi bare så vidt begynt å utforske toppen av isfjellet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

- Kan skje når som helst

Røed Ødegaard sier at Kepler-sonden, som ble skutt ut i verdensrommet i fjor, allerede er i ferd med å finne mange jordlignende planeter i beboelig sone.

- Der kan man i prinsippet når som helst finne jordlignende planeter, til og med forholdsvis avanserte livsformer.

En annen forsker uttalte imidlertid tidligere i år at menneskeheten trolig aldri vil oppnå kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner. Astrofysiker ved Harvard University, Howard Smith, påpekte at det er altfor store avstander mellom planetene til at det noensinne vil bli opprettet kontakt med en utenomjordisk sivilisasjon.

Les også: - Vi vil aldri finne liv på andre planeter

Advarer mot å etablere kontakt

Den anerkjente fysikeren og astronomen Stephen Hawking har alltid påstått at utenomjordisk liv eksisterer. Men har advart mot forsøk på å opprette kontakt.

- Dersom utenomjordiske vesener eksisterer, så vil utfallet ligne mye på da Columbus ankom Amerika, noe som ikke gikk så bra for de innfødte amerikanerne, sa Hawking i et intervju med den britiske avisen The Sunday Times i april måned.

Hawking har også påpekt faren ved utenomjordisk kontakt i et intervju med BBC i mai i fjor.

- Fremfor å forsøke å etablere kontakt, så bør menneskeheten heller unngå kontakt med utenomjordiske livsformer.

- Ingen fare for invasjon

Røed Ødegaard tror imidlertid det ikke er noen fare for en utenomjordisk invasjon.

- Nei, jeg tror ikke det. Det er to grunner til det. Sivilisasjoner som kan kommunisere med oss, har også lært seg å være fredelige. Det er en del av utviklingen som kreves for å bli så avansert. Hvis man kriger med hverandre og seg selv, så kan man ikke bli så avansert fordi man vil utslette seg selv. Den andre grunnen er de enorme avstandene. Direkte kommunikasjon vil ta utrolig lang tid, så dette begrenses av de fysiske lover, sier han.

- Så du tror ikke at vi allerede har fått besøk av utenomjordisk liv?

- Ekstraordinære påstander krever ekstraordinære bevis, og jeg har fortsatt til gode å se slike bevis, sier han.

Kommentarer til denne saken