Gå til sidens hovedinnhold

NASA og MIT snakker ut om utenomjordisk liv

- Sannsynligheten er meget stor for utenomjordiske naboer.

Onsdag 4. desember holdt den amerikanske kongressen en høring som tok for seg søket etter - og sannsynligheten for - utenomjordisk liv.

Tittelen for høringen var «Astrobiology: Search for Biosignatures in our Solar System and Beyond», og spørsmål som ble diskutert var hvordan liv starter i universet, om det finnes liv andre steder i universet og hvordan fremtiden ser ut for livet på jorden.

I salen satt blant annet representanter fra romorganisasjonen NASA og den anerkjente forsknings- og utdaninngsinstitusjonen MIT.

Liv er «meget sannsynlig»

Og selv om ingen kunne slå fast med sikkerhet at det finnes utenomjordisk liv, er forskerne ikke i tvil om hvilken arm på vektskåla de ville veddet sine dollars på. Den britiske avisen The Guardian liveblogget høringen, og oppsummerer innleggene slik.

  • Sannsynligheten for utenomjordisk liv på planeter «i vårt nabolag» er høy. Om det er bakterier eller små, grønne menn, skal være usagt, men liv eksisterer sannsynligvis.
  • Det er essensielt for søket etter liv utenfor jorden at det infrarøde romteleskopet James Webb ferdigstilles. Planen er å skyte det opp i 2018.
  • Søket etter utenomjordisk liv bør føre til fordeler på jorden også, i form av ny teknologi, bedre vitenskapelig utdanning og inspirasjon til nye generasjoner.
  • Det er ekstremt viktig at NASA får økonomisk støtte dersom de skal klare å fortsette søket etter utenomjordisk liv.

MIT-professor Sara Seager tror samtidig vi står på randen av et gjennombrudd når det gjelder oppdagelsen av utenomjordisk liv.

- Dette er første gang i menneskets historie vi har den teknologiske rekkevidden til å skritte over terskelen. Hvis liv virkelige eksisterer over alt har vi en reell mulighet til å finne det, sa hun.

Men hvor er det?

Seager studerer til daglig gasser på fjerne planeter på jakt etter såkalte biosignaturer - som kan indikere om det finnes liv der eller ei.

Ifølge NASA har Hubbleteleskopet oppdaget vann i atmosfæren til fem planeter utenfor vårt solsystem.

- Sjansen for utenjordisk liv er veldig høy. Spørsmålet er: Finnes det liv i nærheten av oss, i vårt nabolag av stjerner? Vi tror muligheten er stor.

Republikaneren Bill Posey oppsummerer uttalelsene fra vitenskapsmennene på høringen slik:

- Dere sier mer eller mindre alt oppdagelsen av liv på andre planeter er uunngåelig. Det handler bare om tid og penger.

Så gjenstår det å se om USA er villig til å hoste opp pengene det koster å finne dette livet. Det siste tiåret har stadig mindre penger blir satt av til denne type forskning. Det siste forslaget fra Det hvite hus legger opp til et budjsett for NASA på 17,7 milliarder dollar, om lag 110 milliarder kroner, som er en liten nedgang fra 2012.

Kommentarer til denne saken