Gå til sidens hovedinnhold

Slik er livet på andre planeter

Det er utenkelig at det ikke finnes liv på andre planeter. Forskeren Steven Hawking viser oss hvordan de kan se ut.

Forskerne har funnet den første jordlignende planeten. Gliese 581g ligger 20 lysår unna og er den første planeten de har funnet som har riktig størrelse og avstand fra en stjerne til å ha flytende vann i åpne hav og opprettholde en atmosfære.

Mange forskere begynner å bli helt overbevist om at det finnes liv på andre planet. Når liv kan eksistere overalt hvor det finnes flytende vann på jorden, hvorfor skal ikke det være tilfeller overalt i universet?

- Gitt livets allestedsnærværelse og tilbøyelighet til å blomstre hvor enn det kan, vi jeg si at sannsynligheten for liv på Gliese 581g er 100 prosent, sier astronomiprofessor Steven Vogt ved Universitetet i California i Santa Cruz.

Den berømte forskeren Stephen Hawking har forsket på hvordan livet på andre planeter kan fortone seg. Serien, som starter på Discovery Channel lørdag, bruker dataanimasjoner til å illustrere teoriene hans når han stiller seg det store spørsmålet. Er vi alene? Og hvis ikke, hvordan ser livet ut på andre planeter?

Les mer på Discovery.com:Det merkelige livet på Europa

Nedenfor kan du se hvordan plantetere kan utvikle seg på planeter med andre leveforhold enn på jorden.

HTML EMBED
This a generic chromeless player to clone.
brightcove.createExperiences();

Hawkings forskning tyder på at evolusjonskreftene vil sørge for at vesener på fremmede planeter antagelig vil være overraskende velkjente, selv om det ved første øyekast kan virke tvert om.

Dyr som spiser, er nødt til å ha en eller annen slags form for munn. Og lever de på fast grunn, vil de mest sannsynlig ha bein. Konkrete detaljer kan være annerledes, men bein har vist seg å være ganske praktiske på land. På samme måte må rovdyr ha øyne som vender forover for at de nøyaktig skal kunne beregne avstand til byttet sitt.

Se hvordan Steven Hawking forestiller seg rovdyr på fremmede planeter i videoen nedenfor:

HTML EMBED
This a generic chromeless player to clone.
brightcove.createExperiences();

«Stephen Hawking's Universe» starter 2. oktober klokken 23.00 på Discovery Channel.

Kommentarer til denne saken