Ekspresident Donald Trump har tilsynelatende omfavnet konspirasjonsbevegelsen QAnon. Det kom tydelig til uttrykk under et såkalt Trump-rally (politisk møte) i Youngstown i delstaten Ohio på lørdag.

Mens Trump holdt en tordentale til sine tilhengere om blant annet USAs forfall, ble det avspilt en melodi som er slående lik kjenningsmelodien til konspirasjonsbevegelsen QAnon, skriver The New York Times.

Bakgrunn: Dette er QAnon

Tittelen til melodien skal angivelig være «Wwg1wga», som er en forkortelse for det kryptiske QAnon-slagordet «Where we go one, we go all» (Dit én av oss går, går vi alle).

Trump-tilhengerne responderte umiddelbart med en bisarr hilsen, og strakte armen skrått opp i været med knyttet neve og ustrakt pekefinger.

– En klisje å bruke uttrykket skremmende

Amerikanske medier skriver at dette er aller første gang Trump har blitt «hilst» på denne måten.

Det spekuleres høyt og lavt på hva pekefinger-hilsen betyr. Enkelte tror det er en henvisning til det Trump-tilhengerne antok var sangtittelen til QAnon-kjenningsmelodien «Wwg1wga» – altså tallet «1». Andre mener det henviser til Trump-slagordet «Amerika først».

– Hva skal man si. Det er en klisje å bruke uttrykket skremmende. Det at han oppfører seg på denne måten, er nok et eksempel på at Trump har et problematisk forhold til virkeligheten. Vi har sett at QAnon har en signifikant innvirkning på MAGA-tilhengere (Make America Great Again) og republikanske velgere, og Trump har aldri tatt avstand fra det heller, selv ikke da han var president, sier rådgiver i tankesmien Civita, Eirik Løkke, til Nettavisen.

Les også: Trump avviser at han har kjennskap til QAnon

Løkke sier at Trumps tilsynelatende «flørting» med QAnon bare vil bidra til at flere tilhengere blir dratt inn i den drøye konspirasjonsteorien.

– Dette er et angrep på sannheten og virkeligheten, og det er nettopp det autoritære ledere gjør – de angriper virkeligheten og sannheten.

Les også: Amerikansk politikk: Mellomvalget for «dummies»

– Trump er en fascist

Den kjente Hollywood-regissøren Rob Reiner er en av mange som ble sjokkert over Trumps tilsynelatende omfavnelse av QAnon-bevegelsen i Ohio på lørdag.

«Etter å ha sett på Trump-rallyet i Ohio, er det bare en ting å si: Trump er en fascist. Vi kan ikke lenger si at dette ikke kan skje her. Og hvis vi ikke mobiliserer massivt til mellomvalget, så vil det skje,» skriver han på Twitter.

– Er det en form for fascisme vi er vitne til, Løkke?

– Det er en interessant diskusjon om hva fascisme egentlig er, om det er urfascismen som med Hitler og Mussolini, eller som forfatteren Primo Levi sier - at hver tidsalder har sin egen fascisme. Jeg synes bruken av begrepet avsporer debatten, og liker heller å bruke autoritær. Dette er en oppskrift på den autoritære, antidemokratiske tilnærmingen, og det illustrerer at demokratiet i USA er under angrep av Trump sine tilhengere, sier Løkke.

– Det store spørsmålet er hva resten av Det republikanske partiet skal gjøre. Nå må man stille spørsmål om det er noen voksne igjen i Det republikanske partiet, og som er villig til å ta avstand fra dette angrepet på demokratiet, eller om de av «opportunistiske» hensyn velger å se den andre veien fordi de har et valg å vinne, sier Løkke.

Poserte med Q-pin

Senest forrige uke postet Trump et bilde av seg selv på sin egen sosiale plattform «Truth Social» hvor han poserte med en QAnon-pin festet på høyre bryst. Teksten på bildet lød som følger: «Stormen kommer».

QAnon-tilhengere mener angivelig at «stormen» er en bevegelse som kulminerer i at Trump gjenerobrer makten og nedkjemper sine fiender med massearrestasjoner og potensielt direktesendte henrettelser på TV, skriver The New York Times.

I korte trekk er QAnon en utstrakt konspirasjonsteori som påstår at Trump fører en hemmelig krig mot en mektig og global gruppe satandyrkende, pedofile samfunnstopper i staten, næringslivet og media.

Denne kabalen, altså en hemmelig sammenslutning, omtales av QAnon som «dypstaten». Helt på toppen hevder de at Hillary Clinton og den filantropiske milliardæren George Soros sitter og trekker i trådene.

Begge har en årrekke vært populære skyteskiver for den ekstreme høyresiden i USA.

– QAnon er en konspirasjonsteori som har oppstått på det mørke nettet om at Demokratene er involvert i pedofili og menneskeofring og spesielt ofring av babyer, og at Trump på en måte er utpekt til å avsløre disse menneskene. Det er helt vilt og sprøtt, sier Løkke.

Les også: Vendepunkt for Biden: – Obama har grunn til å være misunnelig

Trumps talsperson Taylor Budowich avviser at det var en QAnon-melodi som ble avspilt under Trump-rallyet i Ohio, og hevder sangen som ble avspilt heter «Mirrors».

- De falske mediene (the fake news) forsøker på patetisk vis å skape kontrovers og splid i Amerika, og brygger opp en ny konspirasjon om en royaltyfri sang (gratis musikk red.anm.) fra et populært lydbibliotek-plattform, sier Budowich i en uttalelse.

«Usedvanlig sprøtt»

Den uavhengige journalisten Aaron Rupar, som har snaut 800.000 følgere på Twitter, skriver følgende om lørdagens Trump-rally:

«Å herregud. Trumps hypnotiske preken om USAs forfall er nå akkompagnert med dramatisk musikk. Sprøtt og veldig kult-aktig. Dette er noe av det mest bisarre jeg har sett på et Trump-rally. Det eneste som mangler er at det blir sendt rundt Kool-Aid,» skriver han på Twitter.

Rupar henviser til den amerikanske sekten i Jonestown som begikk masseselvmord ved å drikke leskedrikken Kool-Aid blandet ut med blåsyre i 1978.

Daily Beats-reporter Will Sommer skriver følgende på Twitter: «Finger-hilsen på Trump-rallyet er kuriøs. Enkelte på Twitter omtaler det som en QAnon-hilsen, med 1 finger for ‘Where we go’, og Trump spiller av en pro-QAnon-sang mens han snakker. Jeg har aldri sett dette før,» skriver han.

Ben Collins i NBC News skriver følgende om seansen: «Usedvanlig sprøtt. Ikke en gang Trump-forumer på nett vet hvorfor hans tilhengere holdt opp én finger på det rallyet hans i kveld. Noen tror det henviser til QAnon-slagordet Where We Go 1 We Go All. Andre tror det symboliserer America First. Hva enn det er, så er det dypt merkelig og jeg har aldri sett det før,» skriver han på Twitter.