Gå til sidens hovedinnhold

Høyre-profil: - Telenor-salget kan sette menneskeliv i fare

Mahmoud Farahmand (H) mener militærjuntaen kan nøste opp i hele nettverket til opposisjonen hvis de får kloa i Telenors brukerdata. Telenor vil likevel overlevere brukerdataene til nye eiere.

- Dersom dette salget medfører at brukerdata havner i hendene til militærjuntaen, vil det kunne sette menneskeliv i fare, sier Høyres stortingskandidat for Telemark og tidligere etterretningsoffiser, Mahmoud Farahmand, til Nettavisen.

I 2011 ble militærjuntaen i Myanmar formelt oppløst og det ble banet vei for demokratisering, reformvennlige prosesser og utenlandske investeringer. Bare fire år tidligere hadde den brutale juntaen skutt forsvarsløse buddhistmunker for å stagge det såkalte munkeopprøret. Militærjuntaens drøye 40 år lange barbariske diktaturregime var tilsynelatende kommet til veis ende.

Telenor var ett av mange utenlandske selskaper som så sitt snitt til å satse tungt i det nye markedet som åpnet seg etter militærjuntaens fall, og etablerte mobilvirksomheten Telenor Myanmar i 2014.

Alt ble snudd på hodet da militærjuntaen nok en gang tok makten i landet i et militærkupp 1. februar i år. Juntaens nye styreform var uforenlig med Telenors høye standard for å drive næringsvirksomhet.

Selskapet har i skrivende stund 18 millioner abonnenter. I sommer ble det kjent at Telenor trekker seg ut av Myanmar og selger virksomheten for 900 millioner kroner til det omstridte investorselskapet M1 Group.

Les også: Solgte mobilselskap til milliardær på «dirty list». Norge får brutal kritikk

Over 900 drept

Kritiske røster mener det er stor fare for at M1 Group, som har operert i og samarbeidet med autoritære regimer tidligere, skal overlevere sensitiv brukerdata om tidligere Telenor-kunder til militærjuntaen.

Siden militærkuppet 1. februar har militærjuntaen i Myanmar drept mer enn 900 mennesker og utført nesten 7000 arrestasjoner.

Telenor uttalte til Nettavisen forrige uke at straks transaksjonen er gjennomført, vil den nye eieren ta over driften og kundeforholdene, inkludert brukerdata som tidspunkt og sted for en telefonsamtale.

Det eneste som gjenstår før driften, kundeforholdene og brukerdataen overtas av de nye eierne M1 Group, er en godkjenning hos de lokale myndighetene i Myanmar.

- Kan få alvorlige konsekvenser

Flere Nettavisen har vært i kontakt med mener Telenor bør i det minste vurdere å holde tilbake sensitiv brukerdata fra de nye eierne for å forsikre seg om at militærjuntaen ikke får tak i det.

- Dette salget kan få alvorlige konsekvenser, og spesielt for demokratiforkjempere og opposisjonelle. Jeg tror ikke militærjuntaen i Myanmar har endret karakter over natta. Det vil også sende et tydelig signal til andre opposisjonelle rundt om i verden om at heller ikke de er trygge, sier Farahmand.

Les også: Telenor selger mobilvirksomheten i Myanmar

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V), som leder Myanmarnettverket på Stortinget, mener Telenor må gjøre alt de kan for å forhindre overføringen av historiske data til de nye eierne.

- Vi må forvente at Telenor gjør det de kan for ikke å overføre historiske data, sånn som situasjonen er nå med den undertrykkelsen som militærregimet står bak, sier Elvestuen til Nettavisen.

- Om teknisk mulig må Telenor legge inn en forutsetning i salget om at historiske data ikke overføres til M1 Group. Undertrykkelsen er så hard i Myanmar at overføring av data, selv om det ikke er innholdsdata, vil innebære en risiko for mange, sier han.

- Telenor må beskytte sine brukere

Amnesty International Norge mener også at brukerdataen kan potensielt misbrukes av militærjuntaen til å ramme aktivister i landet.

- Trafikkdata kan brukes til å finne ut hvem som har hatt kontakt med hvem, og når de har hatt kontakt. Hvis juntaen er ute etter en bestemt person, og vil finne ut hvem vedkommende har vært i kontakt med, kan dette potensielt føre til at andre personer havner i myndighetenes søkelys. Vi forventer at Telenor gjør alt de kan for å vurdere konsekvensene av det de gjør og at de beskytter sine brukere i den grad det er mulig, sier politisk rådgiver i Amnesty International Norge, Gerald Folkvord, til Nettavisen.

- Situasjonen i Myanmar er dramatisk og ekstremt farlig fordi de militære myndighetene forsøker nå å befeste sin makt ved å gå mer målrettet til verks mot sine motstandere. Det blir stadig farligere å være menneskerettsaktivist og demokratiforkjemper i Myanmar. Jeg forstår at folk er redde for at juntaen skal få tak i deres brukerdata, sier Folkvord.

- Kan kartlegge hele opposisjonen

Farahmand, som har erfaring som etterretningsoffiser og har tjenestegjort på bakken i Afghanistan, har god kjennskap til hvordan etterretning bedriver informasjonsinnhenting om en motpart. Han sier militærjuntaen vil enkelt kunne spore opp eventuelle opposisjonelle hvis de får tilgang til Telenor-kundenes anropshistorikk og lokasjonsdata i Myanmar.

- Hvis man får tilgang til informasjon som lokasjonsdata, samtalelogger og tidspunkt for telefonsamtaler, får man ganske raskt dannet noe vi i etterretningsanalyse kaller Pattern-of-life, altså livsmønsteret til individer og deres nettverk. Da klarer man å systematisere dataene, og det blir raskt tydelig hvem som er lederskikkelser i et nettverk. Det vil man kunne se på nettverksdiagrammer. Da får man ganske greit nøstet opp i hele opposisjonen, sier Farahmand.

Les også: Jente (7) i Myanmar drept av politiet foran resten av familien

Det er flere mobilleverandører i Myanmar, men myanmarske demokratiforkjempere har ansett Telenor Myanmar for å være den «tryggeste» mobilleverandøren i landet.

- Slik jeg har forstått det har opposisjonen i Myanmar valgt Telenor Myanmar som leverandør fordi de hadde tillit til Telenor og anså dem som en pålitelig mobiloperatør. Jeg har en følelse av at militærjuntaen allerede har en viss oversikt over opposisjonen i landet, sier Farahmand.

- Men det er en plausibel konklusjon at det er individer som juntaen ennå ikke har kontroll over, som bruker denne Telenor-tjenesten. Da kan det være at en del av de prosessene som juntaen ellers ville brukt mye tid og ressurser på, vil frigjøres fordi de får informasjonen rett i hendene, sier han.

- Synes du Telenor bør slette all brukerdata om kundene, som lokasjonsdata og anropshistorikk, før selskapet overføres til M1 Group, Farahmand?

- Dersom det lar seg gjøre synes jeg Telenor bør minimere risikoen for disse menneskene. Men jeg vet ikke om det er riktig å gå inn politisk og intervenere i et salg av et selskap, sier han.

Telenor sier de ikke hadde noe bedre valg enn å trekke seg ut av Myanmar, og at salg av virksomheten var det minst ufordelaktige alternativet for deres 730 ansatte, 18 millioner kunder og deres mange leverandører.

- Jeg har stor forståelse for at de kravene som militærregimet stiller til Telenor er uakseptable, og at de derfor ønsker å trekke seg ut. Det som er viktig er at det ikke skjer på en måte som forverrer situasjonen for alle de som rettmessig protesterer og slåss for frihet og demokrati i Myanmar, sier Elvestuen.

Les også: Ny video fra Myanmar: - Stanset ambulanse og banket opp helsepersonell med geværkolbe

Amnesty International Norge opplyser til Nettavisen at militærjuntaen jobber med en ny sikkerhetslov som vil gi dem enda mer tilgang til data- og telekommunikasjon.

- Det blir stadig vanskeligere for ordentlige operatører å være til stede i landet fordi en kan nesten ikke være i Myanmar uten å bidra til menneskerettsbrudd, sier Folkvord.

Telenor vil likevel overlevere brukerdata

Nettavisen har kontaktet Telenor og spurt om det er teknisk mulig for dem å slette historisk brukerdata før de nye eierne overtar driften, og hva som eventuelt hindrer dem fra å gjøre det.

- Først av alt, for å kunne tilby telekomtjenester må telekomoperatører ha brukerdata om tidspunkt og sted for en telefonsamtale. Disse brukerdataene inneholder ikke informasjon om selve innholdet i kommunikasjonen og Telenor har derfor ingen data om hva som blir sagt i en telefonsamtale eller hva som står skrevet i en melding eller e-post, svarer informasjonssjef i Telenor, Tormod Sandstø, i en e-post til Nettavisen.

- Når Telenor selger virksomheten i Myanmar kommer den nye eieren til å ta over driften og kundeforholdene, inkluderte nødvendige data. Vi ønsker å være åpne og transparente om situasjonen i Myanmar, men vi kan dessverre ikke utdype mer enn dette utover kommentarene vi delte tidligere, skriver Sandstø.