Finlands statsminister Sanna Marin ble denne uken stilt til veggs av pressen og kritikere etter at det lekket en video fra en privat fest ut til pressen. Videoen viser statsminister Marin sammen med en feststemt forsamling som utfolder seg entusiastisk med dans og sang.

Her kan du se videoen.

Videoen har fått ekstremt mye oppmerksomhet i nasjonal og internasjonal presse. Marin, som er landets yngste statsleder noensinne, blir møtt med massiv kritikk på sosiale medier. Enkelte kritikere påstår at 36-åringen er inkompetent og anklager henne for «upassende oppførsel».

Les også: Finlands statsminister hasteinnkalte til pressekonferanse etter festvideoer

Finske medier skriver at videoen også inneholder referanser til narkotikamisbruk, og antyder dermed at det ble brukt narkotika på festen, noe statsministeren selv avviser på det sterkeste.

Det var den finske tabloidavisen Iltalehti som var først ute med å publisere videoen.

– Det sier seg selv at Finlands statsminister ikke kan være til stede på fester der det inntas ulovlig narkotika åpenlyst, skrev avisens spaltist, Lauri Nurmi, i en kommentar.

Flere finske opposisjonspolitikere som Riikka Purra og Mikko Kärnä, krever nå at Marin skal ta en narkotika-test. Statsministeren har sagt seg villig til å gjøre det og sier hun har ingenting å skjule.

Fredag ettermiddag innkalte Marin pressen til en pressekonferanse der hun opplyste om at hun hadde tatt en narkotikatest. Testresultatet foreligger først i neste uke.

Les også: Sanna Marin vekker oppsikt i festvideoer: – Skuffet over at de har blitt spredt

– Feminitet, seksualitet og utseende

Marin har også fått enormt mange støtteerklæringer på sosiale medier. Danske Anne Valentina Berthelsen, som selv er en ung kvinne i toppolitikken, mener omfanget av kritikken ville vært langt mindre dersom videoen viste en mannlig statsminister som danset og koste seg på fest.

«Ubegripelig hva kvinnelige statsledere skal finne seg i å bli karakterdrept med …» skriver hun på Twitter.

Berthelsen er medlem av Socialistisk Folkeparti og har sittet på Folketinget i Danmark siden 2019.

– Dette handler om hennes feminitet, seksualitet og hennes vakre utseende, sier Berthelsen til Nettavisen.

– Tror du en mannlig statsminister ville blitt utsatt for tilsvarende kritikk?

– Nei, jeg tror ikke det.

– Jeg synes det er absurd at en kvinnelig statsminister ikke kan delta på en privat fest og ha det gøy uten å bli kritisert for det. Hun har åpenbart drukket alkohol, men det er helt normalt for folk som er på fest, inkludert for en statsminister. En statsminister har også rett på privatliv, sier hun.

– Jeg har sett at noen har antydet at hun har tatt narkotika. Jeg har selv sett videoen og kan ikke se noe bevis for narkotikamisbruk. Og dette er noe hun også avviser selv. Opposisjonspolitikere anklager henne for å utvise manglende statsmannsskap og upassende oppførsel. Dette er et bevisst forsøk på å vekke mistro til henne, sier Berthelsen.

– Et element av kjønnsforskjeller

Politisk kommentator i Vårt Land, Emil André Erstad, antyder også på Twitter at kritikken av Marin er kjønnsrelatert.

– Jeg tror i hvert fall at kritikken blir sterkere fordi Sanna Marin er en ung kvinne i en viktig posisjon. Det er et element av kjønnsforskjeller her. Men det blir også sagt noe i denne videoen som kan assosieres til narkotikabruk, så det er også et element, sier Erstad til Nettavisen.

– Min oppfatning av denne videoen er at det er en statsminister som fester. Og at folk kritiserer det, mener jeg er helt meningsløs kritikk. En statsminister skal kunne gå på fest så lenge jobben blir gjort, og det mener jeg det ser ut som at hun gjør. Nå har ikke jeg veldig mye innsikt i finsk innenrikspolitikk, men hun har vært tydelig på den europeiske arenaen og i forbindelse med krigen i Ukraina, sier han.

– Hovedpoenget mitt er at det kanskje ubevisst blir stilt en del krav til kvinnelige politikere som ikke blir stilt til mannlige politikere.

– Finnes det andre eksempler på tilsvarende videoer av politikere som har vekket like mye oppsikt?

– Nei, det gjør egentlig ikke det. De sammenligningene som kommer, peker på Boris Johnson (Party-Gate red.anm.) og Trond Giske (Bar-Vulkan red.anm.). Videoene av Boris Johnson handlet om brudd på korona-restriksjoner og videoen av Giske handlet om Metoo. Det er ingen som kritiserer Sanna Marin for Metoo eller korona-restriksjoner. Det er ikke korona-restriksjoner i Finland nå, sier Erstad.

I Danmark har det tidligere florert en fest-video av den danske helseministeren Magnus Heunicke.

– Danmarks helseminister var også full og glad på fest, men det var ingen som stilte spørsmål ved hans evner, sier Berthelsen.

– Folk trenger å få være mennesker

Ap-politiker Elin L'Estrange viser også støtte til Sanna Marin på Twitter.

«Jeg innrømmer også at jeg oppfører meg annerledes på privat fest enn på byen. Det vet jeg mange som driver med politikk gjør. Folk trenger å få være mennesker, og kanskje trenger de det mest av alt når jobben deres krever enormt prestasjonsnivå og korrekt oppførsel til enhver tid,» skriver hun på Twitter.

Dette er ikke første gang det stormer rundt statsminister Marin. I desember i fjor ble hun nødt til å beklage offentlig etter et sent nattklubbesøk i Helsingfors. Marin danset og moret seg på nattklubben til klokken fire om morgenen. Det til tross for at hun var nærkontakt til sin utenriksminister som hadde testet positiv for korona.

Statsminister Marin forklarte den gang at hun innledningsvis fikk beskjed om at hun ikke trengte å isolere seg av hensyn til smittevern. Men statsministeren fikk imidlertid en kontrabeskjed på en tekstmelding samme kveld som tikket inn på statsministertelefonen, som hun hadde lagt igjen hjemme.