Gå til sidens hovedinnhold

Utested nekter adgang til gjester med Canada Goose

Ønsker ikke at andre gjester skal se slike jakker og tenke «den var fin, en slik vil jeg også ha».

Utestedet Felix i Lillehammer har innført en noe spesiell kleskode. Ingen slipper inn med Canada Goose-jakke. Hvorfor? Av hensyn til dyrene.

- Canada Goose-jakker er per i dag kanskje det mest brukte klesplagget i kategorien «klær som er skapt av lidelser». Det har på mange måter blitt et symbol på dyremishandling, sier Eirik «Billy» Norheim på Felix til Gudbrandsdølen Dagningen.

- Vi på Felix ønsker ikke å stigmatisere noen, men tanken bak å nekte folk med dette antrekket, er at vi ikke ønsker at andre gjester skal se slike jakker og tenke «den var fin, en slik vil jeg også ha» legger han til.

På fredag la utestedet ut en pressemelding på sin Facebookside, der de gjør rede for hvorfor de har valgt å nekte adgang til gjester som har på seg de rådyre jakkene.

Les også: - Canada Goose har blitt taperklær

Tvangsforing

- «Siden vi er opptatt av dyrevern vil vi - fra og med i dag - nekte adgang til gjester som har på seg «antrekk» av merket CANADA GOOSE. CANADA GOOSE er et merke som bruker dun og fjær fra gjess som tvangsfores gjennom lange rør som presses ned halsen, slik at leveren deres øker i størrelse, for å lage den såkalte «delikatessen» Foie Gras. I tillegg bruker de pels fra coyoter som fanges med fotsakser. Ingen av disse formene for dyremishandling er tillatt i Norge» skriver utestedet.

Side2 har tidligere snakket med Karen Frivik fra Dyrevernalliansen, som oppfordret til boikott av klesmerket.

- Det brukes revesaks, som klapper igjen over beinet eller kroppen til dyret. Dyret kan bli stående i flere dager før det oppdages, og dette medfører enorm frykt og store lidelser. Deretter blir de klubbet ihjel eller skutt i hodet for å skade minst mulig av pelsen. Dette skjer i Russland, USA og Canada, sa hun til Side2.

Les også: - Man vil jo ikke se ut som en slask

Blogg: Canada Goose har nå blitt "taperklær" i Danmark

Tortur

Frivik, og Dyrevernallisen, er ikke bare mot Canada Goose-jakker, men dunjakker generelt.

- Gåsedunsjakker kan komme fra gjess som har vært plukket levende. Det er ingen kontroll over hvorvidt gåsedun er røsket løse fra levende eller døde dyr. I flere land, særlig i Østeuropa, er dette en industri der dun og fjær røskes av kroppen på gjessene mens de er i live. Deretter blir de satt ut for at dunet skal vokse tilbake. Så er det inn igjen til samme tortur, sier hun.

Ifølge dyrevernorganisasjonen NOAH, så lages jakkene med pels fra coyoter som er fanget i feller ved hjelp av fotsakser, i tillegg til at de er fylt med gåsedun fra industrigjess som også brukes til kjøtt- og gåseleverproduksjon.

Canada Goose er et kanadisk selskap som selger yttertøy for ekstremvær. Dette inkluderer jakker, vester, hatter og hansker. Parkasen med pels er et av deres mest kjente produkter.

De hevder selv at pelsen innhentes på en human måte.

- Vi følger strenge regler for bruk av pels, og arbeider helt i tråd med de kanadiske lovene og retningslinjene. På nettsidene våre har vi dokumentasjoner som viser at vi følger reglene, sier Jeff Leopold fra Canada Goose Norge til Side2 - og henviser til selskapets nettsider.

- Canada Goose gjør alt vi kan for at dette skal gjøres på riktig måte. Så jeg synes det er urettferdig. Det er mange som misforstår.

Ikke redd for omsetningen

Norheim sier til Gd.no at det er mange i Felix-miljøet som er opptatt av dyrevern og understreker at heller ikke gjester med pelskåpe slipper inn på utestedet.

- Vi ville for øvrig nektet folk inngang dersom de møtte opp i pelskåpe, men det er det heller ikke mange på Felix som bruker. Vi ser på det som en strålende anledning til å påvirke folk i positiv retning.

Og har han frykt for at dette vil påvirke omsetningen?

- Nei, det tar jeg med knusende ro, sier han.

HTML EMBED
Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken