Det er høysesong på utleiemarkedet. Mange flytter og trenger tak over hodet, ikke minst unge som skal studere.

I landets størse by har det aldri før vært så dyrt å leie en ettroms eller toroms leilighet, ifølge Utleiemegleren.

I snitt koster det nå 8 948 kroner å leie en ettroms i Oslo. Det er en oppgang på hele 10 prosent fra samme måned i fjor. Bare den siste måneden har gjennomsnittsleien gått opp med 6,4 prosent.

Rekorddyrt

Aldri før har det kostet så mye å leie en slik leilighet i Oslo. Skal du bo alene på ett rom i Oslo, er det rekorddyrt.

For toroms leiligheter er gjennomsnittleien i hovedstaden nå på 11 511 kroner. Også dette er ny rekord.

Prisøkningen er imidletid ikke like voldsom som for ettromsleiligheter. Det koster nå 4,1 prosent mer å leie en tomroms i Oslo, enn det kostet for ett år siden.

- Leietakers marked

Men selv om prisene slår alle rekorder, er det ikke vanskelig å finne seg en bolig, ifølge kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis.

- Det er leietakers marked nå. Når det er så mange ledige utleieboliger over hele Norge, i det som angivelig skulle være høysesong, så er det lett å finne seg et sted å bo, sier Farmakis til Nettavisen.

Han peker på at leiligheter med ulik beliggenhet kommer i ulike prisklasser.

- Det som er viktig er å ha åpne øyne, og bruke kartet skikkelig. Man må være villig til å ta trikken, og lære seg t-banestoppene. Man bør også vurdere å kjøre lokaltog, sier han.

- Men det krever litt ny tenking, som vi ikke har sett så mye til ennå, sier han.

- Vil folk flest bo midt i smørøyet?

- Ja, folk vil bo sentralt. Og det er ikke noe galt i det, så lenge de betaler det det koster.

Flere leiligheter på markedet

At det er dyrt i de mest sentrale områdene, skyldes imidlertid ikke rift om boligene.

- Det vi har sett er at det har kommet mange nye utleieboliger ut i markedet, samtidig som det er færre folk på visningene.

- Og så ser vi at leietakerne går fra visning til visning.

- Så folk tar ikke det første og beste?

- Nei. For to år siden hadde vi visninger med 80 stykker og kø ned i trappa. Det har vi ikke nå.

- Hvorfor er det slik?

- For det første har antallet utleieboliger har økt. Også har vi inntrykk av at det er mindre arbeidsinnvandring, og det er mindre etterspørsel og trykk i uteleiemarkedet, sier Farmakis.

Stabilt i Bergen

I landets andre store byer er utviklingen noe annerledes enn i hovedstaden.

I Bergen holder prisene seg stabile.

- Vi er nå inne i det som er den desiderte høysesongen på leiemarkedet i Bergen og pågangen fra personer som ønsker å leie er jevnt over stor. Likevel har det vært noe mindre trykk og færre henvendelser på annonsene våre enn vi er vant til på denne tiden av året, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

Han forteller at det er mange boliger til leie i Bergen for tiden, med godt over 500 annonser for boliger til leie i Bergen på finn.no, i tillegg til det som er til leie i nabokommunene.

Nedgang i Stavanger

Oljebyen Stavanger har lenge hatt svært høye leiepriser. Fortsatt koster det litt mer å leie en toroms her enn i hovedstaden. Gjennomsnittsleien er på 11 963 kroner. Dette er imidlertid en nedgang på 8,2 prosent fra året før.

Som Nettavisen skrev tidligere i sommer, går det også trått på markedet for salg av nye boliger i Stavanger. Tall fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at byen gjør det svært dårlig sammenlignet med resten av landet. Byen har dessuten hatt en vesentlig lavere kvadratmeterpris enn mange andre steder på Vestlandetdet siste året.