Gå til sidens hovedinnhold

- De tar blodpriser

- Kan være ulovlig, sier Leieboerforeningen. - Tøv, svarer Notar.

Leieboerforeningen i Bergen slår alarm. Utleiemeglere tar blodpriser i strid med loven, mener de.

- Vi ser at leiligheter som leies ut gjennom utleiemegler, har leiepriser som er opp mot 2000 kroner høyere per måned enn det man betaler for en tilsvarende leilighet som leies ut privat, sier Stig Høisæther i Leieborerforeningen i Bergen til Nettavisen.

LES MER EIENDOM I NETTAVISEN

Advarer mot utleiemegler
Leieboerforeningen har sendt ut en pressemelding der de advarer mot å leie bolig gjennom utleiemegler. I sommer har de sjekket prisene i Oslo og Bergen på like leiligheter som leies ut privat og gjennom utleiemegler.

Samme leilighet 1400 kr dyrere
I et eksempel fra Oslo ligger to naboblokker i Olaf Schous vei nr. 5 og nr. 7, hver med sin 50 kvadratmeter store leilighet til leie. Leiligheten i nr. 5 leies ut via Utleiemegleren for 9900 kroner måneden, mens den tilsvarende store leiligheten i nr. 7 leies ut av private for 8500 kroner måneden.

«De som driver utleie på denne måten kan best karakteriseres som bolighaier», skriver foreningen i sin pressemelding. De mener leieprisene fra utleiemeglerne er presset så høyt at det kan rammes av Husleieloven.

Store forskjeller i Bergen
Leieboerforeningen har også sammenlignet priser i Bergen. Blant priseksemplene her er en 44 kvadratmeter stor 2-romsleilighet i Tartargaten i Sandviken i Bergen. Den ble leid ut av Notar Utleiemegling for 8000 kroner i måneden.

En tilsvarende leilighet i Ekregaten – også den i Sandviken - leies ut privat for 5500 kroner måneden.

- Må ha rimelig avkastning
Daglig leder Even Vilnes i Notar Utleiemegling i Bergen fnyser av Leieboerforeningens påstand om flåing. Han mener leiligheten til 5500 kroner må ligge langt under markedspris.

- En tommelfingerregel er at leietakere kan betale opp mot 5000 kroner per person. For studenter sier vi gjerne 4000 kroner per hode.

Vilnes mener man må ta utgangspunkt i hva en slik leilighet koster utleieren. Han mener verdien av en slik leilighet på 45 kvadratmeter i Sandviken for tiden er rundt 1,5 millioner kroner – rundt 35.000 kroner per kvadratmeter.

Med dagens rente på rundt syv prosent, må utleier ha over 8000 kroner i måneden for å få en rimelig avkastning, mener Vilnes. I tillegg kommer skatt, kommunale avgifter osv.

- Vi må forholde oss til det folk er villige til å betale. Vi kan ikke si til en kunde at, «du kan nok få 8000 kroner for leiligheten, men vi synes ikke du skal ta mer enn 7000».

Nettavisen snakket med utleieren som tar 5500 for leiligheten i Ekregaten, og som Notar-leder Vilnes mener må ligge godt under markedsleien.

Tror utleiemeglere ringer for å fiske
- Jeg har leid ut denne leiligheten i mange år, og har gradvis økt leien fra 4000 kroner i måneden. Leiligheten lå ganske lenge ute før jeg fikk napp. Det er derfor ikke mye som tyder på at jeg har ligget for lavt i pris, sier mannen, som helst ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Han opplyser at han ble ringt opp flere ganger av folk som lurte på hvorfor han skulle leie ut så billig. Det var imidlertid ingen av dem som ringte som selv skulle leie, eller ville se leiligheten.

- Jeg har en liten mistanke om at det var utleiemeglere som ringte for å få informasjon om konkurrerende leiligheter i markedet, sier han.

LES MER PÅ NETTAVISEN.NO/BOLIG:

- Høsten blir tøff i boligmarkedet

Fotsatt ledige hybler til studiestart

- Bra med meglere
Stig Høisæther Leieborerforeningen i Bergen får ikke støtte av sine kollegaer i leieboerforeningen i Oslo. Tvert i mot mener de at leiemarkedet tjener på at leiemeglerne kommer inn.

Private leier ofte ut til studenter til priser som gjenspeiler solidaritet.

- Det bidrar til å gjøre markedet mer profesjonelt. Det trenger vi. Markedet har vært preget av en del useriøse, og også kunnskapsløse utleiere. Så dette tror vi er bra, selv om det på kort sikt skulle gi en økning i leienivået, sier daglig leder Lars Aasen til Nettavisen.

Ingvild Reymert, leder i Norsk Studentunion, sier foreningen ikke har sett spesielt på forskjeller i priser mellom private utleiere og utleiemeglere.

- Men vi er ikke overrasket over funnene til Leieboerforeningen i Bergen. Private leier ofte ut til studenter til priser som gjenspeiler solidaritet. Mange har tatt inn studenter i mange år, og ser at de ikke kan betale så mye, sier hun.

Voksende marked
I dag leies omkring 20 prosent av utleieleilighetene ut via en profesjonell megler. Notar-leder Vilnes tror dette bare vil øke.

Et mer profesjonalisert marked fører til økte leiepriser rett og slett fordi utleiemegleren også skal ha sin del av kaken. Notar Utleiemegleren tar halvparten av første måneds leie i honorar, deretter 8 prosent pluss moms av månedsleien.

Det betyr at en leilighet som utleier normalt vil ta 8000 kroner for, vil koste 8800 kroner måneden, med mindre ikke utleier selv er villig til å dekke kostnadene til megleren.

Vilnes peker på to forhold som driver leieprisene opp:

Spekulanter
1) Mange har kjøpt leilighet de siste åra med tanke på å selge dem videre med fortjeneste. Disse spekulantene er blitt fanget i et fallende boligmarked, og leier nå ut til så høye priser som over hodet mulig for å dekke noe av tapet sitt. Vilnes forteller om folk som kommer på kontoret hans og vil ha både 15.000 og 20.000 kroner for leiligheten sin.

2) Den kraftige renteoppgangen kombinert med høye boligpriser har gjort mange boligkjøpere usikre. De sitter på gjerdet og venter. I mellomtiden går de inn i leiemarkedet..

Denne siste gruppen er egentlig på boligjakt, og har mye penger å bruke i leiemarkedet mens de venter.

Har du noen erfaringer med utleiemarkedet? Kommenter under!

Kommentarer til denne saken