Gå til sidens hovedinnhold

Pressen får ikke ta bilder av Behring Breivik

...hvis ikke den terrorsiktede selv ønsker å posere.

Klokken 13 i dag fremstilles Anders Behring Breivik for fengsling i Oslo tinghus. Det er ventet et enormt presseoppbud – både fra Norge og utlandet.

LES OGSÅ: Frykter lynsjestemning

Terrorsiktede Behring Breivik ønsker ikke lukkede dører under fengslingsmøtet. Det betyr at han vil ha pressen til stede.

– Klienten ønsker ikke lukkede dører på fengslingsmøtet, han ønsker å gi en forklaring på hvorfor han har gjort dette, sa Behring Breiviks advokat Geir Lippestad i studio hos NRK søndag.

Hvorvidt han også ønsker å avbildes, er foreløpig uklart. Det er uansett ikke lov å fotografere inne i rettssalen, men på vei til og fra. Vel å merke om den siktede samtykker.

Advokat Lippestad vet ikke om hans klient ønsker å bli sett.

– Det er vanskelig å si om han ønsker oppmerksomhet, sier han.

– Ja, det er lov
Politiet forsøker åpenbart å unngå en situasjon der Behring Breivik blir avbildet. Dette skriver Oslopolitiet i en e-post til mediene i dag:

"Vi minner om at det står i domstolsloven at det er forbudt å fotografere siktede under rettsmøtet og på vei til og fra rettsmøtet. Fordi dette er et fengslingsmøte har ikke dommeren adgang til å gjøre unntak fra dette."

Loven er imidlertid klar:

"§ 131a. Under forhandlingene i straffesaker er fotografering, filmopptak og opptak for radio eller fjernsyn forbudt. Det er også forbudt å fotografere eller gjøre opptak av den siktede eller domfelte på vei til eller fra rettsmøtet eller under opphold i den bygning hvor rettsmøtet holdes, om han ikke samtykker."

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening bekrefter at det er lov å ta bilde av en siktet:

– Så lenge den siktede samtykker, er det lov – før eller etter rettsmøtet, sier han til NA24 Propaganda.

Ønsker oppmerksomhet
Vurdert etter terrorhandlingene og manifestet han la ut på nettet fredag – det siste med bilder av ham selv – ønsker Behring Breivik oppmerksomhet. Både omkring seg selv, og sitt samfunnssyn.

Norske medier har allerede fått kritikk for å gjengi for mye fra Behring Breiviks manifest. Stadig tikker det inn e-poster i landets redaksjoner med en klar oppfordring: "Ikke la dere bruke som talerstol for Behring Breivik!"

Les hva Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum skriver om saken.

Generalsekretær Øy vil ikke komme med råd til sine medlemmer om hva de skal gjøre i fall Behring Breivik ønsker å bli avbildet:

– Redaktørforeningen er forsvarer for mangfoldet. Dette blir opp til den enkelte redaktør, sier han til NA24 Propaganda.

Samme regler i utlandet
Fotoforbudet i fengslingsmøter bør ikke komme som noen overraskelse på utenlandske medier.

Dette skriver Oslo tingrett i en mail til de internasjonale reporterne:

"It is not allowed to film, take photos or make audio recording of the defendant on his way to the courthouse, or inside the courthouse, unless he explicitly agrees to that."

Ifølge Øy er det tilsvarende regler i flere europeiske land.

Ønsker lukkede dører
Politiet i Oslo vil at dørene skal være lukket under fengslingsmøtet.

Årsaken skal nettopp være at de ikke ønsker å gi siktede anledning til å spre sin ideologi foran en samlet verdenspresse.

Det er ikke politiet som avgjør om et rettsmøte holdes for åpne eller lukkede dører. Det er opp til rettens administrator, som er den rutinerte Kim Heger.

Kommentarer til denne saken