(SIDE2): Svensk studie forteller hvorfor noen menn har problemer med å binde seg, og har en tendens til å være utro. Det melder den britiske avisen Daily Mail.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Genetisk feil
Studien hevder at noen menn er født med en genetisk feil, som gjør at de har mindre sannsynlighet for å gifte seg, selv om de har barn og har vært sammen med partneren lenge.

Det er også slik, ifølge studien, at ekteskap med slike menn har dobbelt så stor risiko for å være ustabile, og for å diskutere muligheten for skilsmisse.

Man fant, kanskje ikke så overraskende, også ut at menn som hadde dette genet var mer ulykkelige.

Forklarer Casanovaen
Forskere hevder at dette genet, som er koblet til «relasjonskjemikaliet», vasopressin, kan forklare Casanova-tendensene til menn som Rod Stewart og Richard Burton.

Som kjent har Rod Stewart vært gift tre ganger, og har syv barn med fem forskjellige kvinner. Richard Burton giftet seg fem ganger, men to av ekteskapene var med samme kvinne, nemlig Elizabeth Taylor.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vanskelig å knytte bånd
De svenske forskerne undersøkte DNA-et til 500 par med tvillinger. Alle som deltok var i forhold som hadde vart en stund, og de hadde barn.

Mennene og kvinnene ble spurt en rekke spørsmål om sin relasjon, og svarene ble deretter sammenlignet med deres genetiske struktur.

Forskerne så at de som svarte at de synes det var vanskelig å knytte bånd med sin kone eller kjæreste, hadde to utgaver av 334 typen av AVPR1A genet.

De med disse hadde mindre sannsynlighet for å gifte seg, selv om de var i et forhold som hadde vart lenge, og hadde minst ett barn.

Omtrent 40 prosent hadde genet, og man tror at det påvirker hvordan hjernen bruker vasopressin.

Forskerne fra Karolinska Instituttet i Stockholm har, i tidsskriftet «Proceeding of the National Academy of Sciences», uttalt:

- Dette kan reflektere et lavere nivå av forpliktelse.

Vil undersøke kvinner
Planen er å utføre en lignende studie av «kosehormonet» oksytocin, for å se om også kvinner påvirkes og har vanskeligheter med å binde seg på grunn av dette.

Studier på dyr viser at vasopressin påvirker muldvarpers evne til å forbli monogame. Kjemikaliet, som er produsert av pituitari kjertelen, har også blitt koblet til autisme i tidligere studier.

Bekymret?
Det er viktig å huske at det er flere faktorer, enn dette genet, som påvirker hvor lykkelig et ekteskap eller forhold er.

Det er derfor, nødvendigvis, ingen grunn til å komme seg ut av et forhold, selv om du er bekymret for at din partner har dette genet.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!