OK, så du dreit på draget. Du ga etter for fyll, kvinnelig list og dine primitive primærinstinkter selv om du er i et forhold. Nå sitter du der med anger og skyldfølelse, men hva gjør du? I hovedtrekk finnes tre muligheter.

1. Ærlighet

Hvorfor ærlighet?

Du bruker dama slik katolikker bruker presten; for syndsforlatelse.

Du tenker at forholdet deres fortjener absolutt ærlighet, og at det er sterkt nok til å takle ditt feiltrinn.

Du er misfornøyd med forholdet, og sidespranget er et noe feilslått forsøk på å sette i gang en debatt. "Ja, jeg var utro, men har du spurt deg selv hvorfor?".

Noen kan ha sett dere, eller den andre halvdelen fra dine eskapader er en potensiell kaninkoker som vil "holde kontakten".

Hvorfor ikke ærlighet?

Dama di har ikke samme moral og etikk som en prest, og «det verste som kan skje» er langt mer fysisk enn en skyllebøtte.

Statistikken sier at bare en tredjedel av forhold der en part har innrømmet utroskap, overlever. Riktignok angrer 80 prosent av dem på at det ble slutt, uten at det hjelper av den grunn.

Hvordan går du frem?

Bruk så få detaljer som overhodet mulig, gå raskt gjennom hvem, hva og hvor, men ikke fortell om forspillet på dansegulvet og i taxien, og hvordan dere nådde klimaks samtidig. Få det til å høres så klinisk og usexy ut som mulig, og legg inn så mange hoderystende "jeg vet ikke hva som gikk av meg" du kan. Dette er enhver kvinnes største mareritt, sammen med det der hun kommer på fest og to andre jenter har på seg de samme klærne som henne, og i de første minuttene etter din tilståelse vil hun sannsynligvis gå amok. Gjør hun ikke det, har du virkelig grunn til bekymring.

Veien videre?

Når hevelsene på det blå øyet ditt har lagt seg, og hun har hengt opp igjen kjøkkenkniven der den hører hjemme, kan dere begynne å se fremover. Noen føler at de trenger parterapi, andre ikke. Det som er sikkert, er at dere trenger å rede ut om forholdet deres har det som skal til for å komme gjennom gode og mindre gode stunder, og kanskje kan dette være det som skal til for å få forholdet på rett kjøl igjen.

2. Delvis innrømmelse

Hvorfor delvis innrømmelse?

Du ønsker å imøtegå eventuelle beviser, indisier eller vitneskildringer som kan falle uheldig ut for deg.

For å lette på din egen samvittighet, forteller du noen brøkdeler av det som har skjedd, men unnlater de kjipe detaljene.

Hvorfor ikke delvis innrømmelse?

Dersom du har vanskelig for å huske din egen versjon av historien, er vag eller åpner for motstridende versjoner, vil hun være på deg som en hauk.

Venninnene hennes kommer ikke til å tro deg uansett, og kommer til å pushe på for at hun skal avsløre nettet av løgner du har spunnet.

Hvordan går du frem?

Ta utgangspunkt i det som ikke kan juges bort, og bestem hvor løgnene skal ta over for sannheten i forhold til din egen samvittighet og bevisene mot deg. Ble du sett i en drosje kyssende med en jente, forteller du at du kom til fornuften like etter, kjørte henne hjem og dro til deg selv. Ble du sett på vei inn i et rom med en annen jente, forteller du at dere kysset litt, men du sa du hadde kjæreste og snudde deg rundt og sovnet øyeblikkelig. Ble du observert mens en jente utførte oralsex på deg på danseguvet på Smuget, påstår du hardnakket at "I did not have sexual relations with that woman", og unnlater å fortelle at du tok med deg dama og en sigar på presidentsuiten på Plaza etterpå. Eventuelle uoverensstemmelser i din forklaring kommer til å bli avslørt fortere enn du kan si Monica Lewinsky.

Og til forskjell fra ærlighet, der hennes verste antagelser blir bekreftet, vil hennes grunnleggende pessimistiske holdning få henne til å fortsette å teste deg for å se om forklaringen slår sprekker etter hvert.

Veien videre?

Klarer du å overbevise henne om at du faktisk greide å stoppe før det var for sent, er sjansene gode for at forholdet deres kan overleve uten den aller største skrapa. Du må regne med at du for all tid kommer til å bli regnet som "damaged goods" av et par av hennes nærmeste venninner, og som sagt kan dine eskapader bli gjenstand for gjentatte avhør og kommentarer av typen "flaks i spill, uflaks i kjærlighet" når hun gruser deg i PS3.

3. Løgn

Hvorfor løgn?

Det hun ikke vet, har hun bare godt av ikke å vite.

Det er ingen grunn til at hun skal kunne finne det ut.

Du husker ikke hva som skjedde.

Hvorfor ikke løgn?

Om hun avslører det, blir det hundre ganger verre.

Kanskje er utroskapen et tegn på at noe er galt, og løgner på toppen av det gjør det ikke noe bedre.

Hvordan går du frem?

"Never tell. Not if you love your wife... In fact, if your old lady walks in on you, deny it. Yeah. Just flat out and she’ll believe it: ‘I’m tellin’ ya. This chick came downstairs with a sign around her neck "Lay on Top of Me or I’ll Die.’ I didn’t know what I was gonna do...", sa Lenny Bruce. Det er altså enkelt og greit bare å benekte fakta, uansett hvor sterke beviser du har mot deg. "Jeg sovna på jobben/utestedet/hos en kompis/på en parkbenk", "Syltetøyflekken på skjortekragen er tilfeldigvis formet som en kyssemunn" og "Hæ? Parfymelukt? Dama på Parfymelle sa det var herreduft!".

Du må diskreditere alle potensielle vitner, enten det er venninnene hennes eller nære familiemedlemmer. «Mora di så meg med en annen jente? Du vet jo at hun drikker litt mye...». Stå på ditt, benekt alle antydninger og si gjerne at det er direkte frekt av henne å tro slikt om deg. Men mest av alt vil du bare unngå at det snakkes om det. Jo mer du må juge, jo mer vil hennes innebygde løgndetektor få å bryne seg på.

Veien videre?

Har du kommet deg unna med løgnen, så er forholdet ditt der det alltid har vært. Etter hva din bedre og uvitende halvdel vet, i hvert fall. For din del kan man jo håpe at du har lært av dine feil og er klar til å unngå dem i fremtiden. Gjentar du derimot overtrampet gang etter gang etter gang, er det kanskje på tide å vurdere forholdet ditt, og i hvert fall din rolle oppi det.

Tegn på at hun er utro

Hun bruker p-piller selv om du er sterilisert.

Hun har skaffet seg en ny e-post-adresse som hun ikke har fortalt deg om.

Hun kjøper nytt undertøy uten å forvente at du gjør husarbeid eller annet forefallende.

Toalettsetet er oppe når du kommer hjem.

Hun får og sender flere tekstmeldinger enn hun pleier.

Utroskap i tall

- I 41 % av alle ekteskap har enten en, eller begge, vært utro fysisk eller følelsesmessig.

- 57 % av menn innrømmer at de har vært utro i ett av sine forhold.

- 54 % av kvinner har vært utro i et forhold.

- 36 % har vært utro med noen på jobben.

- 17 % har vært utro med en svoger eller svigerinne.

- 31 % av forhold der den ene parten har innrømmet utroskap, overlever.

- Gjennomsnittslengden på et sidesprang er to år.

- 10 % av forholdene som starter som en følge av utroskap ender med giftermål, og tre fjerdedeler av dem kan forvente at forholdet ender med skilsmisse.

- 53 % av alle ekteskap ender med skilsmisse, men bare 3 % av arrangerte ekteskap ender med skilsmisse.