(SIDE2): - Tilgangen på aktuelle partnere å være utro med, avgjør i mange tilfeller om man holder seg på matta eller ikke. Det viser forskningen med all tydelighet, sier professor i psykologi, Frode Thuen til Side2.

Thuen har forsket på blant annet utroskap og samlivsbrudd, og mener det er liten tvil om at kjente mennesker ofte har store muligheter til å være utro. Årsaken er at de både er ettertrakdede og populære.

Side2 skrev i går om utroskapsskandaler i kjendismiljøet. Mange kjendiser, og da spesielt menn, faller for fristelsene som makt, penger og berømmelse bringer med seg. Tiger Woods-skandalen er bevis på hvor galt det kan gå.

- Krever innsats fra begge parter
Tigers kone, Elin Nordegren, har nå blitt observert uten giftering og ryktene tilsier at hun vurdere å flytte til sin nyinnkjøpte villa i Sverige. Det ser med andre ord ikke lyst ut for ekteskapet mellom Woods og Nordegren, og det er svært uvisst om de to vil greie å redde ekteskapet.

- For å klare å komme videre som et par etter utroskap, må begge være villig til å gjøre en innsats. Den som har vært utro må erkjenne at en har sveket den andre helt grunnleggende, og må ikke prøve å bagatellisere eller bortforklare hva som har hendt. Man må også vise – i ord og gjerninger, overfor den andre at man vil kjempe for forholdet. Tomme og uforpliktende løfter er ikke nok, forklarer Thuen.

Det tok litt tid, men Woods erkjente til slutt på sin offisielle hjemmeside at han hadde vært utro. Han har derimot ikke kommentert hvor mange utenomekteskapelige forhold det er snakk om. Så langt har totalt ni kvinner stått fram oh hevdet de har vært Woods elskerinner, og det er klart at dette må være hardt for Nordegren å takle.

- Den som er bedratt må på sin side, etter hvert bli i stand til å gi slipp på sinne og sorgen som utroskapen har gitt opphav til, og man må tørre å gi partneren sin fornyet tillit. Om man blir hengende fast i sviket og alle de vonde følelsene, uten å komme videre, kommer en heller ikke videre som par. Begge må våge, og begge må ville, gjøre det som må til. Jeg skriver for øvrig mye mer om dette i boken «Utro. Om kjærlighetens bakgater», opplyser Thuen.

Årsaker til utroskap
Det har blitt spekulert mye i om hvorfor Woods hadde så mange forhold utenfor ekteskapet. Berømmelsen har selvfølgelig sin effekt, men det kan være mange årsaker til at noen er utro. Flere av Woods' elskerinner har fortalt at Woods påsto at hans ekteskap med Nordegren var på randen av oppløsning, mens andre sier ekteskapet kun var et spill for galleriet.

- Folk er utro av mange ulike årsaker. Noen er det mest av alt for å komme ut av et forhold de er misfornøyd med – de er på jakt etter en ny partner. Andre er det først og fremst fordi de er blitt forelsket, og har ikke i utgangspunktet noe ønske om å forlate partneren sin, forklarer Thuen.

Foruten jakt etter ny partner og forelskelse er også menneskelige drifter, spenning og begjær faktorer som kan føre til at man velger å være utro mot sin partner. Andre er igjen utro av natur, og er rett og slett avhengig av det.

- Noen er mer eller mindre notorisk utro. De er nærmest avhengig av den bekreftelsen det gir å forføre andre, sier Thuen.

Menn og kvinner er utro
Det er overraskende mange menn som er utro i kjendismiljøet, og selv om andelen utro menn og kvinner har blitt jevnet ut opplyser eksperten at menn i motsetning til kvinner ofte er utro mer enn en gang.

– Tradisjonelt har menn vært mye mer utro enn kvinner. Men i nyere undersøkelser rapporterer like mange kvinner som menn at de har vært utro – spesielt i yngre aldersgrupper. Like fullt; de fleste kvinner som er utro har bare vært det en eller et par ganger. Blant utro menn derimot, er det mange som har hatt en lang rekke sidesprang.