(SIDE2): - Som kjent fotballspiller så har Rooney høy markedsverdi. Ikke bare innenfor fotballen, men også innenfor kjønnsmarkedet. De som er ettertraktede, får flere fristelser presentert, og da krever det mer å holde sin sti ren, sier psykolog og professor ved Høyskolen i Bergen, Frode Thuen til Side2.

- God tilgang
Denne helgen ble det kjent at Manchester United-spilleren Wayne Rooney hadde bedratt sin kone Coleen mens hun gikk høygravid med førstefødte. Slikt blir det skandale av i fotballriket. Men er dette noe som er spesielt for fotballspillere - det begynner å bli en del av den utro sorten nå - eller kunne det vært mannen i gata?

-Terskelen for å være utro henger sammen med tilbud eller tilgang. Har man ekstremt god tilgang, må man ha ekstremt høy terskel mot å gjøre det, for ikke å falle for fristelsen. Det kan man kanskje ikke forvente at en ung fremadstormende fotball-Gud har. Han er mer orientert om sin egen fortreffelighet og usårbarhet, sier Thuen.

Han mener heltedyrkelsen må ta noe av skylden.

- Unge gutter som opplever beundring og heltedyrkelse fra midten av tenårene, blir kanskje veldig selvfikserte og føler seg usårbare. En «reglene gjelder ikke for meg»-holdning.

Les: - Betalte ti tusen kroner natta

Perler på en snor
Mens Wayne Rooney akkurat nå bruker tiden på å ordne opp og legge seg flat for det britiske folk og kona - og derfor trolig ikke har sine beste dager - så befinner han seg likevel i godt selskap på den britiske fotballøya.

Tidligere i år endte Chelsea-spiller Ashley Cole opp koneløs etter at han fikk fyken som ektemann av stjernekona Cheryl. Den ene kvinnen etter den andre sto frem og fortalte om Ashleys oppførsel som ikke var forenlig med ekteskapets regler. Sist fredag var skilsmissen gjennomført.

- Jeg må bare være takknemlig for at jeg har så mye bra som foregår i livet mitt, og at det ikke er barn involvert, sier Cheryl i et intervju med Vogue.

Les: Kvinnenes kiss and tell

Barn var det derimot i ekteskapet Terry. Tidligere landslagskaptein John Terry var noe heldigere enn Ashley da han ble tatt i å ha smelt dama til bestekompisen på tjukka. Kona Tori tilga ham, og familien på fem lever fremdeles sammen. Hun er ikke alene om å velge den løsningen.

Forloveden til Tottenhams Peter Crouch, modellen og programlederen Abbey (24), satte neppe særlig pris på å lese om målmaskinens eskapader i Spania - men også hun ble værende. Det til tross for at Peter gikk til sengs med en 19 år gammel prostituert med navn Monica.

Les også: Derfor er han utro

Hvem tilgir?
Men hvorfor blir damene værende etter en slik offentlig ydmykelse? Den irske forfatteren, skuespilleren og regissøren Peadar De Burca har de siste fem årene snakket med utro menn og forsmådde hustruer, noe som har resultert i showet «Why Men Cheat».

Av de 60 hustruene hvis ektemenn hadde vært utro, var det kun tre av dem som hadde forlatt sin utro halvdel. En årsak til at de tilga og ble værende gikk igjen, en redsel for å ende opp alene.

Menn derimot tilgir sjeldnere. For der kvinnen føler seg krenket etter å ha blitt bedratt, men kan leve med det, vil mannen få sin maskulinitet truet. Det går direkte på kjernen til hans identitet.

Les: - Vanskelig for menn å tilgi sidesprang
Les også: - Kvinners utroskap verst
Les: Kvinner skjuler utroskap best

De Burca snakket også med til sammen 250 utro menn i alderen 25 til 65.

I sine samtaler med de utro mannfolka, ble han overrasket over å finne ut hvorfor de var utro. De svarte nemlig at de bedro kona eller kjæresten fordi de kunne, og fordi de ble tilgitt dersom de ble tatt (noe de sjelden ble).

Anledningen bød seg...
At det i tilfellene med Rooney og Crouch er snakk om prostituerte kvinner, mener Thuen er noe overraskende.

- Men, for det første så er det mange som kjøper sex. Og tilhører man et miljø der det er akseptabelt å gjøre slikt, så er terskelen lav. Jeg vil tro at det i dette tilfellet er snakk om en luksusprostituert, og det igjen har sammenheng med muligheter og tilgang. Har man god råd, så kan man også kjøpe seg luksusprostituerte, damer som mange vil se på som attraktive, sier Thuen.

- Det heter at mulighet gjør tyv. Det gjelder også på det seksuelle området. Lettere for å ta det man får, mange vil prøve å få både i pose og sekk.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

«Alle» er utro
Men er disse fire mannfolka nødvendigvis så spesielle, eller gjelder utroskapsraten også den vanlige mannen i gata?

Ifølge Thuen vil mellom 60 og 70 prosent av alle parforhold oppleve utroskap. Tall fra Statens institutt for folkehelse viser at 30 til 50 prosent av gifte menn, og 20 til 40 prosent av gifte kvinner trolig vil ha sex med en annen en partneren minst én gang i løpet av ekteskapet.

Thuen sier 20 til 30 prosent av kvinnene og 30-40 prosent av mannfolka. Naturlig nok er det ikke like lett å måle slike tall.

- 70 prosent av alle parforhold er et høyt tall, men følger man et par gjennom et langt liv og legger sammen anslaget for at gifte menn og kvinner er utro, så blir det i verste fall slik. Men sannsynligvis er det reelle tallet litt lavere.

En gang utro, alltid...
I 2004, like etter at Rooney og Coleen forlovet seg, ble det kjent at Manchester United-spilleren hadde kjøpt sex ved flere anledninger.

Den gang ble det tilgivelse og ekteskap - denne gangen kan det ende i skilsmisse. Coleen har tatt med den ti måneder gamle sønnen deres og reist til foreldrene, og venner skal ha fortalt britiske medier at hun trolig ikke kommer tilbake. Tiden vil vise.

- Mange er utro én gang og aldri igjen, men for andre er det et mønster. De kjøper sex eller er utro på andre måter. Har man en lav terskel for å oppsøke prostituerte eller være utro, få indre motforestillinger, så er det lett for at man gjør det gjentatte ganger, mener Thuen.

Kjendisstatus
Når kjendiser er utro, er det nærliggende å tro at personene de er utro med vet veldig godt dersom det er snakk om en tredje part. Så hvorfor velger enkelte å legge seg etter disse mannfolka, hvem er disse «tilgang»-kvinnene?

- I flere av tilfellene handler det nok om kjendisstatus. Mange tiltrekkes av hvordan kjendisen briljerer og oppfører seg som en småkonge. De har selvtillit og det vises - og mange faller for det. Gifte menn har også en annen selvtillit enn single, og de er vant til og vet hvordan de skal behandle en dame, har redaktør for cpunktet.no og sexpirator, Cecilie Kjensli, fortalt Side2.

Les: Hvorfor går noen damer etter opptatte mannfolk?
Les også: Alkohol + menn i dress = utro damer

- Jomfru
Flertallet av disse fire fotballkjendisene kan neppe sies å være Hollywood-varianten av en mann, og det er lett å tenke seg at de ikke hadde fått seg deilige koner, velte seg i andre damer - og blitt avslørt - dersom de ikke hadde vært superkjendiser i sitt yrke.

Det tror de neppe selv heller - ikke Crouch i hvert fall, som spøkefullt svarte slik da han ble spurt om hva han hadde vært dersom han ikke var blitt fotballspiller:

- Jeg hadde vært jomfru.