(SIDE2): - Gravide er mye mer sårbare enn andre som blir utsatt for utroskap. Det er jeg sikker på, sier jordmor Tonje Rummelhoff ved barnashus.no.

- De aller fleste tar et valg om å få barn, og regner det da som trygge omgivelser å bli gravid i. Dermed blir utroskap en veldig påkjenning, fortsetter hun, men legger til at det fysisk neppe er farlig for mor eller barn.

Gravid og bedratt
I helgen ble Manchester United-spiller Wayne Rooney avslørt som sexkjøper - han skal angivelig hatt sex med prostituerte Jennifer Thompson flere ganger mens kona Coleen gikk gravid med deres sønn.

Les: Er fotballspillere oftere utro?
Les: - Betalte ti tusen kroner natta
Les også: Hun er Rooneys påståtte elsker

Men Rooney er ikke alene om å svikte dama mens hun går høygravid.

Kjendisliste
Tiger Woods skal ha gjort det samme da ekskona Elin gikk svanger med deres datter, mens Bones-skuespiller David Boreanaz hadde et forhold til utroberyktede Rachel Uchitel da hans kone Jamie Bergman var gravid med barn nummer to.

Også R&B-sangerinnen Christina Milian opplevde at ektemannen lekte andre steder mens hun gikk gravid med barnet deres.

På flere chattesider på nettet diskuterer gravide norske kvinner mannens utroskap. Enkelte opplever at han har et forhold på si, mens andre forteller om en mann som sitter hjemme med sin høygravide dame, men som har sex via webkamera eller telefon.

Det tyder på at utroskap under graviditet ikke er helt uvanlig.

- Jeg kjenner ikke til tall om dette. Men for noen skjer dette under graviditeten eller i den første tiden etter fødselen. Dette er perioder da sexlivet kanskje halter litt. Noen menn har svært sterk sexdrift og blir derfor utro i disse periodene, sier psykolog og samlivsekspert Frode Thuen til Klikk.no.

Stolte menn
Jordmor Rummelhoff tror ikke det er særlig vanlig at menn er utro mot sine gravide damer.

- Det er noen få drittsekker som ikke er i stand til å se hva de påfører andre. De forstår ikke hva det innebærer å gjøre noe slikt. Det er en veldig uforstand og selvopptatthet, sier hun, men mener det altså gjelder et lite mindretall.

- De fleste menn er kjempestolte over å ha gjort kvinnen sin gravid og ville aldri gjøre noe som kan såre henne.

Hun tror noe av årsaken er at menn er langt mer delaktige i graviditet og fødsel i våre dager.

- Menn er med på svangerskapskontroll og -kurs og sier «Vi er gravide» og «Vi skal føde». Men - menn kan uansett ikke føle graviditeten på kroppen, og de vet heller ikke hvordan en kvinnes kropp reagerer etter fødselen. De hormonelle forandringene er store.

- Jeg tror det er vel så mange som er utro i barnets første leveår, parforholdet utsettes for store påkjenninger da også. En graviditet og fødsel er en krise, men helst i positiv forstand. Kvinnen er i en spesiellt sårbar fase i livet, parforholdet kan styrkes, eller det motsatte skjer.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Les: – En av ti menn er utro

Redsler
Flere av kvinnen på nettsidene skriver at kjæresten eller ektemannen har innrømmet utroskapen, men kvinnene sier at det er vanskelig å gå fra mannen ettersom de er gravide. Redselen for å være alene som gravid eller alenemor, ofte fordi venner og familie ikke bor i nærheten eller forventes å kunne stille opp i stor grad, oppgis som årsaken hos de fleste.

Det er en svært vanlig årsak til at bedratte kvinner blir værende, men frykten er naturlig nok større hos gravide.

- Det er en tredje part involvert, det blir en ekstra belastning, sier Rummelhoff.

Les: Derfor er han utro

Hun tror også denne typen utroskap stikker ekstra hardt hos de fleste av oss.

- Utroskap ellers vil kunne ha forskjellige forklaringer, men det er ingen kvinner som vil ha sympati med en mann som er utro når kona eller kjæresten er gravid, sier Rummelhoff.