(SIDE2): Tiger Woods, David Letterman, Bill Clinton, Silvio Berlusconi og nå sist Arnold Schwarzenegger og direktøren for Det internasjonale pengefondet, Dominique Strauss-Kahn.

Det er bare noen av kjente mannfolk av en lang liste som har vært utro - og innrømmet det. De er profilerte, har mektige stillinger - og fanges i medienes søkelys i det de blir tatt med smekken åpen.

Makt
I en ny undersøkelse har nederlandske forskere sett på om det er en sammenheng mellom makt og utroskap. Og resultatet er entydig - mennesker i maktposisjoner er mer utro enn andre. En av grunnene er at makt gir selvtillit, som igjen brukes overfor potensielle partnere.

Det gjelder også damer i tilsvarende posisjoner, skriver forskning.no.

Det krasjer med oppfattelsen av at kvinner i maktposisjoner ofte har problemer med å finne en eventuell partner, ettersom han skremmes av at hun tjener mer. Og dersom hun er utro, så er det fordi hun er ulykkelig i parforholdet.

Én av fire
Av de som svarte på spørsmålet om utroskap svarte 26 prosent, at de hadde vært utro minst én gang. Antallet menn og kvinner var omtrent det samme. Og jo større maktposisjon og høyre lederstilling, jo større var sjansen for at vedkommende hadde vært utro, oppdaget forskerne.

- Mye tidligere forskning har indikert at kjønn er den sterkeste faktoren i utroskap, men ingen av de studiene har inkluderer mektige kvinner. Typisk regner folk med at mektige menn er mer tilbøyelige til å være utro fordi de er mer villige til å ta sjanser, og fordi de ofte er vekke fra familien på forretningsreiser, sier førsteamanuensis Joris Lammars fra instituttet for sosialpsykologi på Universitetet i Tilburg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mer som menn
Hva som er årsaken til at kvinner på toppen er like utro som det menn er, er derimot ikke like lett å peke på.

- Etter hvert som flere og flere kvinner havner i mektige stillinger og blir betraktet som likestilte med menn, vil de vanlige antakelsene om oppførselen deres også endre seg. Det kan kanskje også utløse en mer negativ atferd blant kvinner, som tidligere var mest utbredt blant menn, sier sosialpsykolog Joris Lammers ved samme universitet.

Undersøkelsen bygger på et anonymisert, internettbasert spørreskjema rettet mot folk i lederstillinger, der deltakerne svarte på spørsmål om makt, selvtillit og risiko.

I undersøkelsen svarte 58 prosent at de ikke hadde en jobb med ledelse. 22 prosent hadde et element av ledelse i jobben, 14 prosent var mellomledere, mens 6 prosent besatt topposisjoner. Stort sett alle var velutdannede med minst en bachelorgrad på CV-en.

Undersøkelsen blir offentliggjort i den kommende utgave av det psykologiske tidsskriftet Psychological Science.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!