(SIDE2): Utroskap er aldri lett. Det kan ødelegge ekteskapet eller forholdet fullstendig, og gjør det ikke det, tar det lang tid å bygge opp tilliten igjen.

Vanlig å være utro
Tall fra Statens institutt for folkehelse viser at 30 til 50 prosent av gifte menn og 20 til 40 prosent av gifte kvinner trolig vil ha sex med en annen en partneren minst én gang i løpet av ekteskapet.

Av de som er utro, opplever mellom 50 og 70 prosent at sidespranget fører til brudd eller et svekket forhold.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden akkurat nå!

Forskjell på kjønnene
Grunnen til at man er utro er selvsagt individuell, men det er et generelt skille mellom kjønnene.

- Det er en forskjell på kvinner og menn når det gjelder årsaken til utroskap. Kvinner er oftere forelsket i den andre mannen, mens mannen kan være lykkelig gift, men likevel være utro, drevet av lyst og begjær, sier professor i psykologi, Frode Thuen til Side2.

Utroskap er den vanligste årsaken til skilsmisse og at par går fra hverandre. Det å oppdage at kjæresten eller ektefellen har vært utro er for mange svært traumatisk, og ifølge Thuen, på linje med vold og store ulykker.

Kan tilgis
Han sier at det er lettere å komme seg gjennom utroskap dersom det har vært en én gangs-hendelse.

- Mannen kan gjøre seg fort ferdig med egen utroskap dersom han ikke har andre følelser rundt det. Dersom kvinne også kan tilgi, noe som ofte er tilfellet, så kan forholdet bli bra igjen.

Har det derimot vært et langvarig sidesprang, er det vanskeligere. Det gjelder også dersom det har vært følelser med i bildet.

- At partneren er utro er et sjokk og en stor utfordring for begge parter, men det er generelt mer alvorlig når kvinnen er utro. Ettersom det da ofte er følelser involvert, er også forholdet eller ekteskapet mer truet.

Mindre motivert
Det får også store konsekvenser for om ekteskapet eller forholdet overlever.

- Forholdet går oftere i oppløsning dersom en kvinne har vært utro. Ettersom de oftere engasjerer seg i den de er utro med, er de også mindre motiverte til å jobbe med å få ekteskapet på rett kurs igjen, ser Thuen, og legger til at det også er vanlig at det er andre problemer i hjemmet som gjør at kvinnen søker utenfor ekteskapet.

- Det er sjelden en kvinne er lykkelig gift og så er utro.

Behovet for å vite hvorfor
Hvordan man reagerer på å bli bedratt er derimot ganske likte hos mann og kvinne.

- Den som har vært utro vil ha behov for å legge det bak seg så fort som mulig, både på grunn av skam og skyldfølelse. Den som er bedratt derimot, vil ofte ha et veldig behov for å snakke om det igjen, vite hvorfor. Der er menn og kvinner like, sier Thuen.

Å legge alle kort på bordet og møte partnerens behov om å vite, er nødvendig dersom man skal ha muligheten til å fortsette sammen.

Tegnene
Det er flere tegn som kan tyde på utroskap.

De vanligste er disse, og gjelder begge kjønn:

Humørsvingninger og dårligere humør
Partneren blir sur, utålmodig og kritisk, eventuell mer variabel i humøret - en dag positiv og oppmerksom, den andre sur og grinete.

Grunnen kan være at man dermed oppnår den kjipe stemningen som dermed rettferdiggjør

Unngår sex
Skyldfølelse fordi man har hatt intim omgang med en annen person. For å beskytte seg mot egen dårlig samvittighet, så unngår eller avviser man partneren.

Andre ganger kan man være mer ivrig enn man har vært tidligere - foreslår nye stillinger osv.

Utseendet
Begynner plutselig å bry seg om hårsveisen eller klærne, uten å ha brydd seg før.

Nye interesser
Plutselig interesse for hobbyer eller ting partneren aldri tidligere har brydd seg om. En tilfeldig affære kan man ofte legge bak seg, men der man har engasjert seg mer er vanskeligere å legge bak seg - for begge partene.

Selvransakelse
Husk at disse tingen også kan forklare andre ting, selv om de som sagt går igjen ved utroskap. En annen årsak til at partneren kan være irritabel eller trekke seg unna, kan blant annet være ting ved deg selv du ikke har tenkt over at du gjør eller sier.

Så ta en liten selvransakelse før du eventuelt tar opp temaet, utroskap er et vanskelig tema å snakke om - og å bli beskyldt for.