(SIDE2): Det høres muligens ut som en dårlig unnskyldning, særlig for den som måtte være bedradd av sin såkalte kjære. Men forskerne mener altså at utroskap kan være genetisk, og det gjelder for både menn og kvinner.

Forskerne ved universitetet i Queensland, Australia, har også identifisert genet som har variasjonen som gjør at kvinner mer sannsynlig kommer til å være utro.

- Vår forskning viser at den enkeltes genetiske sammensetning påvirker sannsynligheten for at de har sex med noen andre enn partneren sin, sier leder for studien, Brendan Zietsch, skriver telegraph.co.uk.

LES også: - Dere ødelegger barns tro på kjærligheten
OG her: Bruker internett for å hevne utro kjæreste

Usikre hvorfor

- Å isolere spesifikke gener er vanskelig, ettersom tusenvis av gener påvirker flere ting og hvert gens påvirkningskraft er liten. Men vi har funnet sterke indikasjoner på at dette genet har med kvinner utroskap å gjøre. Mer forskning på området må til for å kunne bekrefte det.

Forskere har til nå ikke funnet årsaken til hvorfor mennesker er utro. Det har lenge vært sett som en fordel for menn å være med flere kvinner, for på den måten å spre genene sine mest mulig slik videreføre slekten og eget arvemateriale.

LES også denne: Har du singel-genet?

Tvillingpar

Studien ble utført ved at forskerne intervjuet og testet mer enn 7300 tvillinger i alderen 18 til 49 år. Alle var i forhold og hadde vært det lenge.

Det viste seg at 9,8 prosent av mennene og 6,4 prosent av kvinnene hadde vært utro i løpet av de siste 12 månedene. Forskerne sammenlignet deretter funnene med de som var eneggede tvillinger, og de som ikke var eneggede. (Eneggede tvillinger har som kjent helt likt arvemateriale). Deretter ble det brukt en genetisk modell for å estimere utroskap.

LES mer: Derfor varer sex så lenge

Eget gen

Det viste seg at 63 prosent av menns utroskap skyldes nedarvede egenskaper, mens det er 40 prosent av kvinner utroskap som skyldes genetikk. Det overrasket forskerne, som deretter begynte å lete etter hvilke gener som kunne være såkalt utroskaps-gen.

Hos kvinner har de altså funnet et – kalt AVPRIA. Kvinner med en bestemt type variasjon i dette genet, har større sjanse for å være utro enn kvinner med en annen variasjon. Genet er med i produksjonen av hormonet arginine vasopressin, som er med å regulere sosial oppførsel og er linket til funn hos hann-ulver og deres trang til å nedlegge hunner.