(SIDE2): Det er lørdagskveld og fest. En mann står og stryker en kvinne på ryggen og armene, og hvisker i øret hennes. De to er tydelig langt mer enn bare gode venner. To jenter som kjenner begge står litt bortenfor og irriterer seg over hennes oppførsel, og mener hun lurer mannen. Han er nemlig gift.

For det er kvinnen de omtaler i nedsettende ordelag.

- Han er hyggelig og en likandes kar, vi liker jo han. Vi liker ikke henne, er de to jentenes forklaring på hvorfor de plasserer «skylden» slik de gjør.

Inntrenger
Det samme skjer med Imogen Thomas (29) om dagen.

Etter at hennes affære med den kjente Premier League-spilleren Ryan Giggs smalt som en bombe i alle medier forrige uke, har hun mottatt en rekke trusler blant annet via sosiale medier - mange svært grove, blant annet navngis hun og flere av hennes familiemedlemmer i drapstrusler.

Giggs på sin side skal være tilgitt av sin forsmådde kone og ellers er det få pekefingre som heves.

- Når noen er utro med noen som er gift, så oppfatter mange det som en inntrenger som stjeler kjæresten til noen. Mange oppfatter det som en trussel, og blir moralsk indignert over at noen kan gjøre slikt: Kan man gjøre det i noen andres forhold, kan det også oppfattes som en trussel mot eget forhold, sier Frode Thuen til Side2.

Han mener årsakene til drapstrusler er noe annerledes når det gjelder saker som Giggs/Thomas, fordi det er snakk om personer som anses som idoler.

- Men det reflekterer en dobbelthet i synet på utroskap. De aller fleste mener utroskap er galt, men ofte er det den som er utro med den gifte, som får kritikken og fordømmes. Selv om det selvsagt ligger et samarbeid mellom to for at det skal være utroskap.

Velger side
Årsaken er altså fordi vi selv anser at dette kan skje oss selv og vårt forhold.

- Vi anser den utenforstående som den mest aktive, han eller hun har brutt seg inn og forført. Vi velger da å sympatisere med den gifte, og retter sinnet, frustrasjon og eventuelle drapstrusler mot den utenfor ekteskapet.

Thuen mener det sier noe om vårt forhold til ellers komplekse og motstridende følelser.

- Omgivelsene fortolker og gjør det til enklere situasjoner.

Retters sinnet ut
Det gjelder også den som blir bedratt av sin partner.

- Den kvinnen som opplever at mannen har vært utro retter også gjerne sitt sinne mot den andre kvinnen, ikke mot ektemannen som har vært utro. Det er mange forskjellige omstendigheter som gjør det - det oppfattes som naturlig at det er hun andre som har lurt han og forført, og han kan ikke klandres. Skylden plasseres hos den ene av de to som har hatt et forhold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trusler
Thuen sier trusler og det å peke ut en syndebukk heller ikke er typisk kvinner - også menn fordeler skyld på den måten.

- Det finnes flere eksempler på menn som tyr til ekstrem vold mot den andre mannen, dersom kona har vært utro, sier Thuen.

Han mener trusler slike som Imogen Thomas har fått ikke er så mye å frykte, men at det ellers forekommer drap som følge av utroskap.

- Utroskap gir opphav til drap i enkelte tilfeller. Det kalles ofte passion crimes - kriminelle handlinger begått i affekt. I enkelte land fritas man for ansvar fordi man anser sjalusi som rettferdiggjørende for slike handlinger. Slik er det heldigvis ikke i Norge.

- Utakknemlig jobb
Det at skylden for utroskapen oftest legges på den parten som ikke er gift, er også grunn til at man som elsker eller utenomekteskapelig kjæreste ikke kan forvente at ting blir bedre når forholdet avsløres.

- Det å være elskerinne er en utakknemlig jobb på mange måter. Hun skal være tilgjengelig, og det meste foregår på hans premisser. Og når det blir slutt på hemmelighetskremmeriet og alt kommer fram, så er det hun som sitter igjen som den store stygge ulven.

Dessuten er sjansen for at han går fra sin kone eller partner, heller ikke så stor.

Prisen for å ha et forhold med en gift person, kan derfor bli ganske høy.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!