Gå til sidens hovedinnhold

Utskjelt Bush-kritiker stiller ut

Journalisten som Bush-administrasjonen elsker å hate, John Pilger, står bak en stor ny, fotoutstilling på Henie Onstad kunstsenter. Se noen av bildene.

John Pilger har arbeidet for blant andre BBC, ABC, Daily Mirror, The Guardian og The Independent og mottatt en rekke priser.

Sofieprisen
I 2003 fikk han Sofieprisen av Jostein Gaarders Sofiestiftelsen i Oslo for sitt arbeid med å dokumentere verdens urettferdighet.

I de siste årene har han fokusert mye på den enorme makten som USA har fått i verden. Ikke minst har han forsøkt å avdekke motivene bak USAs kriger i Afghanistan og Irak.

USA-interesse
John Pilger har det han kaller en «livslang interesse for USA», men det har vært en interesse amerikanske myndigheter til tider har satt svært liten pris på.

Den australske journalisten og krigskorrespondenten har ofte fått innpass hosl de store, men han har også opplevd at høyerestående amerikanske politikere har gått fra intervjuene.

Pol Pot
Men Pilgers interesse strekker seg utenfor USA, noe «Reporting the World» tilsier.

Han har reist og rapportert mye fra Asia og det var han som i sin tid fikk «æren» for å avdekke grusomhetene Pol Pot begikk mot sin egen befolkning i Kambodsja.

«Reporting the World» er da også en utstilling over undertrykkelse, ødeleggelse og vold.

Pilger har i åresvis samarbeidet med flere anerkjente pressefotografer. De har tatt bildene, han har laget bildetekstene.

Fotografiene i utstillingen er til tider vakre, noen ganger rå og sterke og andre ganger er det bare makten som portretteres. Her er bilder fra Kambodsja, Vietnam, Burma, Indonesia, Øst-Timor, Filippinene, Japan, Bangladesh, USA, El Salvador, Nicaragua, Afrika, Australia, Storbritannia og Europa.

Siste bildetilskudd på stammen er dokumentasjon fra Irak. Et av bildene er av den døde 2 år gamle Ali Jamal Bachir – men det eneste du ser er de rosa skoene som stikker fram under plastdekket.

Fra USA har fotografene Matt Herron og Ken Regan i samarbeid med Pilger dokumentert alt fra fattigdom til nyere historiske hendelser.

Forhindret fra å komme
Henie Onstad kunstsenter omtaler utstillingen som en litt annerledes kunstutstilling.Opprinnelig skulle John Pilger selv kommet til åpningen, men han var forhindret til å komme nå.

Utstillingen skal stå fra 13. januar til 12. mars i Studio- og Grafikk-salen.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken