Gå til sidens hovedinnhold

Uventet Barn vant Cannes

«Barnet» vant uventet den gjeve Gullpalmen i Cannes lørdag foran storfavoritter som Michael Hanneke og Jim Jarmusch. Her er årets Cannes-priser.

(SIDE2): Dardenne-brødrenes film «Barnet» handler om et ungt kjærestepar, høye på livet, hverandre og en del andre ting, som plutselig en dag finner seg selv i foreldrerollen. Det blir en påkjenning for dem alle tre - særlig den unge mannen Bruno, som viser at han overhode ikke er klar for ansvaret.

- Vi er opptatt av hva som skjer når folk plutselig blir utsatt for større utfordringer enn de noen gang kunne forestille seg, sa Jean-Pierre og Luc Dardenne da TV 2 Nettavisen intervjuet dem i Cannes tidligere denne uken.

Litt til alle
Regissørbrødreparet har vunnet Gullpalmen en gang før med «Rosetta» og er kjent for å lage dramaer over hverdagslige hendelser og hverdagsmennesker. «Barnet» er også den første gullpalmevinneren på flere år som ikke har vært engelskspråklig.

I motsetning til de tre siste årene, var årets Cannes-konkurranse svært, svært sterk. Mange av de store navnene innfridde storlig med sine langt mer tilgjengelige filmer enn tidligere.

Det er lett å se at «Barnet» var en film mange i den mangfoldige juryen, ledet av Emir Kusturica, kunne enes om. Den var også en kritikerfavoritt. Likevel var det nok mange som trodde at Jim Jarmuschs Bill Murray-film " Broken Flowers" skulle gå av med seieren.

For ikke å snakke om Michael Hanekes iskalde og ubehagelige thriller «Hidden» med Juliette Binoche. Haneke vant dog regissørprisen og Jim Jarmusch kunne hente hjem juryens Grand Prize.

Heder til Tommy Lee Jones
Actionhelten Tommy Lee Jones debuterte som regissør med spillefilmen "Three Burials" i konkurranse i Cannes.

En teknikalitet som at han hadde vært borti regirollen før, gjorde at han rett før festivalen ble diskvalifisert til førstegangsprisen Camera D'Or, eller Gullkameraet. Og kanskje ble Lee Jones litt skuffet over prisen som beste skuespiller - nok en gang.

«Three Burials for Meliquias Estrada» som er skrevet av mannen bak «21 Gram», Guillermo Arriaga, vant også prisen for beste manus.

Det var sterk uenighet om israelske Amos Gitais Natalie Portman-film «Free Zone» - der for øvrig en omstridt kyssescene ved Klagemuren er klippet bort. Men få var vel overrasket over at Hanna Laslo fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Her er årets Cannes-priser
Gullpalmen - Lënfant (Barnet) - Jean-Pierre og Luc Dardenne (Belgia)

Grand Prize - Broken Flowers - Jim Jarmusch (USA)

Juryens pris - Shanghai Dreams - Wang Xiaoshuai

Gullkameraet for førstegangsregi - Me, You and Everyone - Miranda July (Australia)

&The Forsaken Land av Vimutkhi Jayasundara (Sri Lanka)

Beste regissør - Michael Haneke for Hidden (Østerrike/Frankrike)

Beste mannlige skuespiller - Tommy Lee Jones for Three Burials for Meliquias Estrada (USA)

Beste kvinnelige skuespiller - Hanna Laslo for Free Zone (Israel)

Beste manus - Guillermo Arriaga for Three Burials for Meliquias Estrada (USA)

Beste kortfilm - Wayfarers - Igor Strembitskyy (Ukraina)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken