(SIDE2): 25. mars er «vaffeldagen», noe vi tipper mange av dere skal feire med en vaffelplate eller to.

Nærmest hjertet ligger kanskje de mer tradisjonelle vaflene, laget med grunnoppskrift på egg, melk, mel, bakepulver og sukker, men vafler kan være så mye mer enn det!

Ved hjelp av et par grep, enten ved å putte noe nytt i røra eller oppå vaffelen, så kan du få en helt ny smaksopplevelse.

Her har vi samlet noen oppskrifter fra bloggerne våre og andre, som ikke er helt som klassikeren.

Om du likevel foretrekker klassikeren, kan du se hvilke ingredienser du bare ha i vaffelrøra for at den skal bli like god som bestemors her.

Sunne, sukkerfrie eplevafler fra ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad, 4 plater:

0,5 dl skrödmjöl (Fant det i skapet her, og det er tydeligvis noe svensk mel laget av ristede havrekjerner, men du kan fint havremel eller en annen meltype)
0,5 dl lettkokte havregryn
1 egg
Cirka 1 - 1,2 dl melk (kan bruke kefir)
1/2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1 eple
Et lite dryss med søtningsstoff cirka 1/2 ss, men denne kan sløyfes, eventuelt bruke sukrin/sukrinmelis/sukrin Gold eller lignende.

Bland alle ingrediensene sammen bortsett fra eple. La røren svelle i 10-15 minutter og tilsett revet eple. Stek vaffelplater og server med ønsket tilbehør.

Bananvaffler fra Food By Victoria, 6 plater:

2 modne bananer(normal størrelse)
2 egg
1 dl speltmel. Bruk gjerne havregryn, havremel, byggmel ect.
1 teskjee bakepulver
1 teskjee kanel(kan sløyves)

1. Mos banene og egg sammen i en blender, mixer eller med en gaffel. Alt ettersom hva du har tilgjengelig.
2. Bland speltmel, bakepulver og kanel i en bolle. Vend inn i bananblandingen.
3. Stek vaflene i jern til de er gyldene.

Lavkalori-vafler fra Bakekona, 5-6 plater:

Ingredienser
50 gram havremel - jeg maler selv av havregryn. (ca 1 dl)
60 gram fibra fullkornsmel (ca 1 dl)
1-2 ss sukrin gold
1 ss sukrin
1 ts bakepulver
Litt vaniljepulver hvis du har det
1/2 ts kardemomme
1 egg
2 eggehviter
50 gram fruktmos fra barnema-avdelingen
1 dl melk - ekstra lett
15 gram smeltet lett maragarin - jeg brukte Vita hertego' lett

Bland alt det tørre. Tilsett egg, eggehviter, fruktmos og melk. Rør godt sammen. Smelt smøret og tilsett dette i røra. Smak til med evt mer søtning hvis du vil ha de søtere. Sett røra inn i kjøleskapet og la den svelle i minst 15 min, gjerne opptil 30 minutter.

Så er det bare å steke i vei!

Vafler med valnøtter og brie, fra Brød og Korn:

Ingredienser:
100 g smør
2 dl valnøttkjerner
3 dl hvetemel
5 stk egg
½ ts bakepulver
¼ ts salt
4 dl melk

Tilbehør:
jordbær
brie
valnøtter

Slik gjør du

1. Smelt smøret. Ha valnøtter i en matprosessor og hakk dem fint.

2. Ha hvetemel, egg, bakepulver, salt og melk i en bolle. Ha i finhakkede valnøtter og bland alt til en glatt og jevn røre. La røren svelle minst 15 minutter før steking.

3. Stek vaflene i godt oppvarmet vaffeljern. Avkjøl på rist.

4. Ved servering legges det en skive med brie, noen valnøtter og eventuelt litt jordbær på vaflene.

Gulrotvafler med pepperostkrem fra Matprat:

Ingredienser
6 stk egg
8 dl melk
500 g hvetemel
ca. 125 g rørsukker
3 ts bakepulver
1 dl solsikkeolje
2 stk revet gulrot
100 g hakkede valnøttkjerner

Pepperostkrem:
100 g kremost med pepper
50 g mykt smør
100 g melis
1 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft

Slik gjør du:
1. Visp sammen eggeplommer og melk. Bland inn hvetemel, sukker og bakepulver. Rør inn smeltet smør litt etter litt under kraftig visping. La røren svelle i 30 minutter.

2. Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i røren sammen med revne gulrøtter og hakkete valnøtter. Smør om nødvendig vaffeljernet og stek vaflene til de er ferdige. Avkjøl på rist og server med pepperostkrem.

3. Rør sammen ingrediensene til kremen og smak til med litt sitronsaft. Det går lettest hvis smør og ost har omtrent samme konsistens.

Ostevaffel med brie fra Matprat:

Ingredienser
4 stk egg
150 g smeltet smør
ca. 300 g hvetemel
4 ss sukker
ca. 4 dl melk
1⁄ 4 ts salt
200 g brie
ca. 1 dl ripsgelé
ca. 1 ss melis

Slik gjør du:

1. Bland alle ingrediensene til røren og la den hvile i 15 minutter.

2. Stek den første vaffelen og legg tilside. Stek den neste, og når den er nesten ferdig legger du på en skive brie på hvert hjerte. Legg den første vaffelen over og klem vaffeljernet sammen til osten er smeltet.

3. Server med et lite dryss melis og ripsgelé eller annet syltetøy.