Gå til sidens hovedinnhold

Våken av månen

Sover du dårligere ved fullmåne? Da er du ikke alene.

Vi har alltid vært fascinert av fullmånen. Før trodde vi den ga oss varulver og vampyrer. I dag hevder mange å bli fysisk påvirket av den. Men er det sant?

Skal vi tro sveitsiske forskere, er svaret ja. I en ny studie, publisert i Journal of Sleep Research, hevder de at søvnen vår påvirkes av fullmånen.

20 minutter mindre
Forskerne registrerte antall timers søvn og søvnkvalitet hos 31 deltakere hver natt i seks uker. Dette inkluderte to fullmåner.

Egentlig skulle forskerne se på basestasjonene til mobiltelefoner og søvnen. Men de sjekket månefasene, og resultatet var overraskende:

- Søvntiden varierte med månefasene, fra 6 timer og 41 minutter ved fullmåne og 7 timer ved nymåne, skriver forskerne i rapporten.

Deltakerne sov altså i gjennomsnitt 20 minutter mindre om natten ved fullmåne enn nymåne.

Forskerne vil studere temaet videre.

Blir lysere
- Objekter i verdensrommet kan omtrent aldri påvirke oss mennesker her på bakken, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Han trekker frem to unntak: Solen og månen. Han sier det er åpenbart at solen, med lyset og varmen, påvirker oss, mens månens påvirkningskraft er mindre selvsagt.

Det er allerede kjent at månen styrer flo og fjære, og mange bruker dette som bevis på de sterke kreftene fullmånen har for menneskene, siden vi består av 70 prosent vann.

- Det er ikke tilfelle. Dersom du studerer vannet i et glass eller en bøtte, vil ikke det endres gjennom tidevannssyklusen, sier Røed Ødegaard.

Men lyset fra månen kan påvirke oss:

- Dersom det er for lyst om natten, faller kvaliteten på søvnen. Ved fullmåne er det vesentlig lysere enn når det er nymåne, sier han.

Skeptisk
Forfatter, oversetter og foreleser Eirik Newt, som har cand. scient med hovedfag astrofysikk, er skeptisk til forskningsresultatene:

- Dette høres ganske rart ut. Bortsett fra at det er lysere om natten under fullmåne, er det vanskelig å se for seg noen fornuftig forklaring på dette. Det har vært hevdet at månen kan påvirke oss, men det finnes ingen sikre vitenskapelige bevis for det, sier han.

Også han sier at vi ikke kan bruke tidevannet som sammenligningsgrunnlag. Han minner om at tidevannet kommer to ganger i døgnet, mens dette er noe som skal skje en gang i måneden.

- Månen passerer over hodene våre en gang i døgnet, og ingen har kommet med en god forklaring på hvorfor det bare er ved fullmåne den påvirker oss, sier han.

Bjørn Bjorvatn, professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen Søvnsenter, sier at han ikke kjenner til noen god forskning på området.