Gå til sidens hovedinnhold

Vakkert over landegrensene

Det er ikke hver dag vi får innsyn i hva som skjer på jazzfronten i land som Estland. Her får vi møte den estiske trommeslageren Toomas Rull sammen med nordmennene Frode Barth og Per Willy Aaserud og det har det blitt vakker musikk av.

Frode Barth – Per Willy Aaserud – Toomas Rull eller BAR

Going North

MTG Music/Musikkoperatørene

Via et felles møte med den meget lovende estiske vokalisten Hedvig Hanson, som har gitt ut et par CD-er via Universal her til lands, møttes gitaristen Frode Barth og Toomas Rull under en festival i Finland i 2000. Møtet var åpenbart inspirerende og Rull satte raskt sammen et band med et nordisk lydideal, Rull’s Royce. Bandet ga ut en CD i 2002 som blei nominert til en Grammy i Estland.

Etter hvert blei mer og mer av komponistansvaret overført fra Rull til Barth og trompeter Aaserud og det var derfor naturlig at bandet forandra navn til Barth – Aaserud – Rull eller BAR. ”Going North” er mitt første møte med denne konstellasjonen og at det er musikalsk kjemi her, bør det ikke herske noen som helst tvil om.

Frode Barth står for de aller fleste låtene, mens Aaserud og Rull også er hjertelig tilstede på det området ved denne anledninga. Uansett hvem som har forfatta musikken, så er idealet et vakkert, melodisk og ganske så åpent lydbilde der vi som er invitert med bare kan lene oss tilbake og bli med på den personlige og svært ofte originale ekskursjonen.

Dette er musikanter som har spilt mye med hverandre og som tydeligvis kjenner hverandre godt og som blir utfordra og inspirert av hverandre. Både Barth og Aaserud er i besittelse av en masse varme i horna sine og Rull er en meget lyttende trommeslager. Når de så i tillegg har med seg superbassist Mats Eilertsen og esterne Mihkel Mälgand på bass og Jürmo Eespere på elpiano på noen av spora, så blir dette både vakkert og meningsfullt.

Mixen er gjort av ingen ringere enn Jan Erik Kongshaug i Rainbow Studio og da skjønner vel de fleste i hvilken retning det bærer når det gjelder lydideal. Musikken er varm og tilsynelatende enkel – nesten naiv fra tid til annen – men den vokser for hver gang og det er en god test på at det er musikk med substans vi har med å gjøre.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai