Gå til sidens hovedinnhold

Hundesledetur i Valdres

På hundesledetur i Valdres får du testet kreftene grundig over snødekte fjell.

Følg oss på FACEBOOK

Tjue poter fyker over snøen. Tungene henger ut og pusten går tungt. Kråss, Vippen, Tess, Felix og Tassen drar på innover vidda. Fjellene er dekket i hvitt og sola har nettopp tittet fram fra en sky. Alt skinner i hvitt gull. Metall klinker mot metall på hundenes seler og sleden svosjer bortover det hvite teppet.

Hundeslede skritt for skritt

– Det er bra Vippen, stå på Kråss!
Jeg har fått utdelt et spann med fem hunder som er mitt ansvar de to dagene vi skal ta oss over Valdres-fjellene. Vi er et team, hundene og jeg, og vi er akkurat nå på vei oppover en fjellside. Det er bratt og vi kjemper i nesten en meter med nysnø. Det går tungt og vi puster omtrent like høyt alle seks. Ett skritt av gangen. Litt etter litt.
– Dette klarer vi! Kom igjen! Bra!
Jeg er motivatoren, den hundene venter på for tilbakemeldinger. De hører på meg. I alle fall nesten.
Vi fortsetter sakte, men sikkert oppover til vi når toppen og ser utover et fjellandskap som får eventyrets Soria Moria til å blekne.
Hundene har ikke tålmodighet til å nyte naturfenomener. De må videre. Jeg bare henger på med måpende munn og glitrende øyne. Her i hjertet av Norge skinner sola på snøkledde fjell og hvite vidder.

GULLSKIA 2010:
BESTE ALPINANLEGG
BESTE SNOWBOARDPARK
BESTE LANGRENNSOMRÅDE
BESTE AFTERSKI

Tøff hundelsedetur

«Dette kan da ikke være noen sak», tenkte jeg selvsikkert da jeg bestemte meg for å være med på den såkalte Hardhausen over Valdres-fjellene.
På nettsidene står det at man må være i god fysisk form, men jeg kunne ikke forstå at å stå bakpå en slede i to dager og ti mil kunne være noe særlig tungt. Hvor fysisk krevende kunne det være, liksom?
Hardhausen er en spennende og annerledes opplevelse der man virkelig får kjent på egne muskler. Du må være i god form, men behøver ikke være toppidrettsutøver. Det er særlig oppoverbakkene som blir tunge. Hundene klarer ikke trekke både deg, sleden og bagasjen alene og du må hjelpe til med å dytte, gå selv, eller halvveis løpe, for hundene slakker ikke av for lathanser. De har en eksepsjonell kraft og gir seg ikke før de ligger flate av utmattelse.

Fra Vaset til Filefjell

Det hele starter på Vaset. Vi har sovet godt, spist en solid frokost og blir tatt med for å møte hundene for første gang. Det er et absurd leven. Hundene vet hva som skal skje og alle er utålmodige etter å dra av sted. Det bjeffes, krangles litt og de mest utålmodige drar i selene som besatt.
Skyene ligger tett og det er ganske kaldt idet vi setter på seler og prøver å få de ivrigste hundene til å stå pent på linje og vente til alt er klart. Ikke en enkel oppgave når flere av tispene har løpetid.
Det er grått, blåser skarpt og vi kjører i nesten åtte timer før vi er framme på stølen der vi skal overnatte. Sola er gått ned og verden rundt oss begynner å bli mørk. Den gamle, sjarmerende stølen har inntil nylig vært i bruk hvert år som sommerbeite for dyrene på gården Stele. På vinteren har den stått tom, før vi ankommer over fjellet med hunder.
Standarden er enkel, men sjelden smaker et måltid bedre enn etter en dag i frisk luft og sjelden har en seng fristet mer.
Neste dag skinner sola fra en skyfri himmel og vi har ny energi etter en ganske rolig natt. Hundene har vekket oss et par ganger, men vi er likevel godt uthvilt.
Når Filefjellstuene, vårt endelige mål, kommer til syne, blir det nesten litt vemodig å si farvel til hundene. Dagens tretimerstur kunne gjerne ha vart i minst fire timer til.
Å kjøre hundeslede er en vakker opplevelse. Samspillet mellom mennesket og dyr, kontrasten fra det øredøvende bråket før avgang til den nydelige stillheten idet hundene setter i gang over de naturskjønne viddene gjør det hele uforglemmelig.

Prøv deg på hundeslede

Valdres fjellaktiviteter, som vi kjørte med, tilbyr to versjoner av «Hardhausen», henholdsvis Gourmet og Standard. Turene går fra og med mars.

Husky Adventure holder til utenfor Narvik, og arrangerer turer hele vinteren i den nordskandinaviske fjellverdenen. Turene går over flere dager.

Husky Tour ligger ved Røros og tilbyr både dagsturer og overnattingsturer gjennom hele vinteren. De er også en av Norges få sertifiserte økoturismebedrifter.

Basecamp Explorer er et unikt og berømt hotell på Svalbard som tilbyr både dagsturer og overnattingsturer i isbjørnens rike.

Hemsedal Huskies ligger som navnet tilsier i Hemsedal og tilbyr turer på tre–fire timer.

Beito Husky Tours ligger på Lien Gård ikke så langt fra Beitostølen og tilbyr både korte og lange turer.

Birk Husky tilbyr arktiske opplevelser i Pasvikdalen med varighet fra noen timer til flere dager.

Kommentarer til denne saken