Gå til sidens hovedinnhold

Vålerengas Bislett-historie

Bislett stadion har vært Vålerengas hjemmebane i 55 sesonger. Tilskuerrekorden stammer fra 1962 da Fredrikstad ble slått 4-1 med 21 539 på tribunen, mens 8-0-seieren mot Lisleby i 1951 er klubbens største på det funksjonalistiske byanlegget.

Siste Bislett-kamper
Før Royal League-kampene høsten 2006 var det syv år siden forrige hjemmekamp på Bislett. 23. oktober 1999 ble Kongsvinger slått 2-1 etter scoringer av Pascal Simpson og Aki Riihilahti, men klubben har senere spilt tre bortekamper i den gamle leikegrinda. I 2001 flyttet Skeid og Kjelsås sine hjemmemøter med Vålerenga til Bislett. Petter Belsvik og Freddy dos Santos sørget for 2-1 seier mot Torshov-laget, mens Kjetil Rekdal scoret kampens eneste mål på straffe mot Kjelsås.

To år senere var Frigg verter i 2. runde i cupen. Kjetil Rekdal, Pa-Modou Kah, Stian Ohr og tomålscorer David Hanssen sørget for en komfortabel 5-0-seier.

Vålerenga spilte tre kamper på Bislett høsten 2006, alle endte med seier. Først 1-0 mot den regjerende svenske mesteren Elfsborg, så 2-1-seier mot danske Viborg før AIK ble slått 4-2 like før jul. Siste hjemmekamp på Bislett var i Royal League-oppgjøret mot Helsingborg 1. mars 2007. Vålerenga ledet til pause etter scoring av Glenn Roberts og Helsingborg var redusert til 10 mann, men svenskene vant 2-1 og avanserte til semifinale i Royal League.

Bislett stadions historie går tilbake til begynnelsen av 1900-tallet da tomten til Bislet Tæglverk ble omgjort til en enkel idrettsplass. I 1922 ble plassen oppgradert med ny hovedtribune og klubbhus tegnet av Ole Sverre. Klubbhuset ble senere bygget inn i et nytt funksjonalistisk anlegg i betong etter at arkitekt Frode Rinnan fikk i oppdrag å bygge en ny stadion i 1938.

Samme Rinnan oppgraderte anlegget til de 6. vinterolympiske leker i 1952. Garderobe- og tribuneanlegget ble modernisert i 1984-85. Det ble også bygget pressetribune med glassvegger utenfor det gamle klubbhuset.

Ny stadion på rekordtid
Tidlig på 1990-tallet ble det klart at anlegget ikke lenger oppfylte idrettens krav og i 1994 ble det satt ned en utredningsgruppe som skulle vurdere ulike tiltak. De neste ti årene fulgte heftig debatt og politisk dragkamp der bevaringsinteresser kjempet mot riving og nybygg. Bevaringsinteressene tapte og sommeren 2004 ble det gamle anlegget revet. Nye Bislett stod klart til Bislett Games 2005 etter en rekordrask byggeperiode på elleve måneder.

Tilskuerkapasiteten på det nye anlegget er 15 400. 3500 tilskuerplasser er under tak, men det er tilrettelagt for ytterligere sitteplasser under tak på hovedtribunen. I tillegg har Bislett 300 VIP-plasser.

Kilder: VIF-leksikon (Gjerdalen, Teigøy) og www.oslo.kommune.no

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem