Gå til sidens hovedinnhold

- Mest akutt for SV

Audun Lysbakken mister velgere til Arbeiderpartiet.

Senterpartiet og SV sliter med oppslutningen, og havner begge akkurat på sperregrensen på maimålingen fra Norfakta, som er utført for avisene Nationen og Klassekampen.

- Det er nok mest akutt for SV, slår valgforsker Frank Aarebrot fast overfor Nettavisen.

Aarebrot mener Senterpartiet har større mulighet for å havne over den magiske sperregrensen på fire prosent på valgdagen i september.

- SVs problem er at de mister velgere til Arbeiderpartiet. Ganske mange har allerede gått til Ap, så deres stemmereserve er ikke så stor, sier han, og konstaterer:

- Det er det som er problemet på den rødgrønne siden, nettopp sperregrensen.

Et parti som havner under denne grensen, blir ikke med på fordelingen av de 19 utjevningsmandatene. Ved valget i 2009 havnet Venstre under sperregrensen, og fikk da inn kun to representanter på Stortinget.

Les også: Frp mister velgere til Høyre

- SV og Sp må klare det selv
På meningsmålingen faller Høyre med 1,9 prosentpoeng, til 30,7 prosent. Arbeiderpartiet puster imidlertid Høyre i nakken, og går fram 2,3 prosentpoeng - til 29,4 prosent.

- Hvis du forestiller deg at Arbeiderpartiet klarer å få fart på mobiliseringen sin, kan du komme i den situasjonen at Arbeiderpartiet kan greie å bli det største partiet, men at de rødgrønne taper på grunn av de to andre partiene, sier Aarebrot, og legger til:

- Derfor er Senterpartiets og SVs skjebne veldig viktig for de rødgrønne.

Valgforskeren sier det blir spennende å se om Arbeiderpartiet velger å kjøre en rødgrønn valgkamp, eller en valgkamp der de bare fronter Aps politikk.

- Men mye kan tyde på at de velger å gjøre det siste, for folk forventer at partier skal drive valgkamp for egen politikk. Det vil heller ikke hjelpe Ap om de får færre stemmer og de andre mer, det vil ikke bidra til at de rødgrønne vinner valget, sier han.

Han tror SV og Sp selv må klare å øke oppslutningen, om de rødgrønne i det hele tatt skal ha noen sjanse til å vinne valget.

- De kan vinne, men ...
De borgerlige partiene ligger nå langt foran de rødgrønne på de fleste meningsmålingene.

På den siste målingen får Høyre og Frp får et flertall med 87 av 169 mandater på Stortinget. Inkluderer man KrF og V, får de borgerlige 102 mandater. De rødgrønne får 66 mandater.

Aarebrot mener det fortsatt er mulig for de rødgrønne å vinne valget, men påpeker:

- At de rødgrønne kan vinne valget, er mulig, men sannsynligheten er lav, sier han.

Han påpeker at de fleste partiene har en ganske stor stemmereserve, bortsett fra Høyre.

- Dette er velgere som stemte på vedkommende parti ved forrige stortingsvalg eller kommunevalg, og som nå sier at de ikke vet hva de skal stemme. Det betyr to ting; at de misfornøyd med med partiet, men ikke så misfornøyd at de har gått til et annet parti, sier han.

- Høyre kan gå tilbake
Høyre har en rekordlav andel av «tvilende» velgere, ifølge Aarebrot.

- Et overveldende flertall av Høyre-velgerne sier at de vil stemme på samme parti, sier han, og fortsetter:

- Så når andre partier mobiliserer og Høyre ikke har noe å mobilisere, så vil Høyre gå tilbake selv om de ikke mister en eneste velger. Da forskyner de andre seg av prosenten, sier han.

Men mange velgere har allerede gått fra Arbeiderpartiet til Høyre, så Aps store jobb fram mot valget, i tillegg til å mobilisere de «tvilende», blir å forsøke å begrense lekkasjene til Erna og co.

- Det er klart at veldig mye av Aps valgkamp handler om å mobiliserer egne velgere, men også å begrense strømmen til Høyre, sier Aarebrot.

Når det gjelder SV og Senterpartiet, har Senterpartiet størst mulighet til å kunne mobilisere velgere, mener valgforskeren.

- Du har blant annet landbruksoppgjøret, som vil være viktig for Senterpartiet for å kunne mobiliserer sine egne, sier han.

- Veldig mange avskyr Frp
Målingen viser også at Fremskrittspartiet mister velgere til Høyre. Hele 20 prosent av velgere som stemte Frp i 2009, sier nå at de vil stemme Høyre ved høstens stortingsvalg.

Aarebrot tviler nå på at de to borgerlige partiene kan få flertall alene.

- Et spenningsmoment som jeg tror er viktig, er om Høyre og Frp får rent flertall eller ikke. Så lenge Venstre og KrF ligger ett eller to prosent over sperregrensen, tror jeg Erna Solberg blir avhengig av et elle begge av disse partiene på valgdagen, sier han.

- Tror du mange kan havne på rødgrønn side fordi de ikke ønsker Frp i regjering?

- Det er helt åpenbart at Ap og ikke minst SV satser på det. Det er jo helt riktig, i meningsmålinger der folk blir spurt hvem de ikke ville stemme på, er jo Frp desidert Norges største parti. Så det er klart at det er veldig mange velgere som avskyr Frp, sier Aarebrot, og legger til:

- Skremselen med Frp er nettopp for å begrense strømmen av velgere fra Ap til Høyre, særlig blant fagorganiserte. Men poenget er at mange av velgerne gikk til Høyre allerede i kommunevalget, sier han.

- Nyhetsbildet kan påvirke
Han påpeker dessuten en annen viktig faktor, som kan snu valgvinden; nemlig nyhetsbildet.

- I 2009 ville de rødgrønne tapt om ikke den økonomiske krisen hadde kommet i 2008, så man skal ikke undervurdere det allmenne nyhetsbildet, sier han.

Frp går fram til 17,8 prosent (+ 0,8) på målingen, mens Venstre får 4,2 prosent (+ 0,2 prosentpoeng). KrF får 5,1 prosent (-0,9).

De andre partienes oppslutning er slik: Rødt 1,9 (+0,2), MDG 1,2 (-0,8) og andre 1,7 (+0,3). Målingens feilmargin er på inntil 3,1 prosent, ifølge NTB.

Kommentarer til denne saken