OSLO (Nettavisen): Med en blåblå regjering kan Fremskrittspartiet belage seg på sju til åtte stoler rundt kongens bord. Etter 40 år i opposisjon er Frp partiet som helt mangler statsrådserfaring, men rundt om i landet er det rikelig med styringserfaring i kommuner og fylker.
Tillitsvalgte Nettavisen har snakket med, blåser av påstanden om at Siv Jensen vil få problemer når Erna Solberg ber henne hoste opp kvalifiserte folk til å bekle partiets statsrådsposter.
- Har nok å ta av
Frp-ordfører Harald Espelund, som har styrt Ullensaker kommune i ti år, mener Frp har nok av gode kandidater til å fylle statsrådspostene.
- Det er jeg helt sikker på at vi har, sier Espelund til Nettavisen.
VG skrev onsdag om sentrale, men anonyme kilder i partiet som sier at dette kan bli et problem. Ifølge avisen har dette vært diskutert innad i partiet siden Fremskrittspartiets brakvalg i 2009.
Minner om støtteapparatet
Noen av Nettavisens kilder peker på at støtteapparatet rundt statsrådene, det vil si statssekretærer og politiske rådgivere, er minst like viktig som selve statsrådspostene og ikke kan fylles med lettvektere. Her ser noen at Frp kan få utfordringer. Men påstanden om at åtte statsrådsposter kan bli for mye å gape over for Frp fnyser alle av.
Ler av journalistene
- Vi har vel større problemer når det gjelder å finne kvalifiserte journalister, ler Gustav Bahus i Hordaland Frp, mangeårig Frp-politiker og leder av samferdselsutvalget i Hordaland fylkeskommune. Han tror ikke Frp vil ha vanskeligheter med å finne nok kvalifiserte folk.
- Fra spøk til alvor: Uansett poster, så har vi folk med masse styringserfaring fra kommune og fylker i Fremskrittspartiet. Bare se på Hordaland der vi har styrt fylkeskommunen i en årrekke. I Frp finner du et godt snitt av folket, og det mangler ikke på god bredde i fagkunnskap, sier Bahus, som selv er lærer med bakgrunn fra offshoreindustrien.
- Ikke noe problem
En annen av Fremskrittspartiets folkevalgte med lang fartstid er Thorleif Vikre, gruppeleder for Frp i Telemark fylkesting.
- Dette tror jeg ikke blir noe problem. Det finnes mange gode kandidater. Fremskrittspartiet har mange erfarne politikere som kjenner spillets regler. De mangler riktignok statsrådserfaring, men erfaring fra kommune og fylkesting kommer godt med, gjerne kombinert med litt næringslivserfaring, sier Vikre.
Når det gjelder kjønn og geografi sier Vikre at påtroppende Høyre-statsminister Erna Solberg naturlig nok har noen hensyn å ta, men for Fremskrittspartiets del vil ikke prosentandeler være det viktigste, selv om det skal selvsagt skal være en viss balanse i regjeringen, tror han.
- Man er innvalgt på et program, og kvalifikasjoner er det viktigste, sier Vikre.
Tror Siv klarer kabalen
Frp-nestor Carl I. Hagen svarer kort og greit dette på Nettavisens spørsmål om Frp har nok kvalifiserte folk å ta av når regjeringskabalen skal legges:
- Helt klart, ja. Men hvordan det gjøres har ikke jeg noe med.
Han får støtte fra tidligere generalsekretær i Frp, Geir Moe.
- Jeg tror ikke Siv Jensen vil ha problemer med å finne åtte kvalifiserte statsråder fra Frp, sier han.
Og Siv Jensen selv sa dette da hun fikk spørsmålet på en pressekonferanse på Sundvolden hotell onsdag ettermiddag:
- Jeg opplever at Frp har et luksusproblem når det gjelder disse spørsmålene, men politikken må på plass før dette skal diskuteres, sa hun.
Hete kandidater
Foruten Siv Jensen, regnes Frp-nestlederne Per Sandberg fra Sør-Trøndelag og Ketil Solvik-Olsen fra Rogaland som naturlige statsrådsemner fra Frp. Anders Anundsen fra Vestfold, som har gjort seg bemerket som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er en annen. Sylvi Listhaug, som sitter i Fremskrittspartiets sentralstyre og tidligere har vært byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, kan være en het kandidat. Morten Høglund, stortingsrepresentant og partiets utenrikspolitiske talsmann og Solveig Horne (Rogaland), med åtte års ansiennitet fra Stortinget, kan også være aktuelle.
På Stortinget har Frp også kandidater som Bård Hoksrud fra Telemark, partiets samferdselspolitiske talsmann, og Åse Michaelsen fra Vest-Agder, som har sittet i justiskomiteen med ansvar for kriminalomsorg.
Andre navn som blir trukket inn i debatten om Frp-statsråder er Kari Kjønaas Kjos fra Akershus, medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Liv Røssland, lokalpolitiker for Frp i Bergen og byråd for finans, eiendom og eierskap og Helge Andre Njåstad, ordfører i Austevoll kommune.
- Ikke så glad i kjønnskvotering
Frp-ordfører Harald Espelund i Ullensaker har selv lang erfaring med Høyre som samarbeidspartner, og har også god erfaring i å samarbeide med KrF og Venstre. Han sier dette om hvordan han tror regjeringen blir satt sammen:
- Det skal sikkert være en aldersspredning, og folk fra forskjellige steder i landet. Og selv om vi ikke er så glad i kjønnskvotering, er nok det et av elementene, sier Espelund.
Ordføreren påpeker dessuten at det er viktig ikke å tømme Stortinget for de beste politikerne.
- En må fordele ressursene mellom regjering og storting. Man kan ikke tømme Stortinget for de mest sentrale politikerne heller i en slik regjeringskabal. Du skal ha dyktige folk igjen i Stortinget som skal forsvare det regjeringen kommer med, sier han.
- Nestlederne skal med
Espelund har også navn på blokka, som han mener ligger godt an til å bli statsråd.
- Siv og Erna er vel soleklare, også tipper jeg at nestlederne er de som peker seg ut i sentrale poster. Det samme gjelder de som har vist at de kan lede i andre sammenhenger, som leder for de ulike komiteene, sier han.
Han trekker fram både Per Sandberg, som har ledet samferdselskomiteen, og Anders Anundsen, som har ledet kontroll- og konstitusjonskomiteen.
- Jeg regner jo med at det også er folk utenfor miljøet som er aktuelle. Kanskje en dyktig ordfører kunne være en god kandidat, sier Espelund. Han bare ler når vi spør han om han da er aktuell.
Han vektlegger at det viktigste uansett, er at statsrådene skaper tillit.
- Det er viktig at de som skal inn i rollen er trygge og skaper tillit i folket. Det er også en fordel at det er kandidater som også både KrF og Venstre har tillit til, mener han.
- Ingen ekstreme inn
- Tror du det vil komme noen overraskelser?
- Det gjør det helt sikkert, det har det alltid gjort. En statsminister bruker alltid å finne noen som kanskje ikke har vært i front tidligere, sier Espelund.
Men noen med ekstreme standpunkter, tror han ikke havner i regjering.
- Jeg tror at de som blir plukket ut her nå, er folk med bred oppslutning. Det blir ingen personer med ekstreme synspunkter som kommer inn, tror ordføreren.